Geheime opvoedtips [dé top 5 ]
Als het gaat om het opvoeden van een kind, heeft iedereen daar wel een mening over. Zeker nu de tijden zijn veranderd en het behoorlijk anders is dan “vroeger”. De verschillen zijn vooral te zien als je kijkt naar nieuwe gewoontes, het gedrag en de nieuwste technologie. Waar we vroeger nog buiten speelden en elkaar ontmoetten in speeltuintjes, is het vandaag de dag vrijwel normaal dat een kind liever kiest voor een spelletje op de tablet.
Doe ik het wel goed als ouder?
Het is bijna niet in te beelden hoe onze kinderen zouden leven in die tijd zonder al die technologie. Zou mijn kind dan een ander persoon zijn? Met goede manieren en de juiste sociale en communicatieve vaardigheden? Elke ouder vraagt zichzelf wel eens af: doe ik alles wel goed? Zal mijn kind later ook succes hebben?
Met die laatste vragen zijn psychologen van de Harvard Universiteit aan de slag gegaan. Wat is de basis? Wat is écht belangrijk in elke opvoeding?
5 geheimen om je kind goed op te voeden
1. Besteed veel quality-time met je kinderen
Dit is eigenlijk de basis van alles. Het is niet voldoende om alleen in de buurt te zijn van je kind, je moet er ook écht zijn. Dat betekend geen spelcomputers, telefoons of ander elektronica wat kan afleiden. Luister goed, doe veel samen en wees open en eerlijk. Je kind leert zo om een zorgzaam, begripvol en liefhebbend te worden. Niet te vergeten de positieve herinneringen die je achterlaat in hun jeugd. Je kind zal een voorkeur hebben voor een goed gesprek en om goede ideeën uit te wisselen.
- Kies een moment in je dag om samen met je kind te spelen;
- Lees een verhaaltje voor of samen, voor bedtijd;
- Stel vragen over de dag, bijvoorbeeld;
– Wat is het leukste wat je vandaag gedaan hebt? En het stomst?
– Heb je vandaag nog iets liefs voor iemand gedaan? En wat voor liefs heb je toen gedaan?
– Wat heb je vandaag geleerd op school of ergens anders?
2. Wees een sterk rolmodel voor je kinderen
Kinderen leren het meest van hun ouders, zeker op een jonge leeftijd. Alle keuzes die jij maakt, maakt je kind tot wie ze zijn en worden. Je moet daarom goed opletten op je eigen manieren en gedragingen. Laat zien hoe jij je foute beslissingen erkent en dat die er mogen zijn. Accepteer fouten en werk er samen aan.
Het resultaat wat jij zou willen zien, is waar jij extra energie in moet steken. En dat zal niet altijd makkelijk zijn, het kost veel tijd. Maar als je eerlijk, oprecht en zorgzaam bent voor jezelf, zal je kind dit ook zijn.
- Erken je fouten, zeg sorry, maak het goed en vertel je kind dat je ervoor zal zorgen dat het niet weer gebeurt.
- Leer je kind hoe je fouten voorkomt en dat je daarvan kan leren.
- Maak tijd vrij voor jezelf en zorg dat je je weer kan opladen tijdens dat moment. Je hebt de energie nodig om meer geduld te hebben met anderen.
“Het is erg belangrijk dat kinderen van hun ouders horen dat zorgen voor anderen een prioriteit is en dat het net zo belangrijk is als hun eigen geluk.” – Psychologen harvard
3. Leer je kind om te zorgen voor anderen met hoge verwachtingen
Het is belangrijk om je kind te leren hoe je op een goede en sociale manier communiceert met anderen. Het zorgen voor anderen maakt gelukkig en voorkomt egoïsme. De psychologen van Harvard zeggen: “Het is erg belangrijk dat kinderen van hun ouders horen dat zorgen voor anderen een prioriteit is en dat het net zo belangrijk is als hun eigen geluk.”
Hier hoort ook verantwoordelijkheid bij. Herinner je kind eraan dat verantwoordelijkheid bij elk aspect vanaf jonge leeftijd belangrijk is. Denk aan; school, manieren, vrienden, afspraken en klusjes.
- Verander de zin “Het belangrijkste is dat je gelukkig bent” in “Het belangrijkste is dat je aardig bent en je bent gelukkig”.
- Moedig je kind aan om door te gaan als hij bijvoorbeeld wil stoppen met sport of een vriendschap. Vertel wat de consequenties kunnen zijn en zo leer je je kind om problemen op te lossen voordat hij ergens mee stopt.
4. Moedig je kind aan om waardering en dankbaarheid te oefenen
Dankbaarheid zorgt op reguliere basis voor behulpzaamheid, vergevingsgezind, grootmoedig en medelevend. Het start allemaal bij jou: laat zien hoe je aardig bent voor een ander maar wees voorzichtig. Teveel erkenning kan ervoor zorgen dat je je kinderen teveel verwend.
Je kind kan bijvoorbeeld goed meehelpen in het huishouden door kleine klusjes te doen. Bijvoorbeeld stofzuigen, vegen of meehelpen de ramen wassen.
- Moedig je kind aan om altijd dankbaar te zijn naar anderen. Zorg dat je zelf open staat voor wederzijdse dankbaarheid.
- Leer je kind dat het netjes is te bedanken naar familieleden, leraren of andere mensen in zijn leven.
- Wees dankbaar.
5. Leer ze om het ’totaalplaatje’ te zien
Het is normaal voor kinderen dat ze weten dat ze alles kunnen zeggen en doen bij familie, dat is immers veilig en bekend. Maar, er is natuurlijk een grotere cirkel. Bijvoorbeeld klasgenootjes, iemand uit een ander land wat niet dezelfde taal spreek of iemand aan de andere kant van Nederland. Kinderen moeten weten wat voor effect hun gedachten kan hebben op een grote groep mensen.
“Het is belangrijk dat kinderen weten hoe ze moeten reageren op familie door aandachtig te luisteren en aandacht te tonen of de mensen buiten die kleine cirkel, bijvoorbeeld het totaalplaatje met verschillende soorten mensen waar ze elke dag mee te maken hebben.” – Psychologen harvard
- Laat het verschil van perspectieven zien. Dat kan zijn de gevoelens van anderen, en dan speciaal de kwetsbare mensen. Leg uit dat ze in sommige gevallen zelf in actie kunnen komen, bijvoorbeeld een klasgenootje dat wordt gepest.
- Discussieer over de verschillen in andere landen, hoe die kinderen daar leven in andere omstandigheden of de verschillen van geloven.
Wat is het allerbelangrijkste dat jij jouw kind(eren) mee wilt geven?
XO TEAM MTTM
Stay connected