Waarom je altijd samen aan tafel zou moeten eten [ de 4 tips]

Lukt het jullie gezin ook niet altijd om samen aan tafel te eten? Jullie werk of de zwemles of training van de kinderen kan het soms onmogelijk maken om tegelijkertijd aan het ontbijt of de avondmaaltijd te zitten. Toch is het de moeite waard om te proberen iedere dag toch één keer gezamenlijk aan tafel te eten.
#1 Samen eten schept een band
De gesprekjes aan tafel zorgen voor contact en verbinding tussen jullie. Je hoort hoe de dag van je kinderen is geweest, wat ze hebben gedaan en waar ze plezier of juist verdriet aan hebben beleefd. Als jullie naar elkaar luisteren, geef je elkaar kostbare aandacht en kun je ook van elkaar leren. Je kinderen ervaren bovendien dat ze erbij horen als je samen met het gezin eet. Ook geeft het hen warmte, zekerheid en liefde om samen aan tafel te zitten.
Leermomentjes
#2 Je kunt het goede voorbeeld geven
Samen eten is de perfecte manier om te laten zien hoe je met elkaar wilt omgaan. Dit doe je door als ouder het goede voorbeeld te geven, niet door opdrachten uit te delen of kritiek te leveren. Houd de stemming licht, luchtig en opgewekt, dan blijven je kinderen voor je open staan en kunnen ze er daadwerkelijk van leren.
#3 Zelfgemaakte maaltijden zijn voedzaam
Maaltijden die je zelf maakt, zijn vaak voedzaam en gezond. Ze bevatten meer groenten en fruit, samen met belangrijke voedingsstoffen als vezels, vitamines en mineralen. Zelfgemaakte maaltijden zijn meestal niet gefrituurd en bevatten geen grote hoeveelheden zout. Dat is ook gezond voor jouw gewicht en dat van je kinderen. Weeg je zwaarder dan je zou willen, lees dan hier hoe je snel kunt afvallen met gezond eten.
#4 Samen eten is goed voor de gezondheid en leerprestaties van je kinderen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die samen met hun ouders en eventuele broertjes en zusjes eten, het beter doen op school. Ook gaan (pre)pubers minder vaak roken en drinken als ze thuis samen aan tafel zitten tijdens de maaltijd. Probeer samen eten dus vol te houden, ook als je kinderen groter worden en het door sport- en muzieklessen moeilijker wordt om gezamenlijke maaltijden in te plannen.
Ik hoop dat dit artikel je inspireert om te kijken hoe je zo vaak mogelijk samen met je gezin kunt ontbijten of avondeten. Niet alleen als de kinderen jong zijn, maar ook als ze ouder worden. Wat zijn jouw ervaringen met samen eten? Deel ze hieronder in de reacties!
XO TEAM MTTM

Stay connected