Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

6x Wat wij onze dochters willen meegeven


8 mei 2017


meegeven dochters moederschap opvoeding levenslessen kinderen MAMA to the max
A

Als ouders van twee mooie, lieve, zachtaardige en vrolijke meisjes, denken we er vaker over na welke belangrijke lessen we ze willen meegeven in de opvoeding. Het enige dat je als ouders wil, is dat je kinderen later gelukkig zijn. Natuurlijk geef je ze iedere dag liefde en aandacht, maar daarnaast wil je je kinderen ook een paar levenslessen meegeven waar ze zich aan vast kunnen houden. Vandaag vertel ik wat meer over de dingen die wij onze dochters mee willen geven in de opvoeding. 

meegeven dochters moederschap opvoeding levenslessen kinderen MAMA to the max

Ze kunnen altijd bij ons terecht

Dit eerste punt is misschien wel het belangrijkste. Ik wil dat mijn dochters ALTIJD weten dat ze bij ons terecht kunnen. Voor wat dan ook, op elk tijdstip, elk moment, het maakt niet uit, we zullen er altijd voor ze zijn. Om ze te leren dat ze alles met ons kunnen delen, probeer ik nu al met Maxime over serieuzere zaken te praten. Ik probeer ook gesprekken te voeren die minder leuk zijn. Een voorbeeld: ze had iets verzwegen voor JP en daar was JP erg boos over. Ik ben toen naar haar slaapkamertje gegaan en we zijn samen op bed gaan zitten. Ik vroeg of ze me wilde vertellen wat er was gebeurd en waarom ze “gelogen” had. Ik vertelde erbij dat als ze het gewoon eerlijk zou vertellen, mama heel trots op haar was. Ze vertelde wat er was gebeurd en ik gaf haar gelijk een stevige knuffel. Ook zei ik dat ze altijd met me kon praten ook als ze denkt dat mama het niet zo leuk vindt. Mama zal nooit boos zijn als ze met iets vertrouwelijks naar me toekomt en steun nodig heeft. Ik hoop dat ze dit later ook zullen doen.


banner 234x60

Ze zijn mooi zoals ze zijn

De maatschappij zorgt ervoor dat je je als mens wel eens minder (mooi) kunt voelen. Je haar is niet zo mooi als in de bladen, je hebt niet het “ideale” figuur, je tanden staan misschien niet perfect recht, sproeten zijn niet mooi, puistjes zijn vies…allemaal ideaalbeelden waar je vooral als vrouw je nog wel eens onzeker door kunt voelen. Ik zal mijn meisjes altijd vertellen dat ze mooi zijn zoals ze zijn. Niemand is perfect, de wereld is niet perfect, zij ook niet. Maar juist door hun imperfectie zijn ze uniek en dat unieke maakt je al speciaal en bijzonder. Ik vertel ze nu al regelmatig dat ze er mooi uitzien. Dan kijk ik bijvoorbeeld met Maxime in de spiegel en samen voelen we aan haar haar en zeg ik dat het een mooie kleur heeft en zo zacht aanvoelt. Of we kijken in elkaars ogen en dan vertel ik haar dat ze een mooie aparte kleur heeft en dat ze daar trots op mag zijn. Ik zal proberen ze een zelfvertrouwen mee te geven zodat ze altijd weten dat ze er mogen zijn en ze zich niet minder hoeven te voelen dan iemand anders.

 

Blijf altijd jezelf

Toen ik zelf nog jonger was probeerde ik altijd iedereen tevreden te houden. Dat gaat vroeg of laat altijd een keer mis, ook bij mij. Ik heb geleerd dat het gewoonweg niet kan om iedereen altijd te pleasen en dat het ook niet mijn taak is om dit te doen. Ook heb ik ondervonden dat je je niet anders moet en hoeft voor te doen. Niet voor dat eerste vriendje, je vriendin die vanalles van je verlangt of zelfs wanneer je een sollicitatiegesprek hebt. Ik wil mijn dochters meegeven dat ze geliefd moeten worden door de mensen om hun heen precies zoals ze zijn. En iedereen die daar niet mee om kan gaan of het niet leuk vindt, verdient het niet met hun om te gaan. Echte liefde of vriendschappen zijn die waar je voor 100% jezelf kan zijn. Uiteindelijk zul je veel gelukkiger zijn wanneer je jezelf bent dan dat je je anders moet voordoen.


banner 234x60

Ben vergevingsgezind

Ik denk dat dit een van de meest essentiële lessen is die je je kinderen kunt leren. Wat kun je toch vaak gekwetst worden, liefdesverdriet hebben, pijn hebben, het leven kan soms erg lelijk zijn. Wij zullen onze dochters leren dat mensen hun ook pijn kunnen doen, zullen teleurstellen of boos maken. Wanneer dit gebeurt, is het aller aller aller belangrijkste dat ze niet verbitterd raken. De boosheid mag nooit de overhand nemen. Je mag natuurlijk wel even boos zijn en je afreageren en het over je heen laten komen, maar om er niet in te blijven hangen is het heel belangrijk dat je leert vergeven. Verdriet mag je hebben, maar daarna moet je het loslaten en doorgaan. Vergeef die mensen die een fout maakten, maar het wel weer goed proberen te maken. Door vergevensgezind te zijn zul je zelf altijd in rust leven en dat is ook beter voor je gezondheid.

 

Doe wat je leuk vindt

Ik ben denk ik wel het beste voorbeeld. Nadat ik moeder ben geworden, paste de baan die ik had totaal niet meer bij me. Ik wilde niet meer fulltime werken en nam de grote stap: ik gooide mijn vaste contract overboord en ging helemaal voor MAMA to the max. En de rest is geschiedenis, haha. JP is ook zo’n voorbeeld. Mijn studeerde rechten en heeft deze studie niet afgemaakt. Hij wilde niet meer leren want daar werd hij niet gelukkig van. Hij gaf zijn studie op en inmiddels heeft hij toch een eigen zaak en doet hij aan professioneel pokeren. Iedere dag opnieuw doen we allebei iets wat we echt leuk vinden doordat we onze dromen achterna jagen. Ik wil dat mijn meiden dat ook doen. Heet leven is maar kort, doe iets waar je iedere dag graag voor uit bed komt. En ja, we leren ze dat je alles kunt bereiken in het leven, zolang je maar doorzettingsvermogen en discipline toont. Niets komt vanzelf aanwaaien.

 

Ben goed voor een ander

Als je zelf goed behandelt wil worden, zorg er dan voor dat je dit ook bij anderen doet. Zorg ervoor dat je altijd respect toont voor anderen. En zorg ervoor dat je dierbaren het goed hebben. Help mensen waar dat kan. Helpen kun je al doen met hele kleine dingetjes. Hierdoor word je een fijn en sociaal persoon en zul je de liefde ook terug ontvangen wanneer je het zelf een keer nodig hebt in het leven.

meegeven leven moeder dochters

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die we onze dochters willen leren, maar deze lessen hierboven zullen zeker als een rode draad door de opvoeding lopen. Welke levenslessen vind jij belangrijk als een moeder? Ik ben benieuwd, laat het me weten in de reacties.

 

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

3 Reacties op “
6x Wat wij onze dochters willen meegeven

 1. Heel mooi hier gebracht !
  Wat een mooie levenslessen dat je je dochters wil meegeven !
  Het stukje dat ze altijd terecht kunnen bij je is heel mooi ! Alles loopt beter als er vertrouwen is en je dingen kan bespreken !
  Zelfvertrouwen mee geven aan je dochters is mooi hoe je het nu al toepast . Ik denk hoe jonger ze dit leren hoe beter voor later !
  Ik vind dit een mooie blog !
  Het is altijd leuk om jou blogs te lezen !
  Knap !!!

 2. Voor ons is het belangrijkste om het geloof in God door te geven. De Bijbel, vergeving door Jezus Christus, liefde, respect, oog voor de naaste etc komen daar allemaal uit voort. Ook vind ik het heel belangrijk dat we veel bij de kinderen zijn en veel dingen met ze doen. Daarom heb ik mijn baan opgezegd en nemen we ze veel mee naar musea, de natuur in, maar ook helpen ze vaak als we iets doen voor iemand in nood. Kaarten schrijven, eten maken, bezoekjes afleggen etc. Ik wil graag dat ze oog en oor hebben voor de naaste en leren te ‘dienen’. Ook muzikale vorming vinden we belangrijk dus zitten onze kinderen op muziekles en staat er vaak (klassieke) muziek aan bij ons thuis. Elke week hebben we een gezinsavond. We doen samen spelletjes, kijken een mooie film, of we hebben een creatieve avond of bakken samen iets. Het helpt erbij om een hecht en liefdevol gezin te zijn.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!