Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

5 TIPS: een hond laten wennen aan een pasgeboren baby!


20 december 2016


<

Wij mensen kunnen ons 9 maanden voorbereiden op de komst van het nieuwe gezinslid en we krijgen er dus genoeg tijd voor om eraan te wennen. Bij een hond is dit wel anders. Hij snapt echt niet dat als jouw buik groeit daar wel eens een mensje (lees concurrent) in kan zitten. Een hond heeft niet eens een zelfbewustzijn, laat staan dat hij nadenkt over hoe anderen om hem heen hier komen.

BAND OPBOUWEN

Vroeger waren er verhalen dat de hond een poepluier moest opeten om het kindje te accepteren. Volgens de huidige inzichten is dit absoluut niet nodig. De enige regel die wel universeel is en van alle tijden, is dat je altijd in acht moet nemen dat je de hond en de baby ABSOLUUT NOOIT alleen met elkaar mag laten!

Met jou erbij zullen ze samen opgroeien en een band voor het leven opbouwen. Ze zullen maatjes worden, elkaar begrijpen, spelen en zelfs troost zoeken bij elkaar op moeilijke momenten. Hond en kind zijn een ideaal duo als ze op de juiste manier met elkaar hebben kennisgemaakt.

maart 2013- zwanger van Maxime

ALS JE ZWANGER BENT:

 • Rijd met de kinderwagen door de huiskamer of de tuin…je hond kan er aan wennen. Laat de wagen vervolgens de laatste weken voor je bevalling gewoon in het zicht van de hond staan. Hij raakt er dan vanzelf wel aan gewend
 • Voordat de baby komt, ongeveer als je zeven maanden zwanger bent, neem dan eens een pop en allerlei babyspullen die je ook zult gaan gebruiken als de baby er is, zoals, babypoeder, luiers, dekentjes, billendoekjes, etc. Doe net alsof je de baby (de pop) verzorgt en maak je hond duidelijk hoe hij zich moet gedragen wanneer jij aandacht aan de baby geeft. Zo leert de hond dat hij rustig moet wachten op z’n beurt en hij geen aandacht kan krijgen totdat jij klaar bent met de baby.

 

Als de baby er is:

Het kan een redelijke impact hebben op jouw trouwe viervoeter wanneer de baby er daadwerkelijk is.

 • Erg belangrijk is de ‘aandacht’. Wanneer de baby er eenmaal is staat je wereld de eerste tijd flink op z’n kop. Je eigen dag- en nachtritme gaat eraan en je kunt nauwelijks nog tijd aan jezelf besteden, laat staan aan je hond. Toch is het heel belangrijk extra aandacht te geven aan dit gezinslid. Hij heeft zich er niet op kunnen voorbereiden en kan dan ook redelijk in shock zijn. Niet alleen is er een persoontje bijgekomen die erg veel lawaai maakt, ook voelt hij aan dat zijn baasjes even niet zichzelf zijn en moeten wennen aan de nieuwe situatie. Geef de hond iedere keer nadat je het baby’tje in bed hebt gelegd een minuutje aandacht, focus je die hele minuut alleen maar op hem, knuffel hem, aai hem, zeg dat ie het goed doet en geef h’m wellicht een beloning (koekje, speeltje, whatever). Doe dit bijvoorbeeld ook als de baby de fles krijgt. Geef de hond dan ook een beloning. Zo voelt hij zich niet achtergesteld en ervaart hij de aandacht voor de baby als plezierig omdat ook hij iedere keer een beloning of aandacht krijgt.
 • Betrek de hond bij de dagelijkse verzorging door tegen hem te praten. Bijvoorbeeld als je de baby een schone luier gaat aandoen, dan kun je dit zeggen tegen de hond en hem zelfs meevragen. Hij zal het gevoel hebben dat hij erbij betrokken wordt en goed op de baby kan passen.
 • Creëer een plekje in de huiskamer (of ergens anders in huis) waar de hond zich kan terugtrekken en dat hij weet dat als ie daar zit niemand aan hem mag/kan komen.Denk bijvoorbeeld aan een groot kussen, een mand, maar het kan ook een hoekje zijn. Dit is al een voorloper voor als de kleine gaat kruipen of lopen. Het baby’tje moet weten dat dit een NO-GO area is en dat de hond hier naartoe gaat als ie zich bedreigd voelt of gewoon met rust gelaten wilt worden. Waarschuw ook bezoek (met kinderen) dat jullie een hond hebben en dat hij een eigen plekje heeft waar niemand mag komen. De hond zal dan ook gerustgesteld zijn als er andere (kleine) kinderen op bezoek komen. Hij weet dat hij altijd ergens veilig is en zal dan ook niet snel een onverwachte actie uithalen wanneer hij angst ervaart maar ervoor zorgen dat hij snel naar zijn veilige plekje gaat.

