Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Alles wat je moet weten over de zwangerschapstest


4 september 2016


zwangerschapstest niet goed MAMA to the max
W

We kennen dat gevoel allemaal wel. Je wilt heel erg, maar dan ook HEEL erg graag weten of je zwanger bent… Een zwangerschapstest in de winkel is maar een klein auto- of fietsritje weg, waarom ga ik er niet even eentje halen…?
Dit keer ben ik  in de wereld van “de zwangerschapstest“ gedoken. Wil je weten of je zwanger bent? Dan is dit wat je moet weten om er zeker van te zijn (nou ja, 99% zeker).

Zwangerschapstest

Kies het juiste moment

Het gevoel is zo sterk, je zou bijna elke dag even zo’n testje doen,  want wie weet geeft hij vandaag wel een positief resultaat. Je weet het maar nooit, toch? Maar elke keer dat je geen 2e streepje, kruisje of smiley ziet, komt het gevoel “waarom nog niet?” of “waarom ik niet?” naar boven . Dus bespaar je zelf een hoop stress en een hoop geld en wacht met die test tot het juiste moment.
Dat is bijvoorbeeld de eerste dag dat je overtijd bent of misschien zelfs wel een paar daagjes later.

Lees de gebruiksaanwijzing!

Het gebeurt vaker dan je denk dat er een fout resultaat af te lezen is omdat er overenthousiaste mama in spe (dat zijn we natuurlijk eigenlijk allemaal) denkt dat ze wel weet hoe zo’n testje werkt. In je enthousiasme zou je snel de verpakking openscheuren, je plasje op dat ding doen en de gebruiksaanwijzing aan de kant gooien… maar neem even een paar seconde om wel dat papiertje te lezen en goed te weten wat je eigenlijk moet doen. Als je dat allemaal duidelijk is heb je nog dat andere dilemma… hmmm “hoe plas ik recht op dat ding?” en “geeft het wel een goed resultaat als ik niet lang genoeg of te lang op dat ding plas?”. Mijn advies, laat dit hele gedoe achterwegen en vang je plasje op in een bakje zodat je daar de test direct in kunt doen. Easy peasy!

vrouw In Toilet zwangertest

 

Wat kan het resultaat beïnvloeden?

HCG (humaan chorion gonadotrofine) is een hormoon dat in grote hoeveelheden aangemaakt wordt als je zwanger bent en om deze reden wordt het ook wel het ‘zwangerschapshormoon’ genoemd. In het prille begin van je zwangerschap (vanaf de innesteling) wordt dit hormoon geproduceerd door het embryo en later neemt de placenta deze taak over. Een zwangerschapstest die je thuis gebruikt reageert op dit HCG hormoon in je urine. Er zijn natuurlijk altijd een aantal belangrijke basisfactoren die het resultaat kunnen beïnvloeden:

  • te vroeg testen: vanaf één dag na je verwachte menstruatiedatum is het  zwangerschapshormoon HCG theoretisch gezien meetbaar in je urine. Elke dag na deze datum heb je meer van dit hormoon in je urine dus beter is om nog een paar daagjes langer te wachten, als je de verleiding kunt weerstaan… Er bestaan wel testen die super gevoelig zijn en die je al voor je menstruatie kunt gebruiken (de zogenaamde ‘Ultra test”). Maar… daaraan zit een grote maar, deze zijn ook veel minder betrouwbaar. Het komt vaak voor dat een  zwangerschap de eerste week na de bevruchting misloopt en je blij wordt gemaakt met niets. Daarom raad ik deze test zeker niet aan.
  • ochtendurine gebruiken: deze urine is veel geconcentreerder dan je andere plasjes, wat wil zeggen dat er ook meer van het  zwangerschapshormoon HCG in voor komt en de test een duidelijker resultaat geeft.
  • ‘verse’ urine: het kan ook voorkomen dat je urine hebt gebruikt die al een tijdje gestaan heeft en dus niet ‘vers’ meer is. Ook dit kan het resultaat verminderen.
  • schoon bakje/potje:  gebruik je een bakje of potje om je urine in op te vangen, zorg dan dat deze 100% schoon is en zorg dat er geen resten van schoonmaakmiddelen zijn achtergebleven. Dit zou allemaal een foutief resultaat kunnen veroorzaken.

En het resultaat is… (drum roll)

Negatief: voor sommige een opluchting en voor sommige een teleurstelling. Als je toch echt het gevoel hebt dat je zwanger bent, herhaal de test dan na een paar dagen nog een keer of laat je dokter een test doen om zeker te zijn.

Positief: Yes! (voor de meeste onder ons). Een positieve test betekent dat je zwanger bent, ook als je een licht streepje op de test hebt (mits je een reguliere zwangerschapstest hebt gebruikt en niet zo’n ‘Ultra test”). De reguliere zwangerschapstest kan niet onterecht positief zijn, dat is fijn om te weten.

zwangerschap mama to the max

Zwangerschaps (bloed)test bij de huisarts

Je kunt ook door je huisarts een zwangerschapstest laten uitvoeren. Deze zal dan niet je urine maar je bloed testen op aanwezigheid van het HCG hormoon. Dit soort zwangerschapstests worden niet heel vaak uitgevoerd, met name omdat tests voor thuis al zo betrouwbaar  zijn.

Er zijn twee soorten bloedtests. Zo heb je de kwalitatieve HCG test die kijkt of dit hormoon aanwezig is in je bloed. Deze test wordt meestal als controlemiddel gebruikt voor een thuis(urine)test.

Daarnaast heb je ook de kwantitatieve HCG test bekijkt niet alleen of dit hormoon in je bloed te vinden is, maar meet precies hoeveel je in je bloed hebt. Zulke tests worden soms ook gedurende de zwangerschap gebruikt om bepaalde problemen uit te sluiten.

Ben je zwanger? Super gefeliciteerd!

Na een positieve test kun je een verloskundigenpraktijk in de buurt bellen voor je eerste afspraak. Je eerste bezoek aan de verloskundige heb je tussen de de 8ste en 12de week van je zwangerschap. Een van de  eerste vragen gaat zijn: “Wat was de eerste dag van je laatste menstruatie?”. Dus zorg dat je die info bij de hand hebt.

 

NEW Babycadeaus 336x280

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!