Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Als je kind niet lekker beweegt


21 april 2016


W

We houden van onze kinderen! Ze zijn onze trots van onze gezinnen. Het is heerlijk te zien hoe ze zich ontwikkelen, hoe het verstand zich langzaam en soms heel snel openvouwt en hoe het met bijvoorbeeld 6 jaar al hele zelfstandige persoontjes worden. We willen dat het goed gaat. Met onszelf maar nog belangrijker… met onze kinderen.

Over het algemeen gaat het ook supergoed met onze kinderen. Ze ontwikkelen zich goed, alles wordt op de voet gevolgd bij het consultatiebureau. En later bij de schoolarts. De gezondheidszorg is voor iedereen beschikbaar en als er toch wat is zoals een klompvoetje of een heupafwijking wordt de passende behandeling snel ingezet. De meeste kinderen sporten en zijn er vaak ook nog redelijk tot zeer goed in.

Wat voor kinderen komen er dan bij de Kinder-Manueeltherapeut?

Wat voor kinderen komen er dan bij de Kinder-Manueeltherapeut? Vandaag vertel ik je meer over een groep kinderen die we veel in de praktijk zien.

 

20160414_073327

Asymmetrisch bewegen

Stel. Je ziet af en toe wat bij je kind. Je kind beweegt soms asymmetrisch. Bijvoorbeeld: Je dochter (lees ook zoon maar in dit verhaal houdt ik het voor het gemak even bij dochter) loop met een voet wat naar binnen, vooral bij het rennen. Of je ziet tijdens het zwemmen een asymmetrie. Eén been wil niet goed mee. Of ze kan niet goed omhoog kijken waardoor ze zo goed als rechtopstaand door het water ploegt tijdens het zwemmen. Ze kan niet stilzitten of zit altijd scheef onderuitgezakt. Of ze kan de koprol niet goed voor elkaar krijgen bij gymnastiek. ‘Mamma, ik rol altijd 1 kant op’. Of “ik sla het altijd over, het lukt gewoon niet”. Een kind dat stuntelig is. Vaak valt. ‘Klonterig’ zoals ze hier in Groningen graag zeggen. Houterig hoor ik ook vaak.

Een enkele keer klaagt ze over rugpijn of nekpijn. Of heeft moeite met inslapen of doorslapen. Kan ze onredelijk boos worden. De peuter/kleuter of gewone vroege puberteit?

Afwijkend of hoort het erbij?

Vaak zie je dit soort dingen zelf niet goed, omdat het ‘erin’ sluipt. Het ‘hoort’ gewoon bij hem/haar. Soms zie je wel een aanleiding. Bijvoorbeeld dat je kind gevallen is en eigenlijk wel weer helemaal herstelt, maar misschien alleen nog heel af en toe wat last heeft bij lang door de stad lopen of bij voetballen. Je twijfelt of je er aandacht aan moet besteden. Je wilt het niet dramatiseren. In de normale dagelijkse dingen heeft hij/zij nergens last van, toch? En eventueel naar therapie gaan kost veel tijd en energie. En soms heb je dat al wel geprobeerd en heeft kinderfysiotherapie wel de dingen verbeterd maar blijft er een lichte asymmetrie. “zij zal er wel overheen groeien “ hoor ik dan vaak. Maar toch met een tikje onzekerheid gesproken.

Op zoek naar een verklaring

Maar je kunt het allemaal verklaren. Ze heeft ook te lang achter de tablet gezeten. Of teveel prikkels gehad. Ze is te laat op bed gegaan. Ze had ook niet op de trampoline moeten springen. Jij, als ouder, kijkt vooral naar hoe goed je kind vooruit komt. Het lukt haar met duidelijke inspanning. Maar de trots die ervan af straalt! En het doorzettingsvermogen! En ze oefent heel goed. Jouw kind heeft karakter. En jij glimt mee.

Maar dan brengt de zwemjuf of een buurvrouw het een keer terloops ter sprake. Hoe erg is het eigenlijk? Ze doet het verder toch goed? Ze komt goed mee in de klas. Ze haalt haar zwemdiploma wel, het duurt alleen wat langer. Op de gym lukken de meeste dingen ook wel, soms met een beetje hulp. En je zoon of dochter doet het verder prima op de peuterspeelzaal of school. Ze scoort hoog met tekenen, werkjes, schrijven of rekenen. Stilzitten is soms wel wat moeilijk maar toch volgt ze alles tot in de puntjes.

Mmm. Je moedergevoel zegt wel dat er iets is. Maar het is allemaal niet ernstig. Ze zal er toch zeker wel overheen groeien?

Dit is een beschrijving van een groep kinderen waarbij Kinder- Manueeltherapie (eventueel in combinatie met kinderfysiotherapie) heel goed kan helpen zodat je kind zich weer helemaal vrij en symmetrisch beweegt.

Hoe kan het dat een kind ‘last’ kan hebben van stijve gewrichten bij het bewegen?

Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 206 botten. Een baby heeft er nog veel meer! Wel 350 botten. Bij het ouder worden groeien er een aantal botten aan elkaar, vandaar dat je als volwassene minder botten hebt.

Al die botten moeten scharnieren. Anders kun je niet bewegen. Doe maar eens een koker om je arm. Je kunt meteen veel minder doen. Je hand kan niet meer naar je mond. Je kunt met die arm geen kleren meer aantrekken. Je kunt nog maar heel moeilijk schrijven. En dan schakel je maar een paar gewrichtjes uit!

Jackelientje

 

De scharnieren hebben echte smeer en er zit een zakje omheen om het daar te houden. Daaromheen zitten bandjes om het scharnier sterker te maken en daar weer omheen de spieren die ervoor zorgen dat de beweging ook goed uitgevoerd wordt of dat je je schrap kunt zetten zodat je niet omvalt (bijvoorbeeld als je moet staan in een bus die de bocht omgaat of als het hard waait). De zenuwen zijn de ‘electriciteitsdraadjes’ waarmee je je spieren in beweging zet. En die beweging bedenk jij in je hersenen, een soort hoofdcomputer. Allemaal prachtig gemaakt!

Maar soms loopt er een scharniertje minder goed. Of zelfs meerdere. Bijvoorbeeld