Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

5 voordelen van rechtop bevallen


31 oktober 2016


O

Ooit was het heel normaal dat een vrouw zich tijdens de bevalling vrij bewoog. Toen was rechtop zittend of staand bevallen, om zo de weeën zo goed mogelijk op te vangen, de normaalste zaak van de wereld. Het is pas sinds 1700 dat liggend bevallen de ‘norm’ is geworden omdat de verloskundigen en doctoren op deze manier gemakkelijker hun werk konden doen. Maar er zijn vele redenen waarom rechtop bevallen grote voordelen heeft voor zowel moeder als kind.

Vanaf 1900 zie je ook een verschuiving van thuisgeboortes naar ziekenhuisgeboortes, met daarbij ook de verwachting dat een vrouw bevalt in een bed. Maar gelukkig zie je nu weer een verschuiving naar het ‘luisteren naar je eigen lichaam’ en tijdens de bevalling vrij bewegen om het zo comfortabel mogelijk te maken. Dus liggen mag natuurlijk wel, maar moet niet (op de medische uitzonderingen na).

Pregnant woman in labour at home home birth

Mocht jij nog opzoek zijn naar fijne bevalhoudingen, dan zijn dit 5 voordelen die je met zitten, squatten, staan of een andere rechtop-positie zult ervaren tijdens je bevalling:

#1: Je maakt gebruik van de zwaartekracht
Waarom harder werken dan nodig is? De baarmoeder trekt samen en beweegt hierdoor naar voren (van je lichaam af). Wanneer je rechtop staat, zit of voorover leunt, kun je met de zwaartekracht en met de natuurlijk bewegingen van je lichaam mee werken. Wanner je op je rug ligt draag jij al het gewicht en werkt de zwaartekracht je eigenlijk tegen.

#2: Meer effectieve weeën
Wanneer je rechtop staat en voorover buigt, heb je grote kans dat de weeën veel effectiever zijn omdat je optimaal gebruik maakt van de zwaartekracht. Als je op je rug ligt, zal je baarmoeder nog steeds omhoog willen bewegen, waarbij je lichaam in die positie niet mee maar tegen zal werken. Geef je lichaam de ruimte om te doen waar het voor gemaakt is.

#3: Betere zuurstoftoevoer naar de baby
Wanneer je op je rug ligt drukt het volle gewicht van de baby, de baarmoeder, de placenta en alles wat daarbij komt kijken, op je lichaam. Dit gewicht oefent druk uit op belangrijke bloedvaten in je lichaam. Druk op deze bloedtoevoer zorgt er ook voor dat er minder zuurstof via het bloed naar de baby gaat. Rechtop belemmer je de bloed- en dus ook zuurstoftoevoer naar je kindje niet. Hierdoor verminder je zijn of haar stressniveau tijdens de bevalling.

#4: Vergroting van de bekkenopening
Rechtop, met als beste de squat-positie, zorgt er voor dat de bekkenopening tot wel 30% vergroot. Zeker als je je zorgen maakt over een groot kindje (wat in principe niet nodig is omdat je lichaam slim in elkaar zit en het je kindje kan baren mits jij met je lichaam mee werkt in plaats van er tegenin). Een verticale houding opent je bekken, een horizontale houding maakt je bekkenopening juist kleiner.

#5: Liggend op je rug is de weg van de baby “bergopwaarts”
Tegen de berg (de berg is in dit geval je SI-gewricht/ stuitje) op duwen/persen, tegen de zwaartekracht in, kan ineffectief zijn en erg uitputtend. Een verticale bevalhouding aannemen betekend ‘bergafwaarts’ duwen, wat minder moeite kost.

Promotiecampagne kinderassortiment

 

5 suggesties voor een verticale bevalhouding

Dit zijn vijf posities die kunnen helpen gebruik te maken van krachtigere weeën waardoor je grote kans hebt op een kortere of minder uitputtende bevalling. Elk van deze bevalhoudingen kunnen tijdens de 1e en de 2e fase van de bevalling gebruikt worden. Bij sommige houdingen zal je de hulp van je partner, doula of verloskundige nodig hebben. Onthoud goed dat alleen jij kan beslissen welke houding wel of niet comfortabel voelt en dus wel of niet werkt voor jou.

