Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Landelijke Dag tegen Pesten. Stop pesten NU!


19 april 2017


1

1 op de 10 basisschoolleerlingen geeft aan dat hij/zij weleens gepest is. Binnen het voortgezet onderwijs zegt 8 procent van de leerlingen slachtoffer te zijn van pesten (Bron: NJI). En na onze schooltijd stoppen we niet met pesten, want volgens TNO geeft een kwart van de werknemers aan wel eens gepest te zijn op de werkvloer. Vandaag is De Landelijke Dag tegen Pesten en die dag is er dus duidelijk niet voor niets! Bloggers An, Saskia en Susanne aan het woord.

Persoonlijk verhaal

An werd op de middelbare school gepest.

‘Op de basisschool was er niets aan de hand. We hadden een hecht klasje en respecteerden elkaar.

‘Beste’ vriendin

Eenmaal op de middelbare school, veranderde dat. In het derde jaar stond ik er alleen voor en hoorde ik er niet meer bij. Ik werd uitgelachen en bespot. En op de koop toe, zette mijn ‘beste’ vriendin me aan de kant (dat is later gelukkig weer goed gekomen).

Lunchen bij de wc

De lunch was dan ook geen fijne tijd voor mij. Er werden propjes gegooid, bijvoorbeeld. Daarom verstopte ik me en at mijn lunch bij de toiletten. Niet echt een aangename omgeving… Ik vond het heel naar om er niet bij te horen. Om telkens uitgelachen te worden.

Confronteren

Ik merk dat ik bang ben dat mijn kinderen ook gepest worden. Ik probeer ze dan ook de juiste normen en waarden mee te geven. Hoe ga je respectvol met elkaar om? Want ik wil zeker ook niet dat ze zelf iemand gaan pesten. Als ik merk dat er iets speelt, dan probeer ik meteen alle partijen ermee te confronteren. Maar er komt een leeftijd, waarop ik niet meer zo veel invloed heb. Daar denk ik nog maar even niet aan.’

Docent Saskia:

‘Sinds augustus 2015 zijn scholen, volgens de wet, verplicht de sociale veiligheid van leerlingen te waarborgen. Scholen mogen zelf bepalen op welke manier dit gebeurt, maar vaak wordt dit in een anti-pestprotocol-vorm gegoten. Hierin staat op welke manier de school pesten signaleert en welke stappen moeten worden genomen om het pesten aan te pakken. Door het protocol te volgen ontstaat een samenwerking tussen alle betrokkenen: leerkracht, pester, gepeste, overige klasgenoten en ouders. Deze vorm van samenwerken wordt ook wel de vijfsporenaanpak genoemd.

Online pesten

Ondanks dit soort protocollen neemt aantal kinderen dat gepest wordt niet af. Pesten gebeurt vaak niet voor de neus van de leerkracht, waardoor het moeilijk is om adequaat te reageren. Slachtoffers wachten vaak lang met het inschakelen van hulp, juist omdat ze bang zijn voor een escalatie. Wat ik als leerkracht ook steeds vaker merk, is dat het pesten  veel meer plaatsvindt via social media.

Pesten en Social Media

Waar je vroeger, als slachtoffer thuis veilig was, gaat het pesten nu 24/7 door. Denk aan Whatsapp, Snapchat en Instagram. Een opmerking in een groepsapp kan verkeerd geïnterpreteerd worden en voordat je het weet word je uit de app ‘gewipt’ en hoor je er niet meer bij. Maar ook chantage met fotomateriaal komt steeds vaker voor.’

Check het gebruik van Social Media

Blogger Susanne geeft op haar blog een aantal tips hoe je als ouder het social media gebruik van je kinderen in de gaten kunt houden.

Hier vind je meer informatie over de Landelijke Dag tegen Pesten.

Heb je zelf ook ervaring met pesten of gepest worden? Hoe informeer jij je kinderen over pesten? 

NEW Babycadeaus 336x280

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Reactie op “
Landelijke Dag tegen Pesten. Stop pesten NU!

  1. Helaas zelf ervaring met gepest worden op de basisschool omdat ik ‘dik’ was. ( dat betekende, geen magere spriet, maar een gezonde Hollands meisje) Het heeft mij veranderd van een spontaan en vrolijk meisje naar onzeker en niets meer te durven. Hele puberteit last gehad van onzekerheid over mijzelf en mijn gewicht. Pesters hebben niet door wat voor een impact het pesten heeft.

    Mijn dochter is nu 7 maanden maar ik ben wel aan het nadenken wat te doen als zij gepest zou worden en hoe ik dat kan voorkomen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!