Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Een basisschool kiezen… Help! Waar moet je op letten?  


2 november 2016


<

En daar zijn we weer terug van weggeweest met een leuke blog! Dit keer gaat hij over de keuze voor een basisschool! Onze dochter word in april 4 dus het word wel eens tijd om een basisschool te kiezen (en nee in het noorden is het niet zo dat je je kind al zowat bij de geboorte hoeft op te geven op school). Komt het voor jou al dichtbij? Lees dan verder voor wat leuke tips en natuurlijk mijn zoekavontuur! 😉  

 school_jongen_meisje

Rondvragen in de buurt

Tja, net verhuisd en dan moet je je ook nog druk gaan maken om heel wat andere dingen. Nummer 1 is geregeld… de huisarts, dus we zijn over en klaar! Maar dan een keuze die toch wel even veel moeilijker en belangrijker is, de Basisschool! Ja, Fleur word in April alweer 4! En dat betekent dat we haar moeten inschrijven bij een basisschool. Nu hebben we hier in Nieuw-Amsterdam twee basisscholen, “de Bascule” en “de Bron”, de één is openbaar en de ander is christelijk (hier heb ik overigens totaal geen problemen mee, vind het wel een belangrijk stukje voor de opvoeding, dat ze bijv. in ieder geval weten waarom we bepaalde feestdagen hebben). Maar goed om een goed beeld te krijgen van beide scholen kun je vrienden, familie, kennissen en buren gaan vragen! En ja, normaal zou dat kunnen maar we zijn net verhuisd dus ja, het komt een beetje neer op “ga het zelf maar ontdekken”. En tuurlijk hebben we wat buren gevraagd, maar ja je kent ze nog niet goed genoeg om te weten of je een beetje op dezelfde lijn zit.

Rondleidingen plannen

Stap 1 voor ons was dus beide scholen opbellen om een afspraak te maken voor een gesprek en rondleiding. Nu was het eerste contact op de ene basisschool al beter dan op de andere basisschool en ja sorry, maar dan sta je bij mij al 0-1 achter. We zijn eerst op de openbare school geweest “de bascule”. Net welkom en keurige rondleiding met veel, maar vooral duidelijke informatie door een hele aardige vrouw die overigens heel lief was voor Fleur. We kwamen daar vandaan met een heel erg goed gevoel!

Informatie krijgen

Rest ons dus nog een bezoek aan de christelijke basisschool “de Bron”. Goed daar aangekomen een iets minder enthousiast ontvangst, de man die ons van alle informatie zou voorzien leek een lijstje af te werken (nu moet je niet te zwart-wit kijken natuurlijk, de één is wat enthousiaster dan de ander in z’n vak). Daarna kregen we een rondleiding door een leerlingen. Heel erg leuk hoor voor de leerlingen en ik geloof best dat het heel leerzaam voor ze is, maar als ouder krijg je hier toch wel een ander gevoel bij. Ik kwam in de lokalen en wist veel door alle info die ik al op de vorige school had gehad, was dit de eerste school dan had ik heel veel informatie gemist en ik denk dat dat wel erg jammer is. Komt bij dat ik deze school wat rumoeriger vond dat de eerste en ik denk dat Fleur wel meer gebaat is bij de rust.

Goed onze keuze is dus gemaakt, ons meisje gaat naar “de Bascule”! Ze kan vanaf Januari al terecht! Wat een stap, zo blij dat we de keus hebben gemaakt, maar wat word ze dan groot zeg! We hopen dat we hier veel leuke jaren gaan beleven!

mama to the max school kiezen

Hieronder volgt een leuke checklist die wij ook zeker hebben gebruikt:
Praktisch:

 • Hoe lang ben je onderweg? (tja elke minuut is er weer 1 in de vroege ochtend)
 • Is de weg ernaartoe een beetje veilig?
 • Is de BSO/Overblijf goed geregeld?
 • Moet je als ouders ook verplichte (overblijf)diensten draaien?

Indruk & Faciliteiten:

 • Ziet het plein er gezellig uit en vooral veilig (heeft het een hek?)?
 • Spreek het gebouw je aan?
 • Zijn de lokalen licht, schoon en ruim?
 • Ziet het lesmateriaal er aantrekkelijk uit?
 • Waar word er gesport?

Onderwijsinhoudelijk:

  • Beoordeling onderwijsinspectie en scores van cito-toetsen?
  • Welke onderwijsmethode gebruiken ze? Past het bij je kind?
  • Hoe functioneert het leerlingenvolgsysteem?
  • Wat doen ze met snelle/hoogbegaafde kinderen? En wat met de langzamere kinderen?
  • Hoe groot zijn de klassen? Combinatieklassen?
  • Zijn er creatieve vakken?

Speelgoed algemeen

Sociaal Klimaat:

 • Wat voor ouders kiezen deze school?
 • Hebben ze een pestprotocol?
 • Hoe gaan de docenten met elkaar en leerlingen om?
 • Hoe is de sfeer?
 • Gaat je kind zich hier thuis voelen? En jij?

Handig om te doen:

 • Fiets in de ochtendspits een keer met stopwatch naar school (of met de auto).
 • Kijk eens toe als de school uit gaat, hoe is de sfeer?
 • Maak een afspraak voor een kennismaking of ga naar een open dag.
 • Vraag andere ouders naar hun ervaringen

Ik hoop dat je wat aan mijn verhaal en tips hebt gehad! Ik in ieder geval wel aan de tips! En ja wie weet over 8 jaar een blog over de keuze voor het middelbaar onderwijs ;)! Haha ik zal niet op de zaken vooruit lopen, we krijgen nog genoeg keuzes die we moeten maken als ouder! Van wat voor kinderfeestje tot welke sport en van helpen bij een activiteit tot misschien wel een rol in de OR! We gaan het allemaal zien! Er gaat straks in ieder geval een hele wereld voor ons open!
Deel je jou ervaring ook in de reacties? Ik lees ze graag!

Liefs,
Rianne
–X-

Rianne

Mijn naam is Rianne. Ik ben 29 jaar en woon samen met mijn vriend en samen hebben wij 2 kinderen (Fleur 3, Thijmen 9 maand). Ik werk 30 uur als bedrijfsleider bij de Xenos. Ik geniet van alle tijd die ik met mijn kinderen doorbreng, als ik dan ook vrij ben doen we alles samen. Ook geniet ik natuurlijk van mijn me-time, dat doe ik door te gaan hardlopen. Ik vind het heerlijk om op die manier mijn hoofd leeg te maken. En uiteraard houd ik ook van we-time! Samen met vriendinnen en de kinderen wat leuks doen staat ook hoog op mijn vind-ik-leuk lijstje.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!