Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

5 tips om je ziekenhuis geboorte fijner te maken


26 september 2016


W

Wellicht is het niet zoals je in gedachten had, maar wordt je nu door (medische) omstandigheden doorgestuurd naar het ziekenhuis door je verloskundige voor een ziekenhuisbevalling. Om niet overvallen te worden door onverwachte geuren, kleuren, geluiden en wisselend personeel deel ik graag deze 5 tips om het zo vertrouwd en intiem mogelijk te houden.

foto-4

Fotocredits: Fotojet (Mariëtte)

Misschien totaal anders dan dat je voor ogen had, misschien had je wel graag in je woonkamer in een bad willen liggen. Met kaarsjes aan rondom je bad en rozenblaadjes in je water. Dit gaat dus niet meer gebeuren, maar wat kan je doen om je ziekenhuis geboorte toch zo fijn mogelijk te maken! Een geboorte waar je achteraf met een prettig en tevreden gevoel op terug kan kijken?

5 tips om je ziekenhuis geboorte fijner te maken:

 • Je zou vooraf al kunnen informeren in welk ziekenhuis ze een bevalbad hebben.
  Tegenwoordig hebben steeds meer ziekenhuizen deze mogelijkheid.
  Ook zijn de kamers al veel mooier en ademen ze zoveel mogelijk een hotelkamer uitstraling uit.
 • Zorg er ook voor dat je een Zwangerschapscursus gevolgd hebt. Dit is heel belangrijk, omdat je in het ziekenhuis de dienstdoende arts krijgt en in het ziekenhuis is het gewoon vaak wat drukker en dus is er minder tijd om jou in je ontspanning te helpen. Dus alle technieken en ontspanning oefeningen die je in de cursus leert komen zeer goed van pas.
 • Bespreek van tevoren wie je bij de geboorte wilt hebben, dit geld ook voor een thuisgeboorte alleen in het ziekenhuis zijn toch mensen sneller geneigd om langs te komen. Wat je zou af kunnen spreken is dat familie op de gang wacht en jullie zelf bepalen wanneer jullie ze komen ophalen. En het fijne is dat je je moeder of je vriendin of zus erbij kan vragen als je haar nodig hebt tijdens de geboorte.
 • Plak de klok in het ziekenhuis af met een mooie affirmatie tekst of bedek de klok met een handdoek. De klok heb je tijdens de geboorte niet nodig en kan juist heel vervelend werken, omdat je dan ziet dat je over twee centimeter misschien wel 4 uur doet, en dan komt de fase dat je denkt bij drie centimeter ik kan dit niet aan en ik moet nog zo lang. En dan zal je sneller voor een ruggenprik of een andere medische ingreep willen kiezen. Terwijl als je de tijd niet ziet kan het zijn dat je al een tijd bezig bent maar voor jouw gevoel pas een uurtje.
 • Neem je eigen kussen of je eigen kussensloop mee. Want hoe fijn is het wel niet om heerlijk op je eigen vertrouwde kussen te liggen? En een goede nachtrust is juist tijdens de geboorte heel belangrijk. Je kunt ook als extra nog je voedingskussen meenemen, dit is erg fijn als je een fanatieke zij slaper bent.
 • Gebruik een slaapmaskertje, dit kun je heerlijk opzetten als het druk is om je heen.
  Als je je af wilt sluiten en je je meer wilt focussen op je muziek. Je kunt op het slaapmaskertje nog een paar etherische oliën doen zodat je nog meer kan ontspannen en heerlijk weg doezelen.

fijnzwanger.nl bevalcursus ontspannen bevallen ziekenhuisbevalling mama to the max

Voor meer tips en ontspannings oefeningen kan je ook een dag op cursus komen.
Kijk voor het complete aanbod op fijnzwanger.nl

Kerstwinkel 2017

Sabine

Blogster Sabine (31jaar) en moeder van twee kinderen (1 en 3)wil jou heel graag inspireren en begeleiden naar een fijne en ontspannen geboorte, samen met de geboortepartner. In mijn eerste bevalling wist ik niet wat mij overkwam en ben ik bij de tweede op zoek gegaan naar een ontspannen bevallen cursus. Ik was zo geïnspireerd hierdoor dat ik alle mama's hiermee in aanraking wil laten komen. Dus wil je graag een fijne en ontspannen geboorte of maandelijks goede tips krijgen hoe je dit bereikt? Sabine neemt je mee in de wereld van ontspanning in de zwangerschap en de naderende geboorte. Want een ontspannen geboorte zorgt voor een relaxte baby. En door is mama en papa weer gebaat bij.

3 Reacties op “
5 tips om je ziekenhuis geboorte fijner te maken

 1. Een bevalling in t ziekenhuis om medische redenen gaat helaas niet altijd op.

  Op t moment dat je bij week 33 word verteld dat de kleine het niet meer naar haar zin heeft en geboren moet gaan worden. Direct word opgenomen en een ballonkatheter ingebracht krijgt en weeen opwekkers toegediend krijgt.

  Dan ben je alles behalve ontspannen. Ook op de momenten dat je even probeerd te ontspannen, komen de gynaecoloog en de kinderarts weer binnen voor een aantal testjes.

  Om uiteindelijk na 8uur, 5 cm ontsluiting en 14!0
  Onderzoekjes van je kleine spruitje verder, met spoed naar de ok gereden te worden.

  Enige wat mijn advies dan is. Probeer rustig te blijven. Onspannen lukt op zoeen moment toch niet.

 2. Wat een fijne tips! Ik ben in verwachting van de eerste, en hoewel ik van plan ben alles op mijn nieuwe mama blog te posten over mijn ervaringen, is alles nog nieuw voor me. We weten al dat we (zonder medische indicatie) in het ziekenhuis willen bevallen. Zo ook in bad. Maar wat je kunt verwachten en waar je op moet anticiperen? Geen idee! Je mooie verhaaltje over hoe je mensen wil helpen te begeleiden naar een ontspannen bevalling toe vind ik ook prachtig. Ik ga dit blog zeker volgen en nauwlettend in de gaten houden! 😉
  Nathalie | Inside and Out onlangs geplaatst…Je huid boven de 30: Hier aan merk je dat ook je huid een dagje ouder wordtMy Profile

  • Hallo Nathalie
   Wat fijn dat je wat aan de blog hebt als mama van de eerste.
   Wie weet is het leuk om samen met je partner de eendaagse bevalcursus te volgen, zodat je partner ook weet hoe hij jouw het beste kan ondersteunen.
   En echt waar de cursus is mannen proof!

   Liefdevolle groet Sabine

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!