Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

10x Kersttradities; all I want for Christmas


17 december 2015


<

Ik ben al helemaal bezig met de feestdagen. Nu mijn kleine nichtje is geboren heb ik er extra veel zin in om met de familie samen te zijn en lekker met elkaar te knuffelen. Ik ben al volop bezig met het kopen van cadeautjes. Ook maakte ik een lijstje van andere dingen die ik nog moet aanschaffen. Ik bedacht me opeens dat we eigenlijk best wel wat kersttradities hebben die ieder jaar weer voorbijkomen. Het leek me een leuk idee om onze kersttradities eens op een rijtje te zetten.

1. Adventkalender

De perfecte manier om in de kerststemming te komen is het openmaken van de advent kalender. Ik deed het zelf ook altijd en nu dat Maxime er is vind ik het nog leuker om het samen met haar te doen. Bijna iedereen die ik ken heeft wel een advent kalender in huis. Je hebt kalenders met snoep achter ieder vakje maar er kunne ook speeltjes inzitten. Wij hebben dit jaar de advent kalender van happily ever after deco. Met deze kalender bouwen we iedere dag een stukje van het kerststalletje op. Heel erg leuk en nu al benieuwd naar het eindresultaat.

advent

2. High teaen met mijn lieve vriendinnetje

Om helemaal in de stemming te komen ga ik ieder jaar met mijn lieve vriendinnetje Rachel ergens begin december high teaen bij Flo. We genieten dan van een heerlijke prosecco en alle zoetigheden en hartigheden. Samen blikken we dan terug op het afgelopen jaar en vertellen elkaar wat we allemaal gaan doen met de kerst en met oud&nieuw. Deze middag is voor mij het begin van de feestelijke dagen. Ik kom hierdoor helemaal in de decembersfeer.

3. Wafels bakken bij mijn moeder

Al sinds ik een klein kindje ben bakt mijn moeder in december heel vaak wafels. Die gaan dan op hele mysterieuze wijze heel snel op en dan moet ze weer nieuwe bakken. Ik wil altijd minstens 1x meegeholpen hebben. Het maken van het deeg, af en toe het vinger in het beslag stoppen en je vingers dan aflikken en ook een warme wafel eten die net uit het wafelijzer vandaan komt horen er allemaal bij. Deze traditie hoop ik nog lang te mogen doen met mijn moeder. Het geeft me een warm gevoel waarschijnlijk omdat we het al heel wat jaren doen.

Wafels

4. Naar de kerk gaan

Ik moet voor mezelf altijd een soort van startsein hebben wanner de kerstmis dan echt begonnen is. Voor mij is dat het moment dat we naar de kerk zijn gegaan op kerstavond en we naar buiten lopen en iedereen elkaar dan een gelukkig kerstfeest wenst. Nu dat we Maxime hebben gaan we al drie jaar naar de kindermis. Die begint om 18.30 uur en zijn we rond een uur of 8 weer thuis. Dan hebben we nog de hele avond voor ons.

5. Het kerstkindje in zijn kribje leggen

Deze traditie heb ik van mijn ouders geleerd en doe ik al sinds ik me kan herinneren. We komen terug van de kerk en het eerste wat ik doe (en vroeger samen met mijn broertje) is het kindje Jezus in zijn kribje leggen. Hij was immers geboren en lag lekker warm in de stal in zijn kribje. Nog steeds vind ik het fijn om dit te doen en al helemaal nu ik het ook mijn eigen dochter kan leren. We doen dan ook altijd nog een gebedje met z’n allen en ik bedank God voor alle fijne dagen om ons heen.

6. Traditional christmas eve food

Daarna eten we gezellig van alles en nog wat met elkaar. Er zijn een aantal dingen die voor mij niet mogen ontbreken op kerstavond. Zo maakt mijn moeder ieder jaar super lekkere kalfsragout. Er is niemand die deze lekkerder kan maken dan mijn moeder. Ook de zelfgemaakte saucijzenbroodjes van mijn moeder zijn niet te overtreffen. We vieren het niet ieder jaar bij mijn ouders maar als we dat wel doen dan MOET ze deze maken voor mij. JP is helemaal fan van een soort van bladerdeegbroodje met binnenin gesmolten brie. Ik koop dit ieder jaar bij een traiteur in Maastricht. Ik kom er helemaal nooit behalve die ene dag in het jaar dat ik deze bladerdeeg-brie broodjes kom kopen.

Kersttradities

7. All you need is love kerstspecial kijken

Vroeger toen mijn broertje en ik nog klein waren keken we altijd een Home Alone film maar eigenlijk sinds een jaar of 10 kijken we altijd met z’n allen de kerstspecial van All You Need Is Love. Ik vind het zo’n heerlijk programma. Geweldig hoe Robert ten Brink liefdeskoppel bij elkaar brengt voor de kerst. Het geeft me altijd een gevoel van saamhorigheid, precies het gevoel dat je moet hebben met kerstmis! Meestal kan ik niet kijken zonder een traantje te laten.

8. kerstontbijt

Ik moet tenminste één keer met kerstmis een kerstontbijt hebben gehad. Zo’n ontbijt aan een mooi gedekte tafel, verse jus, warme broodjes en het beleg mooi op schalen. Dan eet je net iets teveel maar dat hoort er gewoon een beetje bij. Meestal zijn er nog wat saucijzenbroodjes over van kerstavond en die warmen we dan heerlijk op.

9. kerstcadeautjes onder de boom

Ik vind niet dat je per definitie heel veel cadeautjes moet geven aan elkaar. Ik word er zelfs een beetje gestrest van in november als ik er voor de eerste keer aan denk dat ik voor iedereen cadeautjes moet gaan kopen. Gelukkig heb ik met mijn familie een hele goede middenweg hierin gevonden. We vinden het allemaal gezellig als er cadeautjes liggen onder de kerstboom maar het moet niet te gek worden. Omdat wij kerst bij zowel mijn ouders als mijn schoonouders vieren liggen er onder heel wat kerstbomen cadeautjes haha. Nu dat Maxime er zelf ook genoeg van meekrijgt is het extra leuk. Vorig jaar glunderde ze helemaal toen we zeiden dat ze de cadeautjes mocht gaan uitpakken. Ik verheug me daarom al op deze kerst zodat we dat snoetje weer zien.

Kersttradities

10. mijn familie en goede vrienden appen

je kunt natuurlijk niet met iedereen kerst vieren maar dat wil niet zeggen dat je niet aan je familie of goede vrienden denkt. Op Eerste Kerstdag stuur ik een aantal familieleden en een aantal goede vrienden een appje met een persoonlijke boodschap voor een ieder. Ik doe niet aan kaarten sturen maar door een aantal appjes te sturen laat ik mijn naasten toch weten dat ik aan ze denk.

 

Heb jij ook tradities die je voor of tijdens de kerst ieder jaar langskomen? Kijk jij ook de All You Need Is Love kerstspecial? Of wat eet jij op kerstavond? Ik ben benieuwd. Laat ze me weten in de comments.

 

Liefs,

 

handtekening_blogs

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Reactie op “
10x Kersttradities; all I want for Christmas

  1. Een adventskalender hebben wij voor onze 2,5 jaar oude dochter ook en wafels bakken hoort er hier ook bij. De All you need is love kerstspecial moet ik helaas altijd de dag erna alleen kijken want mijn vriend wil die absoluut niet zien. Cadeautjes uitpakken bij mijn ouders en daar frietjes met zuurvlees en ijs eten hoort er ook elk jaar bij.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!