Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Een vraag voortandarts Thijs


27 mei 2015


I

In de rubriek ‘een vraag voor….’ stellen we iedere maand een andere professional een vraag die betrekking heeft op moeders of kinderen. Vandaag wilden we graag meer te weten komen over de verzorging van het melkgebit. Hoe belangrijk is het nu eigenlijk de tandjes van je kindje goed en consequent te poetsen?  Vandaag hebben we dan ook een vraag voor…..de tandarts.

Thijs is nog een jonge tandarts (27) en is op de hoogte van de laatste weetjes en nieuwtjes rondom het gebit. Melktanden zijn heel kwetsbaar en moeten dus goed verzorgd worden, aldus Thijs. Lees snel zijn hele verhaal!

 

 Thijs Smeets zwart-wit-131219-008

 

 

Hoe belangrijk is een goede verzorging van het melkgebit?

 

Het is natuurlijk heel erg belangrijk om het melkgebit goed te verzorgen om zo ‘gaatjes’ oftewel cariës te voorkomen! Mama’s (ouder/verzorgers) die denken dat het ‘maar melktanden zijn, die toch moeten worden vervangen’ zullen zich pas als het te laat is beseffen wat het betekend voor een kind om een gezonde en normaal functionerende mond te hebben. Een kind met aangetaste tanden kan veel pijn krijgen waardoor een spoedbehandeling bij de tandarts nodig is en bovendien kan te vroeg verlies van melkelementen later zorgen voor het (langer) dragen van een beugel.

 

Hoe kunnen we cariës in de (melk)tanden voorkomen?

 

Heel interessant om te weten is dat we al vanaf de geboorte constant bloot worden gesteld aan de bacteriën uit de mond van onze ouders (verzorgers). Echter, de samenstelling van de mondbacteriën is anders wanneer we cariës hebben want er zitten dan veel meer slechte bacteriën in ons speeksel. En die komen vervolgens bij ons kind terecht. Dus als jij als ouder de afgelopen jaren (of tijdens de zwangerschap) last hebt gehad van cariës dan loopt jouw kind automatisch veel meer risico hierop.

Bovendien kan cariës zich vanuit het melkgebit al op 5-6 jarige leeftijd verspreiden naar het definitieve gebit met de doorbraak van de eerste volwassen kies!

 

Om de mate waarin de mondbacteriën cariës veroorzaken te verminderen moeten we ons gedrag en dat van onze kleine daar op aanpassen. Dat houdt in dat we enerzijds het kwetsbare glazuur van de pas doorgebroken tanden schoon houden en extra beschermen met dagelijks gebruik van fluoride houdende tandpasta. En anderzijds de slechte bacteriën niet te vaak voeden per dag (beperk het aantal tussendoortjes en sapjes)!

 

 

IMG_0026 (1)

 

 

Het is dus voor (aanstaande) ouders belangrijk om ook hun eigen gebit goed te verzorgen. Maar ik hoor wel eens dat vrouwen tijdens of na de zwangerschap juist meer last van ‘gaatjes hebben, waar komt dit door? En hoe kunnen we het voorkomen?

 

Ja dat klopt. Er is zelfs een oud gezegde voor ‘Iedere zwangerschap kost je een tand’ maar dit is absoluut een broodje-aap-verhaal. Hoewel het klopt dat de ontwikkeling van de foetus veel calcium en fosfaat vereist, komen deze bouwstoffen niet uit de tanden van de moeder. Een zwangerschap zorgt dus niet voor het ‘week’ worden van de tanden. Toch kunnen een aantal andere factoren wel een rol spelen in wat je gehoord hebt. Zo hebben zwangere vrouwen vaak de neiging frequenter (suikerhoudende) tussendoortjes te consumeren, ze verdelen (omwille van misselijkheid) de maaltijden over kleinere eetmomenten en raadplegen hun tandarts minder vaak tijdens de zwangerschap. Daarbij komt dat bloedend tandvlees bij poetsen (ten gevolge van zwangerschapsgingivitis) en/of misselijkheid adequate mondhygiëne belemmeren. Het is dus belangrijk om deze problemen of moeilijkheden tijdens de controle bij je tandarts te bespreken en verhelpen.

 

Mama’s spelen een hele grote rol in de voedingsgewoonten en voedingskeuze van hun peuters en kleuters. Daarnaast zijn zij ook de belangrijkste promotors van een goede mondhygiëne bij hun kinderen. Als je kind het tandenpoetsen niet leuk vindt, probeer het dan leuk te maken, dat kan op heel veel manieren. Bedenk in ieder geval hoe belangrijk het is dat je je kind een goede start mee geeft want ‘jong geleerd is oud gedaan’.

 

Thijs, dankjewel voor je heldere uitleg. Ik denk dat wij moeders er toch wel benieuwd naar zijn om te weten hoe belangrijk het is ook het melk gebit te verzorgen.

 

Heb je nog een vraag voor Thijs, laat deze dan achter in de reacties. Hij zal de vraag dan persoonlijk beantwoorden.

 

Liefs,

 

handtekening_blogs

 

 

 

 

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Reactie op “
Een vraag voortandarts Thijs

  1. Pingback: Tandenpoetsen met de nieuwe Oral-B App - MAMA to the max

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!