Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

6x: Hoe geef ik mijn vruchtbaarheid een boost?


7 april 2015


A

Als je graag zwanger wilt worden zullen de volgende tips je hier zeker bij helpen.

Als je bijvoorbeeld al een kindje hebt en je hebt besloten een tweede te krijgen dan ervaren ouders vaker dat het misschien niet zo makkelijk (of zo moeilijk) ging als de eerste keer. Je ontdekt dat er geen garantie is dat wanneer je er mentaal klaar voor bent om nog een kindje te nemen, je meteen krijgt wat je wenst. Zelfs voor koppels waarbij het de eerste keer raak was hoeft het niet zo te zijn dat dit een tweede keer weer het geval is.

Dus of je nu een zware en lange tijd gaat verwachten voordat je zwanger zult raken, of omdat je gewoon heel gezond wilt zijn voor je volgende zwangerschap, dan heb ik hier een aantal levensveranderingen die je vruchtbaarheidskansen verhogen. En vergeet niet dat (opnieuw) zwanger worden gewoon een heel leuke tijd is waar je van moet genieten. Wat voor je bestemd is, krijg je!

foto 1 eet gezond

  1. Eet gezond en regelmatig

Als je al moeder bent weet je wat het is om alle ballen in de lucht te houden zoals werk, kinderen en je sociale leven. Het is hard werken en als je dan ook nog moet letten op je gezonde levensstijl, laat je die er wel eens bij inschieten.

Toch is het heel belangrijk gezond te eten, met vaste tijden want hierdoor zullen de hormoonspiegels meer in balans zijn.

Daarnaast zijn voedingsmiddelen die veel vitamine C en E bevatten erom bekend dat ze de vruchtbaarheid verbeteren, net zoals voedsel dat antioxidanten bevat. De belangrijkste boodschap? Eet meer vers fruit en verse groenten en minder behandeld en voorverpakt voedsel.

foto 2 slik vitamines en mineralen

 

  1. Vitamines en mineralen

Er zijn speciale vitamines en mineralen tabletten die je kunt slikken om je lichaam in de goede conditie te krijgen voor een eventuele zwangerschap. Wanneer je besluit zwanger te willen worden kun je beginnen met het slikken van foliumzuur. Deze vitamine is goed voor de gezondheid van je baby. Als je foliumzuur slikt, is de kans kleiner dat je een kind krijgt met een ernstige handicap, zoals een open ruggetje. Het duurt ongeveer vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Daarnaast zijn zink, selenium en vitamine C en E goed om extra in te nemen. Voor meer informatie kun je altijd eens langsgaan bij de drogisterij of natuurwinkel. Zink is overigens ook aan te bevelen voor de man. Het verhoogd een gezonde spermaproductie.

Daarnaast zijn er ook tabletten die alle goede mineralen en vitamines bevatten voor een vrouw die zwanger wilt worden. Davitamon heeft een goede tablet die ze “Davitamon Compleet Mama” noemen. Deze is bijvoorbeeld hier te bestellen.

 

foto koffie MAMA to the max

  1. Las een pauze in wat betreft ongezonde levensmiddelen

Officieel is het al gezegd door vele wetenschappers: er is geen veilige limiet vast te stellen voor het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Daarom adviseren de meeste dokters om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap en daarnaast geven ze ook de aanbeveling te stoppen of althans een stuk te minderen als je zwanger wilt worden. Daarnaast is bewezen dat het de eisprong afremt en de hormoonhuishouding beïnvloed. Ook voor mannen is alcohol schadelijk voor de vruchtbaarheid. Alcohol onderdrukt het testosteron, waardoor je erectieproblemen kunt krijgen en kan het transport van zaadcellen worden verstoord.

Ook cafeïne kan een slechte invloed hebben op de kans om zwanger te worden. Dit betekent dat je echt voorzichtig aan moet doen met die 2 of 3 koppen koffie die je er ‘s morgens normaal wel eens zo in kan gieten. Maar let op; niet alleen koffie is een cafeïnegevoelig drankje, denk ook aan thee en bijvoorbeeld cola of red bull!

Over roken hoef ik het denk ik niet al te uitgebreid te hebben. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat een sigaret roken tijdens de zwangerschap ongelofelijk schadelijk kan zijn voor je kindje in de buik. Ook voor de vruchtbaarheid spelen sigaretten een negatieve rol. Roken heft een grote negatieve impact op de vruchtbaarheid voor zowel de vrouw als de man! Wist je dat het gemiddelde sperma van een man die rookt 17% lager ligt dan mannen die niet roken? Vrouwen die roken hebben daarnaast een hogere kans op een miskraam dan hun seksegenoten die niet roken. In Amerika gaan ze nog wat verder; vanaf 2005 testen ze daar nauwkeurig de impact die ‘meeroken’ heeft op de vruchtbaarheid en de foetus. Conclusie: weg ermee met die stickjes!

 

foto 4 beweeg

4. Bewegen is al voldoende

Een gemiddelde workout iedere dag maakt je fitter en dus in een betere conditie. Onderzoeken tonen aan dat dit positieve invloed heeft op je vruchtbaarheid, omdat hoe beter de conditie is hoe beter de hormoonhuishouding geregeld wordt. Je hoeft natuurlijk niet te gaan trainen voor ene marathon, dit kan zelfs averechts werken. Low-impact workouts zoals wandelen, zwemmen, fietsen of yoga en pilates zijn ideale sporten om uit te oefenen.

 

foto 5 relax tijd

  1. Neem tijd voor jezelf

Er is een sterke link tussen stress en een lagere vruchtbaarheid. Als je veel aan je hoofd hebt en je er stress van hebt, zorg dan dat je deze oplost of dat de druk er een beetje vanaf gaat. Probeer je hier op te richten en dingen anders aan te pakken of misschien wel uit je leven te bannen. Wie een stressvol leven leidt, neemt vaak niet voldoende tijd om te ontspannen of gezond te koken en te eten. Je bent vaker vermoeid en als je echt gestrest bent, heb je minder zin in, en tijd voor, seks. Las genoeg rustmomenten in om je lichaam zowel fysiek als psychisch tot rust te laten komen. Dit kan een heerlijke massage zijn, maar ook één keer in de week naar een yogaklasje gaan of een avondje vroeg het bed in duiken met een boek en een kopje thee.

 

foto 6 juiste gewicht

  1. Probeer een goed gewicht te krijgen

Een gezond gewicht helpt bij sneller zwanger worden. Een te hoog gewicht kan namelijk de ovulatie en de menstruatiecyclus verstoren. Bij een te laag gewicht kan het lichaam zich beschermen tegen een zwangerschap. Eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimia kunnen eveneens vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Behalve je BMI (Body Mass Index) speelt ook je buikomtrek een grote rol. Teveel vet in je buikgedeelte kan immers schadelijk zijn voor de hormoonhuishouding.

Positief is wel dat onderzoeken hebben bewezen dat zelfs een kleine verandering in je gewicht dat je dichter bij een normale BMI brengt, gelijk positieve gevolgen kan hebben voor je vruchtbaarheid.

Hopelijk heb ik voor degenen die zwanger willen worden een duidelijke uitleg kunnen geven over een aantal invloeden op de vruchtbaarheid. Als je nu over één van deze punten meer informatie wilt kun je ook eens een afspraak maken bij je huisarts. Schrijf je vragen van te voren op en bespreek ze. Zij kunnen je ook goed helpen, om sommige punten waar je misschien vragen bij hebt, aan te pakken.

 Tot morgen!

Liefs,

handtekening_blogs

 

 

 

 

Baby- & kinderkleding

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!