Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Dit zijn dé 6 hormonen tijdens jouw zwangerschap [+ hun na- & voordelen]


30 november 2017


zwangerschap misselijk ziek HcG voorspellingen
<

Hormonen, tja, daar hebben we allemaal wel eens last van (gehad). Maar, onmisbaar? Jawel toch? Tijdens de zwangerschap zijn hormonen volop aanwezig en toveren je lichaam om in een zogenaamde ‘babyfabriek’. Zelfs wanneer je niet zwanger bent, kun je last hebben van hormonen. Ze nemen de controle over op je trek in eten, slaap en seksdrive.

#1   HcG waarden (zwangerschapshormoon)

Het “Human Chorionic Gonadotropin” hormoon wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap. Je hebt het vast wel eens ergens gelezen of op een zwangerschapstest gezien. Wist je dat HcG verantwoordelijk is voor ochtendmisselijkheid? Je HcG waarden groeien de eerste twee maanden heel erg snel en verdubbeld zich dagelijks.

#2   Progesteron

Progesteron is een geslachtshormoon dat in de tweede fase van de menstruatiecyclus en in grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. In het eerste trimester zal je dankzij progesteron vooral last hebben van gevoelige borsten en brengt het de melkproductie op gang. Het hormoon zorgt tevens voor een ontspannende baarmoeder, waardoor de baby niet wordt afgestoten. Erg ontspannend is het niet als je je weer eens als een opgeblazen skippybal voelt. Ja, dat gevoel herken je vast wel! Dit is wederom het werk van progesteron. Dit hormoon wordt ook gebruikt in anticonceptiepillen en geeft je lichaam een seintje dat je zwanger bent, zodat je niet zwanger kan worden. Grappig toch?

#3   Oestrogeen

We zouden eigenlijk dankbaar moeten zijn voor dit hormoon. Oestrogeen hielp ons de puberteit door en reguleert de menstruatiecyclus. Ze is vooral verantwoordelijk voor die fijne zwangerschapsglow en het versterkte reukvermogen, dit gebeurd omdat je doorbloeding wordt verbeterd. In het derde trimester van de zwangerschap zal oestrogeen haar piek bereiken en stopt na de bevalling.

HOOGZWANGER ZWANGER ZWANGERSCHAP BABY BEVALLEN BEVALLING MAMA TO THE MAX

#4   Relaxine

De naam verklapt het stiekem al een beetje; ‘relax’. Relaxine is een eiwit hormoon dat wordt afgescheiden door de placenta. Aan het einde van de zwangerschap zal de baarmoedermond en bindweefsel van de bekkengordel verslappen. In feite zorgt dit hormoon er dus voor dat de bevalling zonder problemen kan verlopen.

#5   Oxytocine

Dit is misschien wel het fijnste hormoon dat we cadeau krijgen. Oxytocine is een liefdeshormoon en geeft ons brein een gevoel van onder andere geluk en ontspanning. Het staat ook bekend als ‘hulpmiddel’ tijdens de bevalling. Oxytocine zorgt namelijk voor de regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder, of te wel; de weeën. Hartstikke belangrijk dus! Het mooie is dat dit proces zichzelf versterkt. Hoe meer weeën, hoe meer oxytocine je aanmaakt.

#6   Prolactine

De productie van moedermelk wordt dankzij dit hormoon in werking gezet. Tijdens de zwangerschap zal het echter onderdrukt worden door de progesteron. Maar zodra de placenta geboren is, zal ook de melkproductie van start gaan. In samenwerking met het hormoon oxytocine zal het een positieve bijdrage leveren aan onder andere: vermindering van stress, rust, uitgerustheid, zorgzaamheid en diepe slaap.

Heb je ook last (gehad) van één van deze hormonen? Of heb je het juist heel positief ervaren? Deel je ervaring met ons!

XO TEAM MTTM

300 x 600 IMU Half Page Ad

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!