Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

7x waarom ik dankbaar ben voor mijn moeder


18 november 2016


I

Ik ben altijd zeer dankbaar geweest naar mijn moeder, maar sinds ik zelf moeder ben geworden is mijn dankbaarheid alleen maar gegroeid. Ik betrap mezelf er ook steeds vaker op dat ik kleine dingen 1 op 1 van mijn moeder heb overgenomen. Ondanks dat ik als puber zei dat ik het helemaal anders zou gaan doen, doe ik inmiddels toch erg veel hetzelfde.

Lees hieronder waarom ik dankbaar ben;

1. Altijd thuis

Tot het moment dat ik naar de middelbare school ging is mijn moeder thuis gebleven. Een luxe die ik tot op de dag van vandaag koester. Ze was er altijd voor ons, bracht ons naar school, samen lunchen en ’s middag weer ophalen. Wat er ook gebeurde, ik wist dat ze altijd thuis was. Daarom ben ik ook zo blij dat ik lekker thuis kan werken. Als de kleine tandjes krijgt of als onze dochter ziek is, ik kan er voor ze zijn zonder van alles te hoeven verschuiven. Ik realiseer me dat dit een luxe is die niet iedereen zich kan permitteren, maar ik ben zo blij dat ik mijn kinderen dezelfde stabiliteit kan bieden die ik altijd als zo fijn heb ervaren.

MAMA to the max mamatothemax dank baar voor moeder opvoeden zelfde regels als moeder thuisblijf moeder

2. Samen ontbijten

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een uitspraak die je om je oren vliegt en die er bij mij met de paplepel is ingegoten. Ik ben mijn moeder (en vader natuurlijk) erg dankbaar dat zij altijd tijd vrijmaakte om samen te ontbijten. Ochtenden verliepen altijd rustig en er werd uitgebreid de tijd genomen om te eten.  De truc? Alles de avond ervoor klaar zetten zodat je ‘s ochtends alleen nog hoeft aan te schuiven. Nu onze oudste dochter (3,5 jaar) hier naar pre-school gaat verlopen de ochtenden wel iets drukker, maar niemand verlaat het huis zonder rustig gegeten te hebben.

3. Verse maaltijden

Als kind is het vanzelfsprekend dat er ‘s avonds een verse maaltijd op de tafel staat, maar moeders weten wel beter. De struggle is real om te zorgen dat je kids iedere avond gezond en vers eten binnenkrijgen. Iedere avond zorgde mijn moeder voor weer een verse maaltijd, ongeacht of ze nu zin had om te koken of niet. De zin om te koken is bij mij soms ook ver te zoeken maar ik blijf consequent want ik wil dat mijn kinderen goede voeding krijgen.

MAMA to the max mamatothemax dank baar voor moeder opvoeden zelfde regels als moeder thuisblijf moeder

4. Opruimen

Bekend voor iedere moeder, opruimen. Als ik bij zou houden hoeveel uur per week ik achter de kids aan opruim – ondanks dat ze zelf best veel opruimen – kom ik toch wel op heel veel uren uit. En toch doe ik het met alle liefde. Als ik terug denk aan hoeveel mijn moeder wel niet heeft moeten opruimen, heb ik alleen respect. Hoe vervelend we het misschien als kind vonden, stiekem neem je kleine gewoontes toch over. Vuile was naar boven brengen in de wasmanden terwijl de wasmachine beneden staat, check. De afwas precies opstapelen zodat niet het hele aanrecht vol staat, check. Alle handdoeken hetzelfde opvouwen want zo passen ze beter in de kast, check. En als iemand de handdoek anders opvouwd, vouw je ‘m gewoon weer opnieuw, dit keer goed, op, check.

5. Zieke kinderen

Midden in de nacht bedden verschonen, kindjes onder de douche zetten en ze troosten. Je zet je eigen vermoeidheid aan de kant en je bent er voor de volle 100% voor je zieke kind. Je denkt er niet bij na, je kind helpen is het belangrijkste. Met tranen in mijn ogen heb ik soms naast ze gezeten of gelegen. Hulpeloos, omdat je niks voor ze kan doen. Maar voor je kinderen maakt dat niks uit, zij zullen onthouden dat je er simpelweg voor ze was. Zoals mijn moeder altijd naast mijn bed stond als ik midden in de nacht ziek werd.

MAMA to the max mamatothemax dank baar voor moeder opvoeden zelfde regels als moeder thuisblijf moeder

6. Familie-tijd

Het is zo belangrijk om tijd vrij te maken voor het gezin. Met een grote glimlach kijk ik terug op de vele boswandelingen, de dagjes naar een dierentuin of pretpark. Hoewel we hier in Thailand geen dierentuin of pretpark in de buurt hebben, maken we wel tijd vrij om leuke dingen met het hele gezin te doen. Voor de kinderen maakt het niet uit waar we naar toe gaan, zolang we maar samen zijn. Mijn leukste herinnering aan die tripjes waren toch wel de autoritjes, samen liedjes zingen. En nu met mijn eigen kinderen vind ik de autorit soms net zo leuk als het uitje zelf.

7. Onvoorwaardelijke liefde

Mijn kinderen zijn nu nog klein, maar er breekt onontkomelijk een tijd aan waarin ik het niet altijd eens zal zijn met hun keuzes. Toch zal dat niet wegnemen dat ik onvoorwaardelijk van ze houd. Wat ze ook gaan doen, welke beslissingen ze ook gaan nemen, de onvoorwaardelijke liefde tussen moeder en kinderen blijft even sterk. Zo heeft mijn beslissing om 11.500 km ver weg te gaan wonen mijn moeder verdriet gedaan, maar ik weet ook dat ze onvoorwaardelijk van mij houdt en mij alle geluk van de wereld gunt. Mijn lieve mama is er altijd voor mij geweest en ik weet ook dat ze er altijd voor mij zal zijn. En nu de rollen door omstandigheden even zijn omgedraaid, ben ik er ook altijd voor haar, al is het op 11.500 km afstand!!

MAMA to the max mamatothemax dank baar voor moeder opvoeden zelfde regels als moeder thuisblijf moeder trouwen in buitenland moeder dochter band

Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor mijn dochter, en als zij later moeder is dat ze met een warm gevoel terug denkt aan hoe zij zelf is opgevoed. Dat ze zich zal herinneren dat ik er altijd voor haar was en altijd voor haar zal zijn.

 

Kun jij je hier ook in vinden? Of heb je nog aanvullingen op dit lijstje? Laat het ons weten in de comments of op Facebook.

 

Patricia

Mijn naam is Patricia (30) en samen met mijn man Jack (35) en onze dochter Luna (3) en zoon (5 maanden) woon ik in Thailand. In 2009 ging ik nietsvermoedend backpacken door Zuidoost Azië. Totaal onverwachts werd ik tot over mijn oren verliefd. Begin 2012 ben ik definitief naar Thailand verhuisd. Samen runnen wij nu de vrijwilligerswerkorganisatie voor Engelse lessen op lokale scholen (www.isan-survivor.org). Daarnaast ben ik vorig jaar mijn eigen webshop begonnen waar ik gehaakte babykamer accessoires verkoop van 100% Thais katoen (nurtureplaylove.etsy.com).

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!