Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Afvallen na de zwangerschap


11 februari 2016


N

Na de bevalling past de een binnen no-time weer in haar oude spijkerbroek, terwijl de ander weken, maanden of zelfs jaren nodig heeft om haar oude figuurtje weer terug te krijgen. Als dat al lukt… Als jij in de laatste categorie valt, heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd om af te vallen. De meeste (nieuwe) mama’s willen graag zo snel mogelijk van die overtollige kilo’s af en gaan dan streng lijnen. Vrij vertaald komt dat meestal neer op heel weinig calorieën en zo min mogelijk koolhydraten. Een soort hongerdieet dus eigenlijk. Het komt vast niet als een verassing dat je dat niet lang vol gaat houden.

afvallen dieet sla honger gezond eten MAMA to the max

Als je bevalling minder dan 2 maanden geleden is en/of je nog borstvoeding geeft, is lijnen of diëten sowieso een no-go.

Je moet eerst aansterken van de bevalling en daar heeft je lichaam voldoende, goede, volwaardige en gezonde voeding voor nodig. Terwijl je nog borstvoeding geeft is bewust bezig zijn met afvallen ook niet aan te raden, aangezien streng lijnen vaak gepaard gaat met een minder volwaardige voeding voor je kindje. Als je zelf te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgt, krijgt je kindje die immers ook niet.

Is je bevalling al wat langer geleden, geef je geen borstvoeding meer en moeten er echt nog wat kilo’s af, dan is er niets mis met afvallen. De vraag is alleen hoe je dat het beste kunt aanpakken. Ga je streng lijnen of diëten, ga je aan de shakes en repen of ga je je leefstijl aanpassen en gezonder leven? Veel mama’s kiezen voor de quick-fix van tijdelijk heel weinig calorieën eten om in een zo kort mogelijk tijdsbestek, zoveel mogelijk af te vallen. Dat klinkt natuurlijk ook heel aantrekkelijk! Des te sneller die kilo’s eraf zijn, des te sneller kun je weer in je oude broek. Helaas is de werkelijkheid een stuk minder mooi.

vrouw dikke buik afvallen dieet honger

Het afvallen op zich gaat meestal best snel als je zo weinig eet.

Het probleem zit hem vooral in het daarna op het door jou gewenste gewicht blijven. Na die periode van streng lijnen, ben je er over het algemeen genomen helemaal klaar mee en val je weer terug in je oude eetpatroon. Het lijf is genadeloos en slaat die extra calorieën weer op als vet. Ook de weegschaal is bruut, dus die gaat gestaag weer omhoog. Tja, en dan? Dan maar weer een paar dagen of weken op een houtje bijten?

Streng lijnen, diëten en/of het gebruik van shakes en repen leidt in veel gevallen tot het bekende jojo-en.

Paar kilo eraf, paar kilo eraan. Het is dan ook een stuk effectiever om je eetgedrag en eetpatroon eens onder de loep te nemen. Waarom ben je eigenlijk (nog) te zwaar? Waar gaat het mis? Eet je overdag hartstikke gezond, maar gaat het vooral ’s avonds voor de tv mis en eet je dan teveel snacks? Sla je misschien structureel je ontbijt over en krijg je daardoor in de loop van de ochtend zo’n trek dat je dan grijpt naar koek en snoep? Heb je overdag te weinig tijd om rustig te eten en eet je daardoor de hele dag door van alles wat? Of eet je altijd teveel tijdens je maaltijden, ook al eet je wel gezonde voedingsmiddelen? Ben je misschien een emotionele eter en eet je tijdens moeilijke  momenten grote hoeveelheden chocolade en chips? Waar zit het ‘m bij jou in?

Als je overdag al heel gezond en gevarieerd eet en de overtollige kilo’s komen van het snoepen ’s avonds, dan heeft het weinig zin om je eetpatroon van overdag aan te passen. Begin dan eerst eens met ’s avonds minder of niet te snoepen. Daar zit immers het probleem. Sla je structureel je ontbijt over, maar lunch en dineer je wel gezond en gevarieerd? Waarom zou je dan je lunch en avondeten aan gaan passen? Start eens met ontbijten! Dan heb je gedurende de ochtend veel minder behoefte aan koek en snoep.

Zit het probleem in de tijd die je hebt voor je maaltijden?

Dan maakt het niet eens zoveel uit wat je eet… Dan wordt het tijd om eens kritisch te kijken naar je dagschema en naar waarom je structureel tijd tekort komt. Dat is een veel effectievere oplossing voor jouw probleem. Zit het probleem in de portiegrootte van je maaltijden? Dan is het belangrijk dat aan te pakken, door langzamer te gaan eten en je meer bewust te worden van wat je aan het eten bent. Op die manier kun je wennen aan porties die voor jou voldoende zijn. Ben je een emotionele eter? Dan is lijnen en diëten al helemaal geen oplossing voor jou. Dan zul je echt tijd en energie moeten investeren in achterhalen waarom jij grijpt naar eten als het leven (even) te zwaar wordt. Misschien dat je daar zelfs wel wat hulp van buitenaf voor moet inschakelen.

afvallen dieet vrouw honger sporten MAMA to the max

Vaak is er uiteraard sprake van een combinatie van factoren. Zoek uit wat die factoren voor jou zijn en vooral, welke je ook blijvend zou willen aanpakken. Maak geen drastische aanpassingen als je niet van plan bent deze de rest van je leven vol te houden. Tijdelijk je eetpatroon aanpassen, leidt ook tot een tijdelijke gewichtsafname. Alleen blijvende veranderingen, leiden tot blijvende resultaten! En ja, dan gaat het afvallen vaak wel een stuk langzamer dan wanneer je jezelf op een hongerdieetje zet. Maar uiteindelijk bereik je op deze manier wel het gewicht dat bij je past en dat je zonder al teveel moeite kunt behouden. Dat is ook heel wat waard toch?!

 

Bespaar continu

Diana

Als Voedingspsycholoog en Kinder-eetcoach begeleid ik kinderen, jongeren en volwassenen die kampen met gewichtsproblemen en/of eetproblematiek. In mijn begeleiding staat de psychologie achter eten altijd centraal, aangezien eten zoveel meer is dan alleen het nuttigen van voedingsstoffen. Wat je eet is belangrijk, maar waarom je eet is dat ook!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!