5 TIPS: een hond laten wennen aan een pasgeboren baby!
Wij mensen kunnen ons 9 maanden voorbereiden op de komst van het nieuwe gezinslid en we krijgen er dus genoeg tijd voor om eraan te wennen. Bij een hond is dit wel anders. Hij snapt echt niet dat als jouw buik groeit daar wel eens een mensje (lees concurrent) in kan zitten. Een hond heeft niet eens een zelfbewustzijn, laat staan dat hij nadenkt over hoe anderen om hem heen hier komen.
BAND OPBOUWEN
Vroeger waren er verhalen dat de hond een poepluier moest opeten om het kindje te accepteren. Volgens de huidige inzichten is dit absoluut niet nodig. De enige regel die wel universeel is en van alle tijden, is dat je altijd in acht moet nemen dat je de hond en de baby ABSOLUUT NOOIT alleen met elkaar mag laten!
Met jou erbij zullen ze samen opgroeien en een band voor het leven opbouwen. Ze zullen maatjes worden, elkaar begrijpen, spelen en zelfs troost zoeken bij elkaar op moeilijke momenten. Hond en kind zijn een ideaal duo als ze op de juiste manier met elkaar hebben kennisgemaakt.
ALS JE ZWANGER BENT:
- Rijd met de kinderwagen door de huiskamer of de tuin…je hond kan er aan wennen. Laat de wagen vervolgens de laatste weken voor je bevalling gewoon in het zicht van de hond staan. Hij raakt er dan vanzelf wel aan gewend
- Voordat de baby komt, ongeveer als je zeven maanden zwanger bent, neem dan eens een pop en allerlei babyspullen die je ook zult gaan gebruiken als de baby er is, zoals, babypoeder, luiers, dekentjes, billendoekjes, etc. Doe net alsof je de baby (de pop) verzorgt en maak je hond duidelijk hoe hij zich moet gedragen wanneer jij aandacht aan de baby geeft. Zo leert de hond dat hij rustig moet wachten op z’n beurt en hij geen aandacht kan krijgen totdat jij klaar bent met de baby.
Als de baby er is:
Het kan een redelijke impact hebben op jouw trouwe viervoeter wanneer de baby er daadwerkelijk is.
-
Erg belangrijk is de ‘aandacht’. Wanneer de baby er eenmaal is staat je wereld de eerste tijd flink op z’n kop. Je eigen dag- en nachtritme gaat eraan en je kunt nauwelijks nog tijd aan jezelf besteden, laat staan aan je hond. Toch is het heel belangrijk extra aandacht te geven aan dit gezinslid. Hij heeft zich er niet op kunnen voorbereiden en kan dan ook redelijk in shock zijn. Niet alleen is er een persoontje bijgekomen die erg veel lawaai maakt, ook voelt hij aan dat zijn baasjes even niet zichzelf zijn en moeten wennen aan de nieuwe situatie. Geef de hond iedere keer nadat je het baby’tje in bed hebt gelegd een minuutje aandacht, focus je die hele minuut alleen maar op hem, knuffel hem, aai hem, zeg dat ie het goed doet en geef h’m wellicht een beloning (koekje, speeltje, whatever). Doe dit bijvoorbeeld ook als de baby de fles krijgt. Geef de hond dan ook een beloning. Zo voelt hij zich niet achtergesteld en ervaart hij de aandacht voor de baby als plezierig omdat ook hij iedere keer een beloning of aandacht krijgt.
-
Betrek de hond bij de dagelijkse verzorging door tegen hem te praten. Bijvoorbeeld als je de baby een schone luier gaat aandoen, dan kun je dit zeggen tegen de hond en hem zelfs meevragen. Hij zal het gevoel hebben dat hij erbij betrokken wordt en goed op de baby kan passen.
-
Creëer een plekje in de huiskamer (of ergens anders in huis) waar de hond zich kan terugtrekken en dat hij weet dat als ie daar zit niemand aan hem mag/kan komen.Denk bijvoorbeeld aan een groot kussen, een mand, maar het kan ook een hoekje zijn. Dit is al een voorloper voor als de kleine gaat kruipen of lopen. Het baby’tje moet weten dat dit een NO-GO area is en dat de hond hier naartoe gaat als ie zich bedreigd voelt of gewoon met rust gelaten wilt worden. Waarschuw ook bezoek (met kinderen) dat jullie een hond hebben en dat hij een eigen plekje heeft waar niemand mag komen. De hond zal dan ook gerustgesteld zijn als er andere (kleine) kinderen op bezoek komen. Hij weet dat hij altijd ergens veilig is en zal dan ook niet snel een onverwachte actie uithalen wanneer hij angst ervaart maar ervoor zorgen dat hij snel naar zijn veilige plekje gaat.
Extra ervaringstip: (voor de kleinere hond)
Koop een krukje bij de Ikea en zet dat naast de commode. Wij hebben dit gedaan met Juulke en iedere keer als we het baby’tje gingen verschonen mocht hij op het krukje staan en kon hij precies zien wat zich daar af speelde. Hij werd er veel minder onrustig door. (we kregen deze tip van de dierenarts) Dit gaat natuurlijk alleen maar met de kleinere formaat hondjes. Ik snap dat een labrador niet op een krukje past ;))
Wat is jouw ervaring met een hond en kinderen? Heb jij nog tips? Laat hieronder gerust een reactie achter! Ik ben erg benieuwd!
Liefs,
Stay connected