Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Alles wat je wilde weten over wasbare luiers


13 oktober 2016


W

Wist je dat een gemiddeld gezin zo’n 5500 luiers verbruikt voordat een kind dag en nacht zinnelijk is? En waar gaan al die luiers naar toe? 

mama to the max wasbare luiers bamboe kantoen katoenen pampers

Vorige maand vertelde ik jullie al over mijn zoektocht naar natuurlijke verzorgingsproducten en deelde ik een DIY wasgel voor babies.  In mijn zoektocht om mijn kinderen zo natuurlijk mogelijk te verzorgen kwam ik uit bij wasbare luiers. Deze maand neem ik jullie mee in de wereld van de wasbare luiers. Voordat ik in dit onderwerp gedoken was wist ik er niks vanaf en was het voor mij een onbekend terrein. Totdat ik op de website MooreGreen van Rianne terecht kwam. De website was niet alleen heel overzichtelijk en duidelijk maar Rianne heeft al mijn vragen weten te beantwoorden en mijn twijfels en onzekerheden weg kunnen nemen. Nu ruim 3 jaar later en een tweede baby verder, ben ik nog steeds ontzettend te spreken over het gebruik van wasbare luiers.

Een hele hoop vragen

Net als mij, hebben jullie misschien ook wel een hoop vragen over wasbare luiers. Ik wist niet goed waar ik moest beginnen, zoveel verschillende varianten en merken. Daarom heb ik Rianne van MooreGreen gevraagd om antwoordt te geven op een aantal veel gestelde vragen.

Wat is het verschil tussen prefolds, pocketluiers, alles-in-een-luiers en voorgevormde luiers?

Prefolds zijn platte luiers en lijken het meest op de ouderwetse vouwluier. Je vouwt ze driedubbel, legt ze in een waterdicht broekje en doet het geheel aan bij je kindje. Een goedkope optie onder de wasbare luiers.

Voorgevormde luiers zijn luiers van absorberend materiaal in de vorm van een wegwerpluier, maar dan zonder overbroekje. Er zit elastiek rond de benen en taille en ze sluiten met klittenband of drukknoopjes. De meest lekdichte optie onder de uitwasbare luiers. Hier hoort een waterdichte laag, een overbroekje overheen. Die kun je kiezen in talloze printjes!

Pocketluiers zijn luiers waar het waterdichte deel aan de binnenkant een laag heeft met een opening, een pocket, erin. Hier stop je het abosberende deel, de boosters in. Pocketluiers worden vaak gebruikt voor de creche of de oppas.

Alles-in-een-luiers zijn luiers waar alles aan elkaar vast zit: het waterdichte deel en het absorberende deel. Dit lijkt het meest op de wegwerpluier. Voor meer info kun je altijd terecht op: www.mooregreen.nl/luierkeuzehulp

Hoeveel luiers heb je nodig?

Oei, das een lastige… dat hangt er vanaf hoe vaak je verschoont, hoe vaak je wilt wassen en hoe lang de droogtijd is van de luiers. Het advies is vaak om met 24 luiers te starten, maar voor het begin vind ik dat zelf wat krap. Je verschoont zo’n 8 keer of meer bij een pasgeborene. Als je 1x in de twee dagen wast, kom je net te kort als je luiers nog niet droog zijn. Als je elke dag wast kom je wat beter uit.

Welke luiers is het meest geschikt voor pasgeborenen?

Als ik zelf weer een kindje zou krijgen, zou ik voor prefolds gaan. Goedkoop, voldoende absorberend en met een overbroekje goed lekdicht. Deze katoenen luiers kun je heet wassen en ook nog eens in de droger stoppen indien nodig. Ze drogen ook vrij snel aan de lijn. En de NewBorn versie is lekker dun! Oh ja, de Totsbots Peenut luiers zijn ook goed!

Hoe houd je de luiers schoon?

Eh.. tja… wassen? Weet je, wasbare luiers zonder vlekken is wat lastig aangezien ze best wat te verduren krijgen. Een goede wasroutine is handig hierin. En, de zon bleekt al best veel vlekken eruit.  In geval van vaste ontlasting kun je papieren inlegdoekjes gebruiken die je ook weer door de toilet kunt spoelen. Dat scheelt ook al.

Tip: vraag even bij het waterschap na of je hard of zacht water hebt, dat is handig om te bepalen of je veel of beter weinig kunt spoelen (let wel, met de machine natuurlijk, want die doet tegenwoordig het werk).

Ben je goedkoper uit met wasbare luiers ten opzichte van wegwerpluiers?

Je kunt het heel duur maken, net als bij wegwerpluiers, en het is maar net hoe je vergelijk. Wasbaar is meestal goedkoper en helemaal als je de luiers nog eens voor een tweede kindje gebruikt. Wil je dat, dan is het wel belangrijk voor een kwaliteitsluier te kiezen. Een tweedelig systeem: voorgevormde luier met overbroekje of prefold met overbroekje gaat langer mee, omdat het waterdichte stuk minder vaak gewassen wordt en dus minder snel slijt. De meeste mensen kiezen voor een combi.

Tot slot nog een tip voor iedereen die overweegt om wasbare luiers aan te schaffen?

Geniet van de leuke printjes en kleuren en, zet het op de wensenlijst voor de babyborrel of de kraamvisite! Scheelt weer geld, leuk om te geven en de meeste mensen vinden het tof om eens tussen al deze nieuwigheden rond te kijken!

wasbare luiers aan de waslijn

Ik hoop dat jullie nu een beter beeld hebben gekregen over wasbare luiers. Hopelijk zijn eventuele twijfels nu weggenomen. Ik heb voor mijn zoon (nu 10 maanden) eerst alleen pre-folds met een overbroekje gebruikt. Nu gebruik ik een combinatie van de prefolds en voorgevormde luier met overbroekjes. Ik ben nog steeds heel erg tevreden, geen lekkende luiers midden in de nacht.

img_1255

Is het meer werk? Ja absoluut, maar voor mij was de keuze snel gemaakt. Toen ik bij mijn oudste dochter zag hoeveel luiers er doorheen gingen per week was de keuze snel gemaakt. Gebruiken wij nooit meer wegwerpluiers? Als wij een hele drukke week hebben komt het wel eens voor dat we niet op tijd kunnen wassen of als we een hele dag weggaan en ik niet weet hoe de verschoon faciliteiten zijn gebruiken wij nog wel eens wegwerpluiers. Maar dat zijn echte uitzonderingen want we zijn nu zo gewend aan wasbare luiers.

 

Hebben jullie wel eens wasbare luiers gebruikt of overwegen jullie de aanschaf? Of heb je nog aanvullende vragen? Laten het ons weten in de comments!

 

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Patricia

Mijn naam is Patricia (30) en samen met mijn man Jack (35) en onze dochter Luna (3) en zoon (5 maanden) woon ik in Thailand. In 2009 ging ik nietsvermoedend backpacken door Zuidoost Azië. Totaal onverwachts werd ik tot over mijn oren verliefd. Begin 2012 ben ik definitief naar Thailand verhuisd. Samen runnen wij nu de vrijwilligerswerkorganisatie voor Engelse lessen op lokale scholen (www.isan-survivor.org). Daarnaast ben ik vorig jaar mijn eigen webshop begonnen waar ik gehaakte babykamer accessoires verkoop van 100% Thais katoen (nurtureplaylove.etsy.com).

2 Reacties op “
Alles wat je wilde weten over wasbare luiers

  1. Wat een fijn artikel. Wij overwegen om voor wasbare luiers te gaan, en dit stuk helpt zeker om een keuze te maken, bedankt!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!