Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

12,5 jaar samen: onze sleutel tot een goede relatie


14 april 2017


sleutel relatie 12,5 jaar samen verloofd ouders MAMA to the max
W

Wat een mooie dag is het vandaag voor ons. Ik heb er toch wel naartoe geleefd! Het is vandaag precies 12,5 jaar geleden dat Jean-Philippe mijn vriendje werd. Ik was net 20, hij 19 en we studeerden beiden in Utrecht. Al 12,5 jaar deel ik lief en leed met deze geweldige man van mijn dromen. Ik ben nog steeds tot over mijn oren verliefd (echt waar!) en we hebben een heel fijne relatie die goed in balans is. Vaker vragen personen om mij heen wel eens wat onze sleutel tot dit succes is. Ik heb er eens goed over nagedacht en geprobeerd onze sleutel tot een goede relatie te verwoorden. 

Hoe het begon

Het begon allemaal in de zomer van 2004. Als je het uitgebreide verhaal (nog eens) wilt lezen dan vind je dat hier. We leerden elkaar kennen en buiten het feit dat de grote vonk direct oversloeg, was hij ook al snel mijn maatje. Ik vond het gewoon leuk dingen met hem te ondernemen, terwijl ik gewend was veel te doen met mijn vriendinnengroepje.

 

Elkaar vrijlaten

Als mensen mij vragen hoe het kan dat wij al 12,5 jaar zo gelukkig samen zijn, dan zeg ik altijd als eerste: “omdat wij elkaar vrijlaten.” Dat zeg ik al jaren en dat zeg ik vandaag de dag nog steeds. Als je het mij vraagt is dit ook het hoofdingrediënt om een relatie te doen slagen. Wij hebben elkaar in die 12,5 jaar nog nooit (nee, nog nooit!) beperkt in ons doen en laten. Schrik niet, maar in 2006 ik ben zelfs 3 maanden alleen naar Mexico en Guatemala geweest voor mijn bacheloronderzoek. We hadden elkaar ontzettend gemist, maar wat was het ook goed om even weg te zijn van elkaar. Je krijgt dan een soort helikopterview over je relatie en dan zie je pas hoe goed en hoe fijn je het samen hebt. Ik kwam weer terug in Nederland en zonder dat we het doorhadden, had onze relatie een enorme boost gekregen. Het was de eerste tijd weer alsof we hopeloos verliefd waren. Het feit dat we elkaar zo gemist hadden was een teken dat we echt van elkaar hielden en graag bij elkaar wilden zijn.

In 2008 was ik klaar met mijn studie en wilde ik nog een keer een grote reis maken voordat het grote-mensen-leven met een vaste baan zou beginnen. Ik besloot 2,5 maand naar Australië te gaan. JP heeft nooit 1 keer tegen mij gezegd: “nee, dat wil ik niet, dat mag niet.” Hij zei juist het tegenovergestelde. Hij houdt zelf niet van vliegen en zou daarom nooit zover weg gaan. Maar dat betekende niet dat hij het mij niet gunde. Hij vond dat ik het moest doen. Ook na deze reis was de liefde weer bevestigd. We hadden elkaar enorm gemist en waren allebei heel blij voor elkaar. Hij was blij dat ik het zo fijn had gehad en ik was blij dat ik deze reis had mogen en kunnen maken.

Zo zie je maar weer. Elkaar de vrijheid geven en elkaar los durven laten werkt juist heel goed. Je zou denken dat je iemand heel dicht bij je moet houden, maar ik denk juist dat dit alleen maar averechts kan werken.

Ook in onze dagelijkse ritmes laten we elkaar enorm vrij. Ik kan me niet herinneren dat ik een keer aan JP vroeg of ik iets mocht gaan doen (eten met vriendinnen, weekendje weg, borrelen, feestjes, etc) en dat hij zei dat het niet mocht. Ook andersom is dat zo. Ik heb er totaal geen moeite mee om JP ergens alleen naartoe te laten gaan. Hij gaat graag wat drinken met vrienden, pokert veel in binnen- en buitenland en is dan wel eens een paar dagen weg. Waarschijnlijk staat of valt dit vrijlaten wel met ‘vertrouwen hebben in elkaar’. Maar daar hoef ik het niet over te hebben denk ik. Een relatie valt of staat met vertrouwen. Als dat er niet is dan loop je op je tenen en zal er geen enkele sleutel bestaan die je relatie goed houdt. Sorry als dit ietwat te confronterend is voor sommigen, maar als je je dit een beetje aantrekt dan moet je je afvragen hoe dat dan komt dat je elkaar niet vertrouwt en of je zo door wilt gaan. Vertrouwen is een basisingrediënt en wat mij betreft noodzakelijk!

boom liefde koppel verliefd love boom MAMA to the max

Interesse tonen

Ook dit is een belangrijke draad door onze relatie. Wij vinden het enorm belangrijk samen te eten ’s avonds. Vaak gaat ieder ’s avonds zijn eigen weg. Ik zet graag nog even de laptop aan om te bloggen en JP kijkt graag een serie op tv. Maar het avondeten is heilig. Waarom? Omdat we dan de dag en onze andere gedachten die op dat moment spelen in ons hoofd, doorspreken. Ik vind het belangrijk dt JP zijn gevoelens kan uiten bij mij en hij weet dat ik er ook echt naar luister en er wat mee doe. Je kunt elkaar soms wel aanhoren maar te druk zijn met je eigen. Wij vinden het begrip voor elkaar hebben erg belangrijk. Het is gewoon fijn als iemand met je meedenkt of je zorgen met je deelt of ze zelfs probeert weg te halen.

Meer dan lovers

Zorg ervoor dat je dikke vriendjes blijft. Met vrienden breng je ook veel tijd door en deel je je vreugde en verdriet. Dit moet je ook met je partner doen. Zo belangrijk om elkaar te helpen met struggles en vreugdevolle momenten samen te delen. JP en ik gaan nog heel graag samen leuke dingen doen en niet alleen maar als gezin. De uitjes die we met ons tweeën hebben koesteren we enorm en zijn voor ons ook echt van belang.

love liefde koppel getrouwd verloofd gezin kinderen zwanger MAMA to the max

 

Vandaag dus een speciale dag voor ons. Ik ga JP strakjes verrassen met een heel gaaf cadeau. Dat zit hier in:

 

Benieuwd wat er in dit mooie doosje zit? Volg ons dan op instagram. Het komt vanmiddag voorbij in de insta stories.

 

Wie is er ook al zolang samen en wil ook graag een sleutel tot succes delen? Ben super benieuwd wat jullie sleutel is!

 

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

13 Reacties op “
12,5 jaar samen: onze sleutel tot een goede relatie

 1. Wat een goed en inspirerend verhaal! Als werkend vrouw en een man met eigen zaak, sluit ik me volledig bij je verhaal aan!
  Daarbij vind ik het allerbelangrijkst om te blijven communiceren met elkaar.. wij moeten daar echt tijd voor inplannen, anders leven we langs elkaar geen! Ook houden wij beide van gezelschap, maar ook samen blijven ondernemen..

 2. Vrijheid is de sleutel. Vriendschap is het slot en de liefde is de deur die de weg voor jullie samen opent.

 3. Zo leuk om te lezen! Ik herken veel dingen, wij zijn in juli dit jaar 16 jaar samen en idd ook echt maatjes van elkaar, we delen alles, maar gunnen elkaar ook veel. Mijn man moet voor zn werk nog wel s weg naar t buitenland, maar dan mis je elkaar zo dat het heerlijk is als hij weer terug is. En ook samen met zn tweetjes weggaan is goed. Even echt quality time! Alleen wij gaan niet zonder elkaar uit, dat is onze regel. Wel wat drinken met vriendinnen en hij met vrienden maar geen echte stapavonden tot in de vroege uurtjes. En zie hoe goed t werkt! 😉
  Nog gefeliciteerd met deze mijlpaal en geniet lekker met jullie mooie gezin!
  Kelly onlangs geplaatst…Review Chanel Les Beiges palette regard belle mine naturelleMy Profile

 4. Mijn man en ik zijn bijna acht jaar samen en ik herken heel veel wat jij schrijft over het elkaar loslaten. Ik geloof dat dit bij ons ook echt onze “kracht” is. Mijn man houdt heel veel van bergbeklimmen en is hiervoor ook weleens een tijdje weg. Soms wel pittig voor mij met twee kinderen maar ik gun het hem wel heel erg. Op die manier kunnen we allebei gewoon doen en laten wat wij willen en het vertrouwen is er gewoon, ook juist omdat wij elkaar vrijlaten. Mooi om te lezen jouw verhaal.
  Saskia onlangs geplaatst…Welcome To My Life! De streken van mijn dreumes!My Profile

 5. Wij zijn in juli 12,5 jaar samen, niet getrouwd maar we hebben wel een prachtige dochter van 2,5❤ Wij hebben in het begin van onze relatie als “pubers” ik was 16 en hij 15 heel wat te voorduren gehad. Daar door is onze band heel hecht geworden. Met vooral ups en downs. Hij staat altijd voor mij klaar en ik voor hem, ik ben derpessief geweest en hij was er altijd voor me❤ Hij heeft op het randje gelegen en ik zal hem nooit laten vallen. Samen staan we sterk en kunnen we de hele wereld aan❤

 6. Jezelf kunnen zijn en blijven, je niet hoeven te veranderen voor die ene persoon. Al veel te vaak gezien en dat werkt niet vroeg of laat.
  Gefeliciteerd voor jullie. Geniet ervan.

 7. Wat mooi om te lezen en zo waar! In mei ben ik ook 12.5 jaar samen met mijn man. Wij hebben 2 zoontjes van 3 jaar en 10 weken. Ik was 17 jaar toen we samen kwamen en hebben veel leuke maar ook hele zware tijden samen meegemaakt. Als je daar samen doorheen komt is het voor altijd ❤ Vertrouwen en eerlijkheid vind ik ook de belangrijkste dingen in een relatie. Als ik mijn 3 mannen samen zie voor ik me zo ontzettend rijk

 8. Heel mooi geschreven! Zelf ben ik ook al ruim 9 jaar samen met mijn vriend en inderdaad dingen los van elkaar doen is heel belangrijk. Zo blijf je elkaar ook nog wat te vertellen te hebben bij het avondeten

 9. Mooi om te lezem! Ik en mijn man zijn dit jaar 16 jaar samen en ook nog steeds gelukkig.

  Wij vinden het ook heel belangrijk om ieder wel onze eigen dingen te hebben/doen. En elkaar dat ook te gunnen.

  En met elkaar blijven communiceren, ook een hele belangrijke, want je bent zo druk met het dagelijkse leven, de kids, huishouden, werk etc dat je elkaar nog wel eens uit het oog verliest. Daarom zorgen we ook dat we eens per maand iets met zijn tweetjes doen!

  Ben benieuwd naar JP zijn kado!
  Kirsten onlangs geplaatst…Het zal toch niet??My Profile

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!