Positie #1: staan
De zwaartekracht werkt het meest in jouw voordeel in deze positie. Op deze manier kan het hoofdje van de baby gelijkmatige druk uitoefenen op de baarmoedermond, waardoor de ontsluiting beter vordert en de weeën steeds sterker en meer regelmatig zullen worden.
TIP: In deze positie kun je jouw omarmen en samen schuifelen (al deze liefde brengt de oxytocine-flow wel op gang!). Langzaam heen en weer lopen of staand wiegen kan ook een fijne variatie zijn.

Positie #2: voorover leunen/ op handen en knieën
De positie waarbij je staand voorover geleund staat, kent veel variaties; voorover gebogen over een geboortebal, een stapel kussens, leunend op een tafel of op een bed. Daarbij kun je je heupen nog vrij heen en weer wiegen, wat vaak erg ontspannend werkt.
Heb je veel last van rugweeën? Dan ligt je baby waarschijnlijk met het ruggetje naar jouw rug in plaats van in de ‘ideale positie’ met het ruggetje naar jouw buik. In dat geval kan het fijn zijn om de ‘op handen en voeten’ houding te gebruiken. Dit kan helpen om de rugpijn te verlichten en het kindje stimuleren om in de ideale positie te gaan liggen. Veel vrouwen kiezen instinctief voor deze houding wanneer ze verder in het bevallingsproces zijn.

Positie #3: Squatten
Squatten is voor de meeste vrouwen geen ‘natuurlijke’ positie, maar het is wel een hele krachtige houding tijdens de persweeën. Mocht jij deze positie willen gebruiken tijdens je bevalling, dan is het advies om dit al tijdens de zwangerschap te trainen. Train niet te fanatiek, om blessures te voorkomen, maar bouw het rustig op en laat je spieren wennen aan deze houding. Squatten maakt tot wel 30% meer ruimte in je bekken zodat je kindje gemakkelijker kan indalen. En ‘last but not least’… het helpt je om je bekkenbodem te ontspannen en te rekken. Een ‘must’ als je van plan bent ‘de knip’ zo veel mogelijk te vermeiden.
TIP: Het is niet altijd even makkelijk om je evenwicht te behouden met zo’n bolle buik. Zorg daarom dat je iets of iemand hebt waar je jezelf aan vast kunt houden wanneer dat nodig is.

da1b683fabe29704c6de4f67fe518b6a

Positie #4: zitten
Sommige vrouwen vinden het erg fijn om tijdens de bevalling op een geboortebal te zitten waardoor ze tijdens een wee vrij heen en weer kunnen wiegen. Anderen zitten graag achterstevoren op een stoel en gebruiken de rugleuning als steun. Ook het toilet kan een fijne plaats zijn om te zitten tijdens de bevalling. In deze houding kun je even al je spieren, inclusief je bekkenbodemspieren, los laten en ontspannen.

Positie #5: liggen op je zij
Als je bevalling geruime tijd duurt, is het belangrijk dat je kunt rusten zonder al te veel spanning. Liggend op je zij kun je ontspannen zonder extra druk uit te oefenen of belangrijke bloedvaten waardoor de bloed- end dus ook zuurstoftoevoer naar je kindje niet verminderd. Als je een ruggenprik hebt gehad en dus niet kunt staan, geeft deze liggende ‘zij-houding’ je toch nog een groot deel van de voordelen van een verticale houding. Mocht de bevalling erg snel gaan dan is deze houding, en ook de houding op handen en knieën, een fijne houding om het proces te vertragen en rust te creëren. Daarnaast is de ideale positie om te persen wanneer je te moe bent om rechtop te zitten, squatten of te staan.

Pampers New Baby

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!