Lees nu: AND THE WINNER IS… [VTECH AUGUSTUS TREKKING + NIEUWE RONDE!]

Als Moederdag een droom is


8 mei 2018


Sandra waar blijft de ooievaar kinderwens moederdag
<

Zondag, 8 uur ’s ochtends. De hele keuken is ontploft, maar het dienblad is gevuld met zoetigheid en bijzondere smaakcombinaties. In een hoekje van het dienblad ligt een roos, een opgerold papiertje met een mooie strik én een ingepakt cadeautje. Iedere moeder zal het herkennen. Het is je dag, het is Moederdag. Je mag in bed blijven liggen en wordt verwend door je kind(eren). Maar mijn keuken is helaas niet ontploft, mijn keuken is en blijft schoon en opgeruimd.

moederdag ontbijt op bed kinderwens

Confronterende dag

Moederdag is een prachtige dag. Maar als je graag mama wilt worden, kan het ook best een confronterende dag zijn. Er zijn zelfs deskundigen die zeggen dat je als vrouw zonder kinderen de essentie van het leven mist.

Eens komt mijn dag, hield ik mij voor. Maar helaas is deze deze dag voor mij nog nooit komen. Ik ken de leegte, het gat in je hart, je diepste verlangen. Voor mij geen tekening met ‘voor de allerliefste mama, omdat ik van je hou’.

En een moeilijke dag…

Ondanks het feit dat de pijn van ongewenst kinderloos zijn slijt, blijf ik Moederdag een moeilijke dag vinden. Het blijft een dag dat ik liever niet op social media kijk, want deze staan vol met leuke Moederdagcadeaus, ontbijtjes en knutselwerkjes. Maar het is niet alleen de dag zelf, ook de commercie is gericht op moeders. Het begint al weken van tevoren, je kunt er niet omheen.

Ik heb jaren gehad dat ik het liefst de hele dag in bed bleef liggen. Dat is nu gelukkig niet meer zo. Maar nog altijd ben ik op Moederdag emotioneel. Of dat erg is? Dat denk ik niet. Er zullen altijd momenten zijn dat je het even moeilijk hebt. Om welk verdriet het ook gaat. Nog heel even en dan is het Moederdag. Ik mag nu even verdrietig zijn, maar daarna ga ik weer met frisse moed vooruit.

Bron: René Speelman

Stil verdriet

Er is veel stil, verborgen verdriet. Zeker als ik kijk naar het aantal berichten dat ik ontvang. Er is veel eenzaamheid rondom ongewenste kinderloosheid. Sommigen kunnen er goed met hun vriendinnen en familie over praten. Maar met het gemis omgaan, dat moet je echt zelf doen. En dan kan het soms pijnlijk zijn als je ziet en voelt dat de maatschappij toch is ingericht op gezinnen.

Begrip van de omgeving zou heel fijn zijn. En dat is waar het nog weleens aan ontbreekt. Vrouwen die ongewenst kinderloos zijn, voelen zich vaak schuldig als ze benoemen dat ze Moederdag een lastige dag vinden. Ook ik kreeg vaak te horen ‘Ja, maar je hebt ook zelf een moeder.’ Dat klopt, de allerliefste die ik mij kan wensen. Maar dat neemt mijn verdriet niet weg, ik wil ook zelf moeder zijn.

Het zou al helpen als mensen proberen te luisteren, zonder direct te oordelen. Luisteren naar iemands verdriet, zonder direct met een oplossing te komen. Als het gaat om stil verdriet is er geen directe oplossing. Het enige wat helpt is een luisterend oor en een schouder om op te huilen.

Ik denk aan je

De periode rond Moederdag kan extra confronterend zijn en is dat voor mij zeker het geval. Daarom vind ik het altijd extra bijzonder als er in deze periode aan mij gedacht wordt. Een onverwacht kaartje in de brievenbus of verrast worden met een klein cadeautje, het is en blijft bijzonder. Bijzonder om te beseffen dat je niet vergeten wordt, dat er ook aan jou gedacht wordt.

Incompleet

Moederdag is voor mij altijd weer een keiharde confrontatie, een keiharde confrontatie met de maatschappij. Ook dit jaar hoor ik er weer niet bij. Voor mij geen knutselwerkje, geen kruimels in bed. Ik word niet overladen met knuffels en kusjes. Deze dag voel ik mij incompleet, ik wil ook graag moeder zijn.

Ik ga het niet ontkennen, ik vind Moederdag de zwaarste dag van het jaar. De dag dat ik continu geconfronteerd word met mijn grootste wens, mijn grootste verlangen en mijn grootste gemis.

Mijn man is de persoon die mij door deze dag sleept, ieder jaar weer. Van hem krijg ik een dikke zoen, hij heeft deze dag uitgeroepen tot Vrouwendag.

Sandra waar blijft de ooievaar kinderwens moederdag

Moeder in mijn hart

En toch voelt het dit jaar anders. Als mijn vriendinnen mij laten weten dat ik een onwijs goede en lieve mama zou zijn, en vragen of ik een tweede moeder voor hun kinderen wil zijn… Als zij hun dierbaarste bezit aan mij toevertrouwen, dat gevoel is niet te omschrijven. Voor een ander misschien heel gewoon, maar voor mij extra speciaal. Ik ben dan misschien wel geen mama, maar ik voel mij nu wel een mama. Ik ben een moeder in mijn hart!

Dit jaar maak ik dan ook vol trots mijn eigen ontbijtje, pak ik een dienblad en eet ik mijn ontbijt in bed. Ik koop mijn eigen bloemen en schenk mijn eigen koffie in. Geen geheimzinnig gefluister, geen blote voetjes op het laminaat. Maar vol trots ga ik die dag genieten. En zal dan zeker even denken aan al die lieve moeders, die om 10 uur hun ontplofte keuken staan te poetsen.

Sandra waar blijft de ooievaar kinderwens moederdag

Bron: Freya, Monique

Natuurlijk wens ik alle moeders een fijne dag! Maar ook jij kent vast wel iemand voor wie Moederdag een moeilijke dag is. Sommige vrouwen zijn alleen moeder in hun hart, sommige vrouwen moeten hun kind missen, sommige vrouwen missen hun eigen moeder. Laten we van Moederdag een mooie dag maken voor alle vrouwen.

Dus ken je iemand voor wie Moederdag misschien niet zo vanzelfsprekend is, verras haar dan met een lief kaartje om te laten weten dat je aan haar denkt.

Roept mijn verhaal nog vragen op, stel ze gerust! Wat zou je nog meer willen weten over vruchtbaarheidsbehandelingen? Lees hier alle andere verhalen over het hebben en moeten laten gaan van de kinderwens van Sandra.

Sandra

Sandra

Hi! Ik ben Sandra, 30 jaar, getrouwd én ongewenst kinderloos. Naast schrijven heb ik veel liefde voor fashion, lekker eten en reizen. In mijn blogs vertel ik over het verdriet van het ongewenst kinderloos zijn, maar vooral ook over de positieve kanten van dit gemis. Ik hoop met mijn maandelijkse bijdrage aan MAMA to the Max taboes te kunnen doorbreken, vrouwen (en mannen) in een soortgelijke situatie te kunnen steunen en te laten zien dat je ook een heel mooi leven kunt hebben zonder kinderen. Ik heb inmiddels een positieve invulling kunnen geven aan mijn kinderloosheid, maar het gemis zal altijd blijven.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!