Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

5 mei: Internationale dag van de vroedvrouw


5 mei 2015


E

Elk jaar is het op 5 mei de Internationale Dag van de Vroedvrouw. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor het belang van het werk van verloskundigen.

Speciaal daarom hebben wij vandaag een exclusief interview met verloskundige Désirée Kramer. Zij vertelt ons uitvoerig over haar beroep. Lees je mee?

 

Désirée, wat leuk dat we je mogen interviewen voor de dag van de verloskundige. Zou je je even willen voorstellen?

 

CIMG2270

 

Ik ben Désirée Kramer, 49 jaar oud en sinds 1991 verloskundige. Ik ben in Rotterdam geboren en grotendeels in Zeeland opgegroeid waar ik ook een deel van de lagere school en de gehele middelbare school heb doorlopen. Na een jaar gezondheidswetenschappen in Maastricht te hebben gevolgd werd ik eindelijk ingeloot voor de opleiding tot verloskundige in Rotterdam. De keuze was snel gemaakt en zodoende heb ik in Rotterdam de opleiding tot verloskundige gevolgd. Na twee weken waarneming in Vlissingen heb ik een praktijk in Maastricht overgenomen. Ik heb 19 jaar met veel plezier in deze praktijk gewerkt. Sinds augustus 2010 werk in het Academische Ziekenhuis Maastricht (AZM) als verloskundige/echoscopist.

 

Wanneer besloot je verloskundige te worden? En wat trok je er zo in aan?

Al heel jong wist ik dat het een beroep in de gezondheidszorg ging worden. Als kleuter en op de lagere school was ik gefascineerd door het beroep verpleegkundige. Je kon me geen groter plezier doen dan ziek worden. In de loop van mijn schoolcarrière is de keuze voor het beroep veranderd naar geneeskunde studeren. Echter tegen de tijd dat ik ging studeren waren veel afgestudeerde artsen werkeloos en had ik geen zin om zo lang te studeren om werkeloos te zijn. Hoe ik op de keuze verloskundige ben gekomen en wat me er toen zo in aantrok weet ik niet, maar het is door een beroepenbeurs gekomen. Ik ben thuis gekomen met de mededeling dat verloskunde het einde was en dat is het nog steeds. Ik heb er geen spijt van. Zou het als ik moest overdoen weer zo doen.

 

Wat is het leukste aspect van jouw beroep?

Er zijn veel leuke aspecten aan het beroep. Het mooie eraan is dat je aanstaande ouders mag begeleiden bij een zeer belangrijke periode in hun leven. Het is altijd mooi om zo’n wereldwondertje weer geboren te zien worden, en trotse en tevreden ouders te hebben. Belangrijk daarbij is een gezonde moeder en baby. Het allerleukste vind ik toch nog steeds de bevallingen. Het overige werk hoort er ook bij maar de bevalling is en blijft het mooiste.

Wat ik ook een mooi aspect aan mijn beroep vind is het opleiden van een nieuwe generatie verloskundigen en in het ziekenhuis nu ook de coassistenten.
CIMG2280-2

En wat het minst leuke?

Eigenlijk kan ik bij deze vraag niet veel bedenken. Hetgeen waar ik wat meer moeite mee kreeg waren de lange diensten in de 1e lijn. Vandaar ook mijn overstap naar het beroep van klinisch verloskundige.

Indien een zwangerschap of bevalling niet goed gaat, dat is natuurlijk een minder mooie kant van het vak maar heeft ook zijn mooie en dankbare kanten. Je kunt dan voor de ouders wel enorm veel betekenen, maar je hoopt er natuurlijk zo min mogelijk mee in aanraking te komen. Echter je weet ook dat dit bij het beroep hoort, helaas.

 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

Sinds ik in het AZM werk bestaat het grootste deel van mijn werk uit echografie, waaronder de 20 weken echo. Gelukkig doe ik ook nog verloskunde hetgeen dan bestaat uit zwangerschapscontroles, bevallingen en kraambedcontroles in het ziekenhuis. Afgelopen weekend nog dienst gehad en een prachtige bevalling mogen begeleiden. Heerlijk.

 

CIMG2283

 

Wat is het verschil wanneer je zwanger bent als je naar de verloskundige gaat of naar de gynaecoloog?

De verloskundige begeleidt de fysiologische zwangerschap, bevalling en kraambed. Dat wil zeggen dat er geen medische problemen zijn met de aanstaande moeder, de zwangerschap, bevalling of het kraambed. Indien er zich problemen voordoen  voor of tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling dan komt de gynaecoloog in actie. Dan zijn de (verdere) controles of de bevalling in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog. Veel ziekenhuizen hebben klinisch werkende verloskundigen. Deze klinische verloskundigen werken onder supervisie van de gynaecoloog en doen veel van de zorg. Het voordeel van deze klinisch werkende verloskundigen is dat zij meer de fysiologie bewaken en zo ervoor zorgen dat er minder snel een interventie wordt gedaan.

 

Welke vragen worden jou het meest gesteld?

De vragen zijn heel divers; van medische vragen tot praktische vragen. Medische vragen kunnen gaan over buikpijn of bloedverlies tijdens de zwangerschap. Praktische vragen die vaak gesteld worden zijn bijvoorbeeld; hoeveel stoffen luiers je moet hebben, hoeveel rompertjes, vragen over kraamzorg, voeding etc.

Je merkt dat een zwangere die in het ziekenhuis onder controle is meer medische vragen heeft, wat dan ook logisch is gezien de vaak grote problematiek. In de 1e lijn staan de praktische vragen meer centraal.

 

Bedankt Désirée voor dit leuke interview! Altijd interessant een professional vol passie over zijn of haar werk te horen praten.

We gaan zeker weten nog vaker iets van Desiree horen. Ze zal in de toekomst vaker terug gaan komen in de rubriek “een vraag voor…”. Dus heb jij al een vraag aan verloskundige Desiree, dan kun je deze achter laten in de reacties en wie weet komt je antwoord sneller dan verwacht 😉

 

Liefs,

handtekening_blogs

Pampers

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

9 Reacties op “
5 mei: Internationale dag van de vroedvrouw

 1. Desiree haalde mijn dochter bijna 22 jaar geleden op de wereld,ik was thuis en kon niet meer op tijd bij het ziekenhuis komen,Desiree was heel rustig en zei dan blijf je lekker thuis , binnen 10 minuten werd mijn dochter geboren in mijn eigen bed!
  Ik vergeet nooit hoe Desiree dat toen perfect en zo rustig heeft aangepakt..
  Door haar ging alles goed en was ik niet bang meer! Bedankt Desiree een top vroedvrouw ben jij!

 2. Lang geleden was zij mijn buurvrouw. Ze heeft dan ook de bevalling en de geboorte van mijn beide kinderen begeleid. Alhoewel mijn kinderen al volwassen zijn ( 18 en 21 ), heb ik nog altijd goede en warme herrineringen aan Desiree!

 3. Wat leuk om te lezen
  Deze mevrouw heeft ons heel goed geholpen en bijgestaan bij de bevalling van onze dochter chloë op 4 november 2014.
  Wat een aardige en lieve vrouw!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!