5 tips om je ziekenhuis geboorte fijner te maken
Wellicht is het niet zoals je in gedachten had, maar wordt je nu door (medische) omstandigheden doorgestuurd naar het ziekenhuis door je verloskundige voor een ziekenhuisbevalling. Om niet overvallen te worden door onverwachte geuren, kleuren, geluiden en wisselend personeel deel ik graag deze 5 tips om het zo vertrouwd en intiem mogelijk te houden.
Misschien totaal anders dan dat je voor ogen had, misschien had je wel graag in je woonkamer in een bad willen liggen. Met kaarsjes aan rondom je bad en rozenblaadjes in je water. Dit gaat dus niet meer gebeuren, maar wat kan je doen om je ziekenhuis geboorte toch zo fijn mogelijk te maken! Een geboorte waar je achteraf met een prettig en tevreden gevoel op terug kan kijken?
5 tips om je ziekenhuis geboorte fijner te maken:
- Je zou vooraf al kunnen informeren in welk ziekenhuis ze een bevalbad hebben.
Tegenwoordig hebben steeds meer ziekenhuizen deze mogelijkheid.
Ook zijn de kamers al veel mooier en ademen ze zoveel mogelijk een hotelkamer uitstraling uit. - Zorg er ook voor dat je een Zwangerschapscursus gevolgd hebt. Dit is heel belangrijk, omdat je in het ziekenhuis de dienstdoende arts krijgt en in het ziekenhuis is het gewoon vaak wat drukker en dus is er minder tijd om jou in je ontspanning te helpen. Dus alle technieken en ontspanning oefeningen die je in de cursus leert komen zeer goed van pas.
- Bespreek van tevoren wie je bij de geboorte wilt hebben, dit geld ook voor een thuisgeboorte alleen in het ziekenhuis zijn toch mensen sneller geneigd om langs te komen. Wat je zou af kunnen spreken is dat familie op de gang wacht en jullie zelf bepalen wanneer jullie ze komen ophalen. En het fijne is dat je je moeder of je vriendin of zus erbij kan vragen als je haar nodig hebt tijdens de geboorte.
- Plak de klok in het ziekenhuis af met een mooie affirmatie tekst of bedek de klok met een handdoek. De klok heb je tijdens de geboorte niet nodig en kan juist heel vervelend werken, omdat je dan ziet dat je over twee centimeter misschien wel 4 uur doet, en dan komt de fase dat je denkt bij drie centimeter ik kan dit niet aan en ik moet nog zo lang. En dan zal je sneller voor een ruggenprik of een andere medische ingreep willen kiezen. Terwijl als je de tijd niet ziet kan het zijn dat je al een tijd bezig bent maar voor jouw gevoel pas een uurtje.
- Neem je eigen kussen of je eigen kussensloop mee. Want hoe fijn is het wel niet om heerlijk op je eigen vertrouwde kussen te liggen? En een goede nachtrust is juist tijdens de geboorte heel belangrijk. Je kunt ook als extra nog je voedingskussen meenemen, dit is erg fijn als je een fanatieke zij slaper bent.
- Gebruik een slaapmaskertje, dit kun je heerlijk opzetten als het druk is om je heen.
Als je je af wilt sluiten en je je meer wilt focussen op je muziek. Je kunt op het slaapmaskertje nog een paar etherische oliën doen zodat je nog meer kan ontspannen en heerlijk weg doezelen.
Voor meer tips en ontspannings oefeningen kan je ook een dag op cursus komen.
Kijk voor het complete aanbod op fijnzwanger.nl
Stay connected