Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

5x tips waarom je zoete aardappel moet eten tijdens de zwangerschap


19 december 2018


zoete aardappel tijdens zwangerschap zonder titel-4
<

Als je zwanger bent, is het nóg belangrijker om gezond te eten. Om tegemoet te komen aan de gezondheid van je kindje en zijn groeiende behoeften, is het ook belangrijk om je eetgewoonten aan te passen. Zoete aardappel is één van die voedingsmiddelen die tijdens je zwangerschap niet op je boodschappenlijstje mag ontbreken.

Lees ook:
Feiten en fabels over de zwangerschap

Eet niet voor twee

Je hoeft niet voor twee te eten als je zwanger bent. Het gaat er vooral om anders te eten. Bepaalde voedingsmiddelen laat je staan en andere neem je juist op in je eetpatroon. Dit zijn vijf redenen om tijdens je zwangerschap zoete aardappel op het menu te zetten:

1.   Combinatie van ijzer en vitamine C

Tijdens je zwangerschap heb je meer ijzer nodig. Normaal gesproken heb je – voor je menopauze – aan 16 milligram per dag genoeg, maar als je zwanger bent is het advies om zeker 27 mg ijzer per dag te nemen. Omdat vitamine C helpt bij de opname van ijzer, kun je het beste beide voedingsstoffen samen binnenkrijgen.

Zoete aardappel bevat zowel vitamine C als ijzer, dus dat is ideaal. Zo krijg je met een kop gebakken zoete aardappel 39 milligram vitamine C en 1,38 milligram ijzer binnen. Maak dus eens zoete aardappelsoep om aan je ijzer- en vitaminebehoefte tegemoet te komen.

2.   Bron van vitamine A

Voor een gezonde ontwikkeling van je kindje is vitamine A belangrijk. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat zwangere vrouwen 10 tot 40 procent meer vitamine A nodig hebben. Toch is het niet verstandig om tijdens je zwangerschap veel voedingsmiddelen met vitamine A te eten. Je kunt dan namelijk te veel vitamine A binnenkrijgen en dat is weer ongezond.

Zoete aardappel bevat provitamine A, een voorloper van vitamine A. Je lijf moet deze stof dus eerst nog omzetten in vitamine A. Omdat je lichaam nooit meer vitamine A aanmaakt dan je nodig hebt, is zoete aardappel een goede bron van deze vitamine.

3.   Rijk aan kalium

Kalium is een mineraal dat voor soepele spieren zorgt tijdens je zwangerschap. Het is dus ook belangrijk om je kaliumniveau op peil te houden. Zeker als je veel last hebt van overgeven tijdens je zwangerschap. Je kaliumgehalte kan dan te laag worden, waardoor je spieren verkrampen.

Zoete aardappel bevat ruim 300 milligram kalium per ons en dat is vrijwel evenveel als een banaan. Om kramp in je spieren te voorkomen, kun je dus net zo goed zoete aardappel eten. Zoete aardappel is niet alleen lekker in de soep. Je kunt er ook als aardappelpuree, chips of friet van maken.

Zoete aardappel chips

4.   Bron van vezels

Tijdens je zwangerschap werken je darmen trager onder invloed van hormonen. Ook je groeiende baarmoeder drukt op je darmen, wat je darmwerking tegengaat. Hierdoor blijft je ontlasting langer in je darmen en kan er meer vocht aan onttrokken worden. Het gevolg: drogere en hardere ontlasting.

Als je zwanger bent is het dus van belang om je darmen wat te stimuleren. Vezels kunnen je hierbij helpen. Ze stimuleren de darmbeweging en nemen daarnaast vocht op. Daardoor blijft je ontlasting zacht en soepel, waardoor je minder last hebt van obstipatie. Met 3 gram vezels per 100 gram is zoete aardappel een goede bron van vezels.

5.   Bevat vitamine B6

Vitamine B6 helpt tegen zwangerschapsmisselijkheid en ondersteunt de vorming van rode bloedcellen. Daarnaast draagt deze B-vitamine aan een gezonde bloeddruk.

Tijdens je zwangerschap heb je dagelijks 1,9 milligram vitamine B6 nodig. Per 100 gram zoete aardappel krijg je 0,2 gram vitamine B6 binnen. Ook dit is een reden om deze groente tijdens je zwangerschap op het menu te zetten.

Welke voedingsmiddelen ben je gaan eten tijdens je zwangerschap en waarom? Deel het hieronder in de reacties!

Wil je meer lezen van Annemiek? Kijk dan even op de website van PuurFiguur.nl

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!