Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

4 x voeding tegen buikkrampjes


7 juli 2018


4x voeding tegen buikkrampjes
<

Buikkrampjes zijn heel pijnlijk en vervelend voor je kindje. Veel moeders die borstvoeding geven, drinken anijs- en venkelthee om krampjes bij hun kindjes te verlichten. Toch raadt het Voedingscentrum deze theesoorten af. Welke voeding helpt tegen buikkrampjes bij je baby?

Lees ook:
Gezond eten op kinderfeestjes: zo doe je dat

1.   Borstvoeding

Er bestaat speciale krampjesvoeding en ook geitenmelk zou beter zijn bij krampjes. Toch is jouw eigen borstvoeding het beste tegen krampjes. Als je gasvormende groenten tenminste laat staan. Want die kunnen juist krampjes bij je baby geven. Denk bij gasvormende groenten aan:

  • prei
  • bonen
  • uien
  • knoflook
  • tomaten
  • koolsoorten

Ook sommige fruitsoorten kunnen krampjes bij je baby veroorzaken. Zo werken rabarber, druiven, aardbeien en citrusvruchten gasvormend bij je baby. Hetzelfde kan gebeuren als jij koffie of koolzuurhoudende dranken drinkt. Ook chocola, schaaldieren en specerijen kunnen krampjes geven bij je kindje. Laat die voedingsmiddelen dus liever staan als je borstvoeding geeft en krampjes bij je baby wilt voorkomen.

borstvoeding tips buikkrampjes

Laat verder niet te veel tijd bestaan tussen de voedingen, wissel tijdens het voeden niet te snel van borst en kolf eerst af als je veel voeding hebt. Want ook te veel magere voeding en te veel tijd tussen de voedingen kan voor krampjes zorgen.

2.   Gekookt water

Gekookt en afgekoeld water in een flesje zou helpen om krampjes bij je baby te laten verdwijnen. Sommige moeders hebben er in ieder geval goede ervaringen mee. Let trouwens wel op dat je de verhouding tussen vocht en voedingsstoffen niet verstoort, dus geef niet te veel water per dag.

Voor jezelf is water drinken overigens erg gezond, zeker als je borstvoeding geeft. Het houdt je vochtbalans op peil en helpt je bovendien van je zwangerschapskilo’s af te komen. Hier lees je wat nog meer helpt om op je normale gewicht te komen.

3.   Rooibosthee

Sommige moeders zweren bij rooibosthee tegen buikkrampjes. Ze voegen de thee toe aan flesvoeding of pap in plaats van water. Anders moeders geven de thee zó aan hun kindje in het flesje. De thee bevat geen stoffen die gevaarlijk zijn voor je baby, maar wel de werkzame stof quercitine. Dit brengt de gevoelige darmen van je baby tot rust.

rooibosthee tips buikkrampjes

Rooibosthee maak je door gekookt water te laten afkoelen tot 85 of 95 graden. Dan trekt de thee namelijk het beste. Gebruik op een liter water één eetlepel losse rooibosthee of een zakje. Laat de thee vier tot zes minuten trekken en kijk dan of hij voldoende is afgekoeld om aan je kindje te geven.

Geef je baby trouwens niet te veel rooibosthee, want dat brengt de verhouding tussen vocht en voedingsstoffen uit balans. Het beste geef je alleen een paar theelepeltjes en houd je je aan maximaal 20 milliliter rooibosthee per dag.

4.   Johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel kan helpen bij darmkrampjes omdat het de voeding wat verdikt. Daardoor hebben de darmen van je kindje meer tijd om de voeding te verteren. Je gebruikt het door simpelweg een paar schepjes meel toe te voegen aan afgekolfde borstvoeding of flesvoeding en even te schudden.

Het is wel even opletten, want johannesbroodpitmeel kan darmkrampjes ook verergeren. In dat laatste geval heb je waarschijnlijk te veel meel bij de voeding gedaan of heeft je baby last van verstopping gekregen.

borstvoeding tips buikkrampjes

Wanneer opletten bij buikrampjes?

Buikkrampjes bij baby’s ontstaan meestal doordat de darmen van je kindje nog niet volgroeid zijn. Ze kunnen ook komen door voedselovergevoeligheid. Ga dus naar de huisarts als de krampjes niet overgaan.

Wat doe jij tegen buikkrampjes bij je baby? Deel het hieronder in de reacties!

Wil je meer lezen van Annemiek? Kijk dan even op de website van Floraa.nl
Woonverzekering Image Banner 300 x 250

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!