Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Een 3 daagse week, elk kind een ‘eigen’ dag


19 november 2016


I

Iedereen die minimaal twee kinderen heeft, weet dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal tevreden te houden door ze evenveel aandacht te geven op hetzelfde moment. Er is er altijd wel eentje die geen boontjes lust, bij papa op schoot wilt zitten of Paw Patrol wilt zien. Wat er ook speelt op dat moment, er is hier in huis minimaal eentje die het er niet mee is en luid gaat protesteren.  

Compromissen sluiten

Met een meisje en twee jongens in twee verschillende leeftijden is het altijd spannend welke zender ik op ‘mag’ opzetten. Tess wilt graag NickJr. kijken, Raf Baby TV en Mats op zijn beurt Disney Jr.. Ik zap net zolang door tig televisiezenders totdat we een compromis kunnen maken en iedereen in vrede op de bank zit. Maar die kinderprogramma’s duren niet zo heel lang waardoor ik binnen 10 minuten weer opnieuw de  zenders langs mag gaan. De lade met kinderdvd’s durf ik al heel lang niet meer open te maken met de kinderen erbij. Dat kan makkelijker… Net als het probleem dat ie-de-reen achter papa in de auto wilt zitten. Of naast papa wilt zitten tijdens het eten. Of door papa naar bed wilt worden gebracht. Papa is hier een favoriet onderwerp van veel van die discussies.

MAMA to the max mamatothemax moeder van drie wie krijgt gelijk zijn haar zin elke 3 dagen hebben ze hun eigen dag

Klaar! We gaan het anders doen

Na de zoveelste boze bui was het klaar. Dat opvoeden niet makkelijk is, weet ik wel. Maar het lijkt me niet de bedoeling dat ik de hele dag door moet bemiddelen tussen drie kleine kindjes die nauwelijks voor rede vatbaar zijn. Dus. Ik kreeg een idee; we schaffen de dagen van de week af en vervangen ze! Een week heeft geen zeven dagen meer, maar drie! We beginnen de week met ‘Tess-dag’, daarna komt ‘Mats-dag’ en we sluiten de week met ‘Raf-dag’. En dan begint onze week weer overnieuw! Ha! In de woonkamer hangt een grote foto van degene wiens dag het is zodat niemand het nog vergeet. Is het Tess-dag?  Dan mag Tess de tafel dekken, als eerste een plekje in de auto uitzoeken, mag als eerste vertellen welk kleur bordje ze graag wilt. Kortom, als er iets te kiezen valt, mag Tess als eerste.

Oh…wat een rust in huis

We doen dit nu al een aantal weken en het werkt enorm rustgevend! Ze weten inmiddels de volgorde en Raf kan zich erop verheugen als het morgen Raf-dag is en hij achter papa mag zitten in de auto. Ineens kijkt iedereen wel naar BiBa-boerderij omdat Mats dat gekozen heeft op Mats-dag. Dit trucje werkt natuurlijk twee kanten op; want als het bijvoorbeeld Mats-dag is, is hij ook de helper. Helpen met boodschapjes dragen, tafel afruimen of televisie uitzetten. Enige minpuntje? Wanneer Monique Smit door de stereo zingt dat maandag de eerste dag van de week is, kijken zeker twee man me raar aan!

fb_img_1479111413818

Wat ik wel nog eens lastig vind, is het verdelen van de aandacht onder ze alle drie. Ik probeer zoveel mogelijk momentjes in te bouwen op een dag, maar naast het huishouden, koken en afspraken lijkt het wel alsof ik er maar niet aan toe kom. Tess is vier dagen in de week tot 15.00 uur op school, dus dan heb ik de jongens even ‘alleen’, maar zelfs dan is het moeilijk om ze beiden één op één tijd te geven. Op woensdag is Tess de hele dag vrij en gaan de jongens naar de peuterspeelzaal. Dan hebben we een dikke twee uur ‘mama-tess-dag’ en gaan we alleen maar doen wat ZIJ graag wilt.

fb_img_1479111400885

Van oma kregen we het boek “Mum & Me bucketlist” geschreven door Petra de Pauw. Een boek vol met leuke ideeën om samen met je dochter te doen (er is inmiddels ook een versie uit voor mama’s met jongens). Tess vond het zo’n geweldig idee dat ze zelf aan een versie is begonnen, vol met tekeningen (want ze kan nog niet schrijven, ze is vijf). Een schriftje vol met illustraties waarin ze vertelt wat ze allemaal samen met mama wilt gaan doen. De laatste drie keer belandden we ’s morgensvroeg in de Ikea aan het ontbijt. Ach, mij hoor je niet klagen. Volgende keer gaan we muffins bakken, ik verheug me er nu al op!


Wil je ook het boek MUM&me bestellen? Het kan makkelijk en snel hieronder:

Fashion_English11_300x250

Mandy

In het kort; Mandy, 35 jaar, 15 jaar samen met Bart en moeder van drie; meisje Tess van zes en een setje jongens, Mats & Raf van vier jaar oud. Met dit gezelschap woon ik in het zonnige zuiden des Lands bovenop een berg. Tijdens mijn laatste zwangerschap maakte ik noodgedwongen een carrière-switch van parttime apothekersassistente naar fulltime thuisblijfmoeder. In mijn vrije tijd kruip ik graag achter de naaimachine om mijn creativiteit los te laten. Behalve chaotisch ben ik o.a. huishoudmanager, chauffeur, kinder-haarstyliste en anti-sport.

2 Reacties op “
Een 3 daagse week, elk kind een ‘eigen’ dag

  1. Geweldig! Wat een super oplossing die ga ik zeker onthouden met de tweede op komst.
    En wat betreft de aandacht verdelen. Als ik lees hoe je er mee bezig bent en het leuk maakt voor de kids kan dit alleen maar goed komen! Als je dochter dat schriftje later terug ziet en de jongens straks een eigen versie hebben zullen ze er vast super herinneringen aan hebben.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!