Baby uitzetlijst: do’s en dont’s
De baby uitzetlijst. Wanneer je in verwachting bent kom je overal wel een versie van de baby uitzetlijst tegen. De grotere babywinkels hebben een eigen lijst en op internet kom je nog veel meer van die lijsten tegen. De meeste uizetlijsten hebben overeenkomsten met elkaar, maar sommige ook subtiele verschillen. Maar wat moet je nou wel echt hebben? En wat is eigenlijk totaal overbodig en kun je negeren?
Dit verschilt per gezin omdat ieder natuurlijk zijn eigen keuzes maakt, maar vanuit de ervaring van mijzelf als moeder van een kindje van 6 maanden en daarnaast zes vriendinnen met kindjes in de leeftijd van 7 maanden tot 1,5 jaar oud, geef ik graag de volgende ervaringsadviezen mee.
Je hebt natuurlijk een hoop spullen nodig voor de zorg en opvoeding van je kindje. Dit betekent echter niet dat je alles nodig hebt wat er in een babywinkel te koop is. Er zijn een heleboel items die je nauwelijks of nooit gebruikt en dan is het natuurlijk zonde om daar je geld aan uit te geven.
Wat je natuurlijk wel echt nodig hebt zijn de babykamer meubels (bedje, commode, kast), de kleertjes, een box en babybadje. Deze grotere items laat ik even buiten beschouwing. De kleinere items zijn namelijk vooral die dingen die dus juist super handig blijken te zijn of juist volkomen nutteloos. Ik noem graag welke 3 items echt verrassend fijn zijn geweest en welke 3 items je eigenlijk wel kunt laten staan in de winkel.
Do’s
Hydrofiele doeken
Absolute musthave! Ik vind dit werkelijk waar een van de beste uitvindingen. Hydrofiele luiers, maar ook de grotere hydrofiele doeken, zijn fantastisch voor alles. Ze zijn super absorberend en echt multifunctioneel. Ik gebruik ze bij het afdrogen na het badje, als slab, om een kwijlmondje af te vegen, als zonneschermpje. Echt een aanrader om ruim voldoende van in huis te hebben. Op de meeste uitzetlijsten staat als advies 6 of 12 stuks, maar ik heb er 20 en vind dat zeer handig. Ik heb ze altijd voor handen ook als een deel in de was zit en pak ze voor alles. Een vriendin van mij kreeg advies om er nog meer in huis te halen: die heeft er ruim 30 en vind dat wat teveel, maar 15-20 in huis ga je echt de voordelen van inzien.
Voedingskussen
Een voedingskussen wordt zoals het doet vermoeden voornamelijk gebruikt bij voedingen. Dankzij de flexibiliteit en de vorm kun je het kussen zo om je heen leggen dat je ontspannen kunt zitten en je armen kunnen rusten terwijl je jouw kindje de borst of de fles geeft. Maar een voedingskussen biedt nog zoveel meer. Ik heb hem ook aan het eind van de zwangerschap gebruikt om mee te slapen. Ik legde hem voor mij neer en sloeg mijn been eromheen of gebruikte heb als steun tegen buik of rug. Inmiddels gebruik ik hem niet meer bij voedingen, maar wordt het kussen nog steeds regelmatig gebruikt als hang attribuut tijdens het spelen of als ‘grens’ als de kleine op ons grote bed ligt terwijl ik de was opvouw. Een verrassend fijne aankoop.
Slaapzak
Slaapzak, pyjama, matrasbeschermer, bovenlaken, onderlaken, molton… de uitzetlijst staat vol met slaap attributen en ik kocht ze allemaal: ‘want dat zou wel allemaal nodig zijn’. Nou niet echt dus. Voor het opmaken van het bedje is een hoes/onderlaken, een bovenlaken en een dekentje echt voldoende. De molton en matrasbeschermer zijn eigenlijk nogal overbodig hier. Maar waar ik echt ultiem blij mee ben: de slaapzakjes! Baby’s, en de onze is daar geen uitzondering op, bewegen en trappelen enorm veel in hun slaap. In het begin resulteerde dat erin dat de dekens nogal eens verschoven werden, maar inmiddels betekent dit het complete wegtrappen van de dekens en het ondersteboven liggen bij het wakker worden. Een slaapzakje zorgt ervoor dat mijn kindje altijd warm ligt en lekker kan blijven bewegen. Pyjama’s worden niet gebruikt: slaapzakjes zijn de ultieme slaapoplossing hier.
Dont’s
Neuspompje
Waarom kocht ik deze ook alweer? Ohja, het stond op de uitzetlijst. Ik kon mij wel voorstellen dat het handig zou zijn om het kleine neusje vrij te kunnen maken met een pompje want met onze volwassen vingers kun je daar natuurlijk niet bij. Nou, met een neuspompje dus ook niet. Ik vind die dingen superonhandig en ik blijk er niet de enige in te zijn. Vriendinnen die dat noemen als hun grootste miskoop of waarbij het ding niet eens goed lijkt te werken. Mijn oplossing bij verstopt neusje? Samen warm douchen om neusje vrij te maken of gewoon een doekje gebruiken om het bij de neusgaatjes weg te wrijven.
Flessenwarmer
Ik heb deze nooit gekocht, maar van vriendinnen die het wel hadden aangeschaft begreep ik dat het een flinke sta-in-de-weg is. Daarnaast heb je hem ook niet echt nodig. Met een pannetje heet water kun je de fles namelijk gewoon ‘au bain’ opwarmen. Dat neemt geen extra ruimte in, werkt snel en is nog veel voordeliger ook. De flessenwarmer? Ik zou hem in de winkel laten staan.
Magnetron sterilisator
Nog een artikel dat ik niet heb gekocht en ook echt niet heb gemist. Naar mijn idee heb je deze echt niet nodig. Het kan misschien makkelijk zijn, maar het is ook vooral een onding dat ruimte inneemt en niet perse zo enorm tijdsbesparend is. De flesjes gewoon afwassen of uitkoken in een pannetje water werkt net zo goed en snel.
Dat waren voor mij de 3 grootste musthaves en 3 must-not-haves van de babyuitzetlijst. Uiteraard zijn er nog veel meer artikelen die je echt niet kunt missen (luiers, billendoekjes, badthermometer, etc.) of die je eigenlijk weinig of maar heel kort gebruikt (wipstoel, tummy tub), maar het belangrijkste wat ik kan zeggen: je hoeft niet alles meteen aan te schaffen. Koop die dingen die je echt nodig hebt in de eerste maand na de geboorte. Als je daarna bepaalde items wil gaan gebruiken kun je ze altijd nog in huis halen, maar ben je in ieder geval niet voortijdig tot onnodige uitgaven over gegaan.
Zijn er nog andere items van de baby uitzetlijst die jij echt niet kon missen? Of juist producten die je echt niet gekocht of gebruikt hebt? Laat het vooral in een reactie achter als tips voor andere soon-to-be-mama’s!
Bekijk ook deze blogs eens over de baby uitzetlijst. Klik hier of hier.
Stay connected