Extra ervaringstip: (voor de kleinere hond)

Koop een krukje bij de Ikea en zet dat naast de commode. Wij hebben dit gedaan met Juulke en iedere keer als we het baby’tje gingen verschonen mocht hij op het krukje staan en kon hij precies zien wat zich daar af speelde. Hij werd er veel minder onrustig door. (we kregen deze tip van de dierenarts) Dit gaat natuurlijk alleen maar met de kleinere formaat hondjes. Ik snap dat een labrador niet op een krukje past ;))

 

Wat is jouw ervaring met een hond en kinderen? Heb jij nog tips? Laat hieronder gerust een reactie achter! Ik ben erg benieuwd!

 

Liefs,

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Bespaar continu

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

6 Reacties op “
5 TIPS: een hond laten wennen aan een pasgeboren baby!

 1. Hoihoi Marjon,

  Wij, grootouders, passen om de week op onze drie maanden oude kleindochter in haar huis. Ze is een nieuw lid in de familie en dus de grote roedel maar niet constant in de nabijheid.
  We hebben een jonge, lieve, goedzak van een hond die erg enthousiast wordt van de kleine.
  Iedere keer als we komen moet hij even kijken, likt haar oor en blijft in de buurt zolang ze beneden in de kamer is.
  We staan niet toe dat hij tegen de bank of de box opstaat noch dat hij tegen ons opspringt als we de baby dragen ieder geluidje wekt zijn nieuwsgierigheid en activeert zijn onderzoekingsdrang en spelmodus.
  Ook hij krijgt aandacht en een lekkertje als hij het goed doet. Zijn er nog meer tips om deze incidentele bezoeken tot een feest te maken en de band tussen beiden te laten groeien?!

  Hartelijke groeten,

  Eve

 2. Wat een mooi en handig artikel! Wij hebben nog geen kinderen maar wel twee katten en vraag me inderdaad wel eens af hoe dit gaat. Enig idee of dit te vergelijken is met jouw info en tips?

 3. Bedankt voor de tips!! We hebben hierna de hond echt een eigen plekje en mand gegeven. Natuurlijk had ie al een plekje maar dart was nog niet echt zijn plek, nú wel. Hopelijk helpt het, we blijven het stiekem een beetje spannend vinden….

 4. Heel handig artikel! Ons hondje Noah is opgegroeid bij een dreumes en een baby en is erg lief tegen kinderen, doet heel zachtjes en voorzichtig. Toch ben ik heel benieuwd hoe hij gaat reageren als we een baby hebben. Hij is nogal aan mij gehecht en misschien heeft hij dan moeite met de baby? Dat van een krukje neerzetten zodat hij erbij kan zijn is een hele goeie tip! Als ik aan het werk ben aan de eettafel, gaat hij ook altijd op een stoel erbij zitten zodat hij kan zien wat ik doe.

 5. Wat een leuk artikel Marjon, vooral bij de eerste is het zo spannend hoe de hond zal reageren! Wij hadden ook al gedragen kleertjes laten ruiken voordat we met de maxi cosi thuis kwamen en op t moment van de eerste kennismaking ook meteen een echt verwenmoment voor de hond ervan gemaakt. nooit problemen gehad, allebei de jongens zijn dikke vrienden met onze Zwitserse herder:-)

 6. Ik heb na de geboorte van mijn eerste zoon 1,5 week in het ziekenhuis gelegen.
  Onze hond (jack russel) wou niks meer eten omdat hij mij zo miste.
  Op aanraden van de zusters heb ik gedragen kleertjes en een poep luier mee aan mijn man gegeven en die heeft de hond daar thuis aan laten ruiken (uiteraard bleef de luier wel dicht!)
  Honden herkennen namelijk mensen aan hun persoonlijke geur.
  Ook heeft de hond mijn vruchtwater geroken omdat in de gang ineens mijn vliezen braken.
  Vanaf dat moment werd hij heel rustig en kon iedereen zo binnenlopen (dat kon normaal niet).
  Toen ik terug kwam uit het ziekenhuis heb ik mijn ziekenhuiskloffie aangehouden en de hond snuffelde mij helemaal af en kon zo mijn geur en de geur van de baby in zich opnemen.
  Toen de baby mee naar huis mocht hebben we de maxi cosi neer gezet en de hond gewoon laten snuffelen en dat ging hartstikke goed en toen ze klaar was met snuffelen heeft ze zelfs een brokje bij ons zoontje gebracht.
  Het lijkt allemaal heel veel maar dit waren kleine makkelijk te realiseren stapjes en dat heeft bij ons heel erg geholpen.
  Bij de 2de mochten we gelijk naar huis dus toen hebben we het kleren en luiers meenemen weg gelaten

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!