Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

10x oud&nieuwtradities


29 december 2015


O

Overmorgen is het alweer Oudejaarsavond! Ik verheug me er altijd wel op omdat ik het een gezellig feest vind met een hoop tradities en rituelen. Vandaag deel ik met jullie mijn 10 tradities rondom oud&nieuw.

1. Iedereen van te voren een appje sturen

Omdat ik het heel vervelend vind om na 12 uur nog iedereen te gaan apen en een gelukkig nieuwjaar te wensen stuur ik in de loop van de dag op 31 december een appje naar al mijn dierbaren om ze alvast een fijne jaarwisseling te wensen en alle goeds voor het nieuw jaar. Dat scheelt me heel wat tijd en hoef ik me er om 12 uur ook niet druk meer om te maken.

2. Oliebollen

Een jaarwisseling zonder oliebollen kan echt niet! Ieder jaar zorgen we dat er olie bollen op tafel staan en we er ruim voordat de klok 12 uur slaat al een paar gegeten hebben. Ook het kopen van de oliebollen is een traditie. Ik koop ze al jaren lang bij dezelfde bakker in Maastricht. Ieder jaar hoop je weer dat er geen rij zal staan, maar dat is geloof ik nog nooit voorgekomen. Wel altijd gezellig dat je onder het wachten een koffie of warme chocomel krijgt aangeboden.

nieuwjaar

3. Goede voornemens

Tja, die hebben we denk ik allemaal wel. Ik heb zowat ieder jaar weer een voornemen om tijdens de feestdagen me niet druk te maken over al dat lekker eten, maar om dan per 1 januari echt drastisch het roer om te gooien. Ik moet zeggen dat me dat altijd wel aardig lukt tot aan de carnaval. Ik snoep ook echt ieder jaar weer teveel rond de feestdagen en dus ben ik er ook wel echt klaar mee en heb ik wel een goede motivatie om flink te minderen in januari.

4. Oudejaarsavond met familie en/of vrienden

Ik vier Oud&Nieuw het liefste thuis bij vrienden en familie. Ik houd er absoluut niet van om naar een feest te gaan. Dat hebben we 1 keertje gedaan en toen mistten we echt de huiselijkheid en alle rituelen eromheen. Er werd om 12 uur geschreeuwd “Happy Newyear” en dat was het. Vervolgens ging iedereen gewoon door met feesten. Toen hebben we afgesproken met elkaar dat we zoiets nooit meer zouden doen. Thuis een gezellige avond hebben vind ik veel fijner. Samen lachen, spelletjes spelen, lekker eten, dat is wat ik graag doe.

5. Toasten met champagne

Ongeveer 10 minuten van te voren zorgen we dat iedereen een champagne glas heeft en schenken we de champagne alvast in. Zo weten we zeker dat iedereen een glas heeft wanner de klok 12 uur slaat en we samen kunnen toasten. Het liefste drinken we Moët&Chandon omdat ik dat de lekkere champagne vind en ook de meest feestelijke.

nieuwjaar

6. Aftellen tot 12 uur

We zetten altijd de klok op Nederland 1 op zodat we de goede tijd in de gaten kunnen houden. De laatste 10 seconden tellen we hard af en daarna vlieg ik JP altijd als eerste om zijn nek. We kussen elkaar dan even goed en wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar. Ook zeg ik nog een beetje extra hoeveel ik van hem houdt. Daarna knuffel ik de andere gasten even allemaal. Ik krijg altijd een beetje kippenel die laatste minuut voor 12 uur en flitsen een aantal momenten van het afgelopen jaar door mijn hoofd. Ik ben dankbaar voor alle mooie momenten en ook dat het komende jaar weer veel goeds zal brengen.

7. Oudejaarsloten staatsloterij

Ieder jaar hebben we wel een staatslot in huis. Dit jaar hebben JP en ik er toevallig eentje gekregen van mijn ouders. Wanneer we er geen krijgen dan kopen we meestal zelf nog een lot op het laatst. We fantaseren dan toch hoe het zou zijn als je in 1 keer die 30 miljoen wint. Ik check ’s nachts even snel de uitslagen ook al weet je bijna zeker dat je niet meer dan 100 euro gewonnen zult hebben haha.

8. Vuurwerk

In Nederland is het afsteken van vuurwerk een echte traditie. Het is ooit begonnen om de kwade geesten en demonen te verjagen en zo een nieuwe start in een nieuw jaar te maken. Ik ben zelf niet erg fan van vuurwerk (afsteken) maar ik vind het wel leuk om veilig achter het raam te kijken naar het mooie siervuurwerk dat groots in de lucht uit elkaar spat.

Nieuwjaar

9. Op 1 januari langs de familie

Dat heb ik van thuis uit meegekregen en doe ik al zolang ik leef. Hoe brakjes we ook zijn, we gaan altijd even langs onze ouders en onze opa’s en oma’s. Met dat rondje zijn we pas ’s avonds klaar maar is wel altijd reuze gezellig. Overal krijg je weer lekker eten en bij mijn ouders toasten we nog een keertje met champagne (die je dan eigenlijk niet meer kunt zien). Ik vind het wel belangrijk dat we dit doen want familie is ons heel dierbaar. Iedereen een goed nieuwjaar toewensen is dan ook iets wat we graag doen.

10. Nieuwjaarsduik

Deze is toch wel super bekend in Nederland. Alhoewel ik er nog nooit aan mee heb gedaan, kijk ik er wel altijd naar op televisie. Het lijkt me helemaal niks om in de kou de vieze zee in te springen, maar ik heb wel respect voor de mensen die het wel doen. Misschien ga ik wel nog ooit een keertje kijken op het strand maar tot nu toe zijn we altijd thuis op 1 januari, omdat we dan graag langs onze familie willen gaan om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen.

 

Wat doen jullie allemaal met Oud&Nieuw? Zijn er nog leuke tradities die je ieder jaar volgt? Laat het me weten in de comments, ben benieuwd!

Nog een nachtje slapen en het is zover!

 

Liefs,

 

handtekening_blogs

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

2 Reacties op “
10x oud&nieuwtradities

  1. Leuk om te lezen Marjon! Onze tradities lijken op elkaar, we doen hier (ongeveer) hetzelfde ☺️? Nog een extra traditie: met vriendinnen steken we sterretjes aan en proosten we buiten nog een keertje op het nieuwe jaar!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!