Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Trouwplannen? Dit verandert er in 2018!


9 oktober 2017


<

Wist je dat er ná 2017 wat gaat veranderen aan de regels omtrent het huwelijk? Mocht je trouwplannen hebben in 2018 dan is dit misschien wel zo fijn om alvast te weten.

De Amsterdamse Koen Merten (28) stapt op 31 augustus 2018 in het huwelijksbootje met zijn verloofde Yamila Hoekstra (27). Per toeval ontdekte hij dat er nieuwe regels gelden voor zijn huwelijk. “Ik las er online wat over. Ik heb me er nog niet verder in verdiept, maar het lijkt me goed idee,” verteld Koen.

WAT VERANDERT ER PRECIES?

Wie op 1 januari 2018 of later trouwt, blijven de eigendommen zelf houden. Dat betekend dat je vermogen en andere bezittingen niet meer in één gemeenschappelijke pot – de gemeenschap – komen. Dat geldt ook voor zaken als schulden, erfenissen en schenkingen. Bezittingen die tijdens het huwelijk worden verwerft, komen wel in de gemeenschappelijke pot. Mocht er een scheiding komen, dan wordt die pot eerlijk verdeeld.

ADMINISTRATIEVE DISCIPLINE

Mocht dit niet jullie wens zijn, dan kan je volgens directeur van de landelijke organisatie Netwerk Notarissen Lucienne van der Geld de huwelijkse voorwaarden laten vastleggen in een notariële akte. Ook als je in algehele gemeenschap van goederen wil trouwen, moet je daarvoor vanaf volgend jaar naar de notaris. De kosten zullen tussen de 600 en 1000 euro exclusief BTW zijn.

“Het is verstandig voor het huwelijk goed vast te leggen welke bezittingen en schulden je allebei hebt. Dat hoeft niet per se bij een notaris, maar is wel aan te raden. Anders kunnen daar later bij een scheiding alsnog problemen over ontstaan. Want hoe bewijs je zoveel jaar later wat ooit van jou was?” zegt Van der Geld.

“NIEMAND TROUWT OM TE SCHEIDEN” – LUCIENNE VAN DER GELD

In Nederland mislukt één op de twee à drie huwelijken. De nieuwe wetregelgeving is zeker nodig, volgens Van der Geld.

“Trouwen in algehele gemeenschap van goederen is natuurlijk een mooi romantisch ideaal en ik reken erop samen met Yamila oud te worden. Maar áls het onverhoopt misloopt tussen ons, krijgen we tenminste geen ruzie over geld. Ik zie het vooral als bescherming tegen de heftige emoties van een scheiding. Soms doen mensen er dan alles aan om elkaar kapot te maken.” – Koen Merten

ONTBREKENDE NIEUWE HUWELIJKSWETGEVING

Wie wil trouwen, moet zich aanmelden bij de gemeenten. Het huwelijk wordt voltrokken door de gemeentelijke ambtenaar van de burgerlijke stand. Als je vervolgens kijkt naar de websites van de gemeenten, zie je een heleboel informatie. Er ontbreekt enkel informatie over deze nieuwe huwelijkswetgeving. Volgens Van der Geld moeten gemeenten hier van op de hoogte zijn om zo eventuele vragen van aanstaande echtparen te kunnen beantwoorden. Dankzij een gepubliceerd stuk in het ledenblad van de NVVB (Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken) zullen de gemeenten hiervan op de hoogte gesteld worden.

WAT VINDT JIJ?

Hoe denk jij over de nieuwe huwelijkswetgeving? Ben je het er mee eens of juist niet?

XOXO,
Team MTTM

 

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

Reactie op “
Trouwplannen? Dit verandert er in 2018!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!