Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

6x de voordelen van een geboorteplan


29 februari 2016


Geboorteplan
<

De eerste helft van de zwangerschap was ik nog helemaal niet bezig met de bevalling. Dat leek nog zo’n ver van mijn bed show. En toen ik ziek werd , was ik alleen maar bezig met de gezondheid van onze kleine meid. Wat mij betreft mochten ze haar direct wel halen, als ik maar zeker wist dat het goed met haar ging. Elke ochtend vroeg ik de arts of het niet beter zou zijn om het ‘gezonde’ kindje uit mijn zieke lijf te halen. En elke ochtend verzekerde de gynaecoloog mij dat er voor ons kindje geen betere plek zou zijn dan veilig in mijn buik. Een geboorteplan kan hier bij helpen.

Geboorteplan

Mijn verhaal

Na de start van de chemotherapie en de controles bij de gynaecoloog kwam uiteraard de bevalling ter sprake, eerst alleen als in het tijdpad van de chemotherapie. Natuurlijk bevallen was een pré, het herstel van een keizersnee zou te lang duren. Waardoor er een te groot gat zou komen tussen de chemokuren en waarin de kankercellen de mogelijkheid zouden krijgen om te woekeren in het verzwakte lijf.

Mijn lijf ‘herstelde’ na elke kuur goed en ook met onze baby leek het goed te gaan, waardoor door de artsen werd besloten om de bevalling ‘pas’ bij 39 weken in te leiden.

Bij de laatste controle bij de gynaecoloog hebben wij de hele bevalling door gesproken. Een heel medisch circus. Vooraf zou mijn bloed onderzocht worden op het aantal bloedplaatjes en rode en witte bloedcellen, om er zeker van de zijn dat mijn lichaam na de bevalling zou kunnen herstellen. Als dit door de hematoloog bevestigd zou worden, dan mochten de weeën opgewekt worden. Daarnaast zouden zowel ik als de baby aan de hartbewaking liggen, wat mijn bewegingsmogelijkheden behoorlijk zou beperken. Daarnaast zou er een kinderarts van neonatologie stand-by staan, aangezien onze kleine meid aan de kleine kant was. Maar binnen dit vastliggende plan, was er wel ruimte voor onze wensen.

Geboorteplan

Ondanks de zorgen die de artsen hadden over de baby en mij, ging de bevalling en de geboorte voorspoedig. Onze spruit was klein, zoals verwacht, maar gelukkig geen dysmatuur.

Ik vroeg mijn verloskundigen van verloskundigenpraktijk Aine hoe het bij een ‘normale’ zwangerschap en bevalling zou gaan. Het antwoord: een geboorteplan!

Een geboorteplan is een keuze en geen verplichting. Maar wat zijn de voordelen van een geboorteplan?

De 6 voordelen van een geboorteplan

  1. Het is een extra communicatiemiddel. Tijdens je bezoekjes aan de verloskundige bespreekt je veel met je verloskundige, je bouwt een vertrouwensband op. Toch kunnen jullie elkaar verkeerd begrijpen of dingen anders interpreteren.
  2. Het is ook een stukje bewustwording. Mama’s en papa’s to be gaan nadenken wat ze verwachten en belangrijk vinden tijdens de bevalling.
  3. In het geboorteplan spreek jullie ook jullie verwachtingen uit naar de verloskundige. De verloskundige bespreek het geboorteplan met jullie en kan aangeven of je verwachtingen realistisch zijn.
  4. Het maakt angsten bespreekbaar. Een bevalling is iets om naar uit te kijken, maar het kan mama’s to be (papa’s to be ook) ook beangstigen. Geef je angsten aan, bespreek ze met je verloskundige. Hij/zij kan je misschien geruststellen of van informatie voorzien.
  5. Zorg op maat. Wil de vader de navelstreng doorknippen? Wil je de navelstreng laten uitkloppen? Hoe wil je omgaan met pijn? Willen jullie zelf het geslacht zien? Benoem deze specifieke dingen in een geboorteplan! Het is voor de verloskundige een kleine moeite om hier rekening mee te houden.
  6. Mocht er een andere zorgverlener in beeld komen, of zit de dienst van verloskundige (in het ziekenhuis) erop en neemt een ander de begeleiding van jouw bevalling over, jullie wensen zijn hebben jullie vastgelegd op papier. Hierover kan geen onduidelijkheid over ontstaan.

Ik vond het prettig om de bevalling door de spreken met diegene die mijn bevalling zou begeleiden, zodat ik wist wat ik van hun kon verwachten . Maar geen één bevalling valt van te voren te plannen, je lichaam en je kindje bepalen zelf hun eigen ritme.

Quote

 

Saskia

Mijn naam is Saskia (oktober 1989) getrouwd en samen zijn wij de trotse ouders van een prachtige dochter (juli 2015). Samen met onze twee poezen, wonen we wij in het noorden van de provincie Groningen. Juf in het basisonderwijs van beroep en daarnaast in opleiding voor orthopedagoog. Ons rustige leventje werd halverwege 2015 op de kop gezet toen er bij mij, tijdens de zwangerschap, lymfeklierkanker werd geconstateerd. In mijn blogs schrijf ik over het moeder worden en moeder zijn met kanker en over mijn belevenissen als juf.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!