Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Vijf muziektips voor jou en je baby


30 april 2016


muziektips
<

Je hoort altijd dat kindjes al van baby af aan van muziek kunnen genieten. Toen ons meisje nog maar een paar weekjes oud was, danste we veel samen op rustige muziek. Zo’n hummeltje lekker warm, dicht tegen je aan…onvergetelijke momentjes. Maar of ze zelf rustig werd van de muziek of dat ik rustig werd van de muziek en ze dat aanvoelde weet ik niet. Nu Sem 5 maanden is merk ik dat ze echt zelf kan genieten van liedjes. Ze wordt er vrolijk van, lacht, zwaait met haar armpjes en trappelt met haar voetjes of juist erg ontspannen. Haar favoriet op dit moment ‘In de maneschijn‘. Wij delen graag onze muziektips met jullie.

Baby’s horen vanaf een jonge leeftijd al het verschil tussen spraak en muziek. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat dit al vanaf vier maanden zo is, maar omdat het heel moeilijk is om onderzoeken te doen met baby’s is de kans groot dat baby’s dit al veel eerder kunnen. Er zijn ook veel onderzoeken gedaan naar welke muziek je baby het prettigst vindt. De resultaten zijn niet altijd hetzelfde maar over het algemeen hebben baby’s een voorkeur voor rustige muziek zoals kinderliedjes en klassieke muziek (die bedoeld is voor baby’s).

Zing samen een liedje
Het zingen van kinderliedjes voor en met je kindje heeft meerdere grote voordelen voor de ontwikkeling van je baby:
• Het stimuleert de spraak -en taalontwikkeling
• het is de ideale basis voor de muzikale ontwikkeling
• De motoriek wordt er mee geoefend. Denk aan zelf klappen, mee bewegen en dansen op muziek
• Het is een prima training voor het geheugen en de concentratie: onthouden van woordjes en melodieën. Met zingen en muziek gebeurt dit allemaal spelenderwijs.

Onze top 5 favoriete liedjes
Thuis probeer ik regelmatig diep in mijn geheugen te graven naar de kinderliedjes die ik vroeger geleerd heb. Zoals ik al vertelde is Sem’s favoriet op dit moment ‘in de maneschijn’ en die kon ik mij nog wel herinneren. Op YouTube zijn ook veel kinderliedjes te vinden. De filmpjes van ‘Zingen met Nienke van Zappelin‘ vind ik het leukst. Deze filmpjes zijn zonder ouderwetse kinderkoortjes of te harde discobeats er onder.

 

 

Bij ons in huis zijn wij ook groot fan van dansjes. Al vanaf haar geboorte doen Sem en ik graag een dansje midden in de kamer. Op dit moment dansen en zingen we graag mee met onze grote vriendin Nijntje Pluis. “Twee pasjes naar voren en een pasje terug, draai nu een rondje met een hand op je rug…
Ook op het ‘Nijntje youtube kanaal‘ zijn er veel leuke liedjes en filmpjes te vinden.

 

 

Als je kindje al in de buik naar klassieke muziek luistert, krijg je eensuper slim kind… Daar geloof ik niet zo in. Er zijn zelfs studie’s gedaan waaruit blijkt dat het helemaal niet zo goed is voor baby’s om klassieke muziek, die bedoeld is voor volwassenen, te luisteren. Het blijkt dat de meeste opnames te snel en veel te intens zijn om door een baby te kunnen worden opgenomen. Er bestaat ook klassieke muziek die speciaal gemaakt is voor onze allerkleinsten.
Componist Raimond Lap heeft al vele prijzen en onderscheidingen gewonnen met zijn ‘LovelyBabyMusic‘. Zijn babymuziek is ontwikkeld met de juiste kennis over hoe een baby muzikale informatie interpreteert en erop reageert. Zijn muziek heeft het juiste tempo, het zijn zachte, tedere en zorgvuldig samengestelde melodieën met het juist gebruik van ritme specifiek ontwikkeld voor baby’s vanaf 6 maand van zwangerschap tot 48 maanden oud. Dit vind ik zelf een leuke en vrolijk melodie om op te zetten. Andere liedjes zijn weer ideaal om je kindje bij in slaap te laten vallen.

 

 

Naast alles liedjes die je samen met je kindje zingt, zijn er natuurlijk ook nog liedjes die je voor je kindje kunt zingen. Het liedje ‘lief’ uit het ‘babyliedjesboek‘ verwoordt precies hoe (bijna) iedere moeder zich voelt als ze naar haar kindje kijkt, toch? Ik vind de liedjes van ‘het babyliedjesboek’ erg mooi, vrolijk, lief, grappig en ook heel erg handig! Er zijn namelijk liedjes voor het eten, in het badje, naar bed, opruimen, een liedje om te troosten en nog veel meer. De nieuw geschreven kinderliedjes zijn bedoeld voor baby’tjes en kindjes tot ongeveer 6 jaar. Het babyliedjesboek heeft ook een echt boek uitgebracht met de tekst, erg handig voor papa en mama, en bladmuziek voor de muzikale ouders.

 


En dan als laatste, onze ‘all-time favorite’ Woezel en Pip! Naast alle leuke spulletjes, (gesproken)boekjes en filmpjes zijn de liedjes goot favoriet van onze kleine Sem, en ook van papa en mama ondertussen. Ook op ‘Spotify’ zijn de liedjes en luisterverhalen van deze twee ondeugende hondjes en al hun vriendjes uit de Tovertuin te vinden. Dit gemak zorgt er voor dat deze vrolijke en lieve klanken regelmatig door ons huis klinken.

 

 

Dit was onze top 5 van liedjes die bij ons een succes zijn. Door veel liedjes te zingen en af te spelen kom je er snel genoeg achter wat het beste bij jouw kindje past. Samen zingen is altijd een succes. Al zing je wat je aan het doen bent tijdens het aankleden, verschonen of eten geven… zolang je het zingt (met volle overtuiging ook al is het wat vals) is mijn ervaring dat ze het geweldig vinden.

Welke liedjes klinken regelmatig door jouw huis?

 

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!