Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Heb jij het apenplaatje al geprobeerd?


3 januari 2018


<

Maak jij je ook geregeld ongerust over de groente-inname van de kinderen? Of moe van de ellenlange discussies tijdens het avondeten over het aantal happen dat nog gegeten moet worden voordat ze van tafel mogen? Als ik alleen zou koken wat de kinderen WEL lusten, dan eten we elke avond friet. Want zelfs bij de macaroni krijg ik nu weerstand. 

Ik kocht ze zelfs om met snoep

Dus ben ik gaan kijken naar wat wel werkt. Verschillende kookboeken aangeschaft die mij beloven dat mijn kinderen de verborgen groenten gaan opsmullen, beloningskaarten, omkopen met snoep. Vergeet het maar… En toen kwam ik daar het verhaal tegen van mevrouw Clara Davies uit 1939. Clara was ervan overtuigd dat kinderen prima zelf kunnen bepalen wat voor voedingsmiddelen ze nodig hebben om goed te functioneren. Tijdens dit onderzoek  mochten kinderen vanaf het eerste moment dat ze bijvoeding kregen, zelf kiezen wat ze aten en hoeveel. Uiteraard mochten ze alleen kiezen uit verantwoorde voedingsmiddelen uit de schijf van vijf.

Opvallende uitkomst was dat alle kinderen een totaal verschillend voedingspatroon  en smaak ontwikkelde. Ook de hoeveelheden die de kinderen binnen kregen varieerde enorm onderling en kreeg elk kind een compleet dieet binnen. Met alle belangrijke voedingsstoffen. Nu jij weer. Onze kinderen ‘horen’ dus heel goed waar hun lichaam om vraagt. Daar maak ik graag gebruik van….

Met deze gedachte introduceerde ik het apenplaatje (monkeyplatter) tijdens de lunch. Met zo veel mogelijk variatie, nieuwe en bekende smaken, vulde ik een muffinblik met alles wat ik tegenkwam waarvan ik dacht dat het wel  gezond en voedzaam was. (En de producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanhikken, het ruimt wel lekker op zo) Ik was aangenaam verrast; de rode paprika-reepjes die normaal gesproken zeer zorgvuldig uit de macaroni saus werden gevist, werden nu als eerste weg gepropt. Het muffinblik was he-le-maal leeg.

Het wordt een sport

Tijdens het avondeten lopen we nog steeds tegen de pruillippen aan en de vieze gezichten. Ze roepen nog steeds “Lust ik niet” voordat ik überhaupt iets op tafel heb gezet, terwijl ze bij de apenplaat het eerst in de mond duwen en dan met volle mond vragen wat het eigenlijk was. Want dat willen ze volgende keer weer op hun apenplaatje. Ik vind het prima zo en maak er een echte sport van. Tijd voor meer uitgesproken smaken zoals vis en verschillende kazen.

Ga jij het zelf ook proberen? Ik denk graag even met je mee;

  • reepjes rauwkost zoals wortel, komkommer, paprika (super lekker met een zelfgemaakte tzatziki dip)
  • snoeptomaatjes (op een prikkertje met een bolletje mozzarella)
  • noten (voor de grotere apen)
  • rijstwafels
  • rozijntjes of dadels
  • gebakken ei in reepjes gesneden
  • blokjes kaas
  • variatie op de kaas; snijd uit een plak bladerdeeg vijf reepjes en verdeel daar een handje vol geraspte kaas en sesamzaadjes overheen. Even in de oven en klaar!
  • augurken
  • olijven

Ik ben heel benieuwd naar jouw apenplaatje! Stiekem ben ik alweer op zoek naar nieuwe verantwoorde smaken 😉

 

XO TEAM MTTM

 

 

Mandy

In het kort; Mandy, 35 jaar, 15 jaar samen met Bart en moeder van drie; meisje Tess van zes en een setje jongens, Mats & Raf van vier jaar oud. Met dit gezelschap woon ik in het zonnige zuiden des Lands bovenop een berg. Tijdens mijn laatste zwangerschap maakte ik noodgedwongen een carrière-switch van parttime apothekersassistente naar fulltime thuisblijfmoeder. In mijn vrije tijd kruip ik graag achter de naaimachine om mijn creativiteit los te laten. Behalve chaotisch ben ik o.a. huishoudmanager, chauffeur, kinder-haarstyliste en anti-sport.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!