Het vriest en mijn baby slaapt buiten
Ja, je leest het goed. Het kwik is tot vlak onder het vriespunt gedaald en Arn ligt lekker in zijn kinderwagen in de tuin te slapen. De eerste keer dat ik dit uiterst Deense fenomeen tegenkwam, viel me de bek open. Waarschijnlijk op dezelfde manier zoals jij er nu uit ziet, terwijl je dit leest…
In Denemarken doen kindertjes vrijwel alle middagdutjes buiten, in hun kinderwagen, totdat ze een jaar of 2-3 zijn. Dit gebeurt als het lekker zonnig zomerweer is, maar ook tijdens gure herfstweer en zoals vanmorgen, tijdens een sneeuwbui. De kindjes slapen hierdoor langer en beter, plus dat al die frisse, Scandinavische buitenlucht ook nog eens hartstikke gezond voor ze is.
Speciale kinderwagens
Nu zijn de Nederlandse kinderwagens die jullie gewend zijn, absoluut niet te vergelijken met hun Deense veel grotere broertjes. De Deense wagens zijn volledig gewatteerd, tot de kap en het tijkje voor over de bak aan toe, en voorzien van dikke matras plus donzen dekbed. Wanneer er dan een tukje moet worden gedaan en het is koud buiten, wordt kind in kwestie gehuld in een outfit die een poolexpeditie waardig is – een dik skipak plus (bivak)muts – om vervolgens onder dat donzen dekbedje plus gevoerde tijkje, lekker te worden ingestopt. Mijn collega vertelde me eens dat de buitentemperatuur niet zoveel uit maakt, als je de wagen maar uit de wind zet en de kleine spruit degelijk inpakt.
Onze babyfoon is voorzien van een thermometer, welke de eerste paar keren met argusogen in de gaten werd gehouden door ondergetekende. De temperatuur in de wagen zelf is meestal verrassend hoog, vergeleken met de omgevingstemperatuur, en komt niet onder de 12 graden; dit was tijdens de sneeuwbui. Zeker wanneer de regen/windhoes over de wagen zit, ligt Arn eigenlijk in een heerlijk knus holletje te slapen. Hij voelt ook iedere keer weer heerlijk warm aan, als hij na het wakker worden uit zijn dikke pak wordt gepeld. Op een koude neus na dan.
De Deense wagens zijn zoals gezegd enorme bakbeesten (hoe past anders een kind van 3 er nog in). De onze is een van de grootste soorten, met een ligbak van 110 cm lang. Als je dacht dat Nederlandse wagens onhandig zijn in de auto en veel ruimte in beslag nemen, probeer dan maar eens zo’n loebas de kofferbak in te worstelen.
Het gevaarte lijkt op een ouderwetse kinderwagen, met vier vaste, grote, wielen. Geen zwenkwieltjes dus, waardoor je behendig met één hand manoeuvreren door de supermarkt, terwijl aan je andere arm een mandje dan wel jengelende peuter hangt, wel kunt vergeten; spierballen, twee handen en enige oefening zijn vereist.
Het is dan ook niet ongewoon om de kinderwagens buiten winkels en cafés te laten staan, met slapende kinderen erin, terwijl de ouders binnen hun boodschap doen, of in de warmte lekker aan de koffie zitten. In Nederland zou dit gedrag ongetwijfeld een bezoekje van de politie dan wel kinderbescherming opleveren. Of je komt terug van je boodschap en je wagen is gejat.
Foto: Flemming Krogh, Berlingske
Maar, kijk nu niet alleen met Nederlandse ogen naar een Deense situatie
In Denemarken gaat het eigenlijk altijd goed. Iedereen is er aan gewend en iedereen helpt een beetje opletten. Daarom durft (vrijwel) iedereen het. Als je de situatie eens omdraait, was het in mijn oude woonplaats Utrecht ook helemaal niet raar om een moeder te zien fietsen met kind voorop en achterop, plus twee volle boodschappentassen aan het stuur, geen enkel hoofd bedekt met fietshelm, dwars door de drukke binnenstad. In genoeg andere landen, waaronder Denemarken, staat dit gelijk aan suïcide, maar in Nederland is het heel gewoon. Ook het baby thuis achterlaten met babyfoon, terwijl je bij de buurvrouw een kopje koffie drinkt, is ondenkbaar in de ogen van de Denen.
Het buiten duitjes doen, al dan niet in de sneeuw, daar doe ik aan mee
Overigens met meer enthousiasme nadat ik merkte dat Arn echt veel beter slaapt als hij buiten ligt. Echter, het parkeren voor de kledingzaak gaat mij ook echt te ver hoor. Daar is deze Hollandsche exportmoeder toch nog niet helemaal goed genoeg voor ingeburgerd…
Liefs,
Mariëlle
Stay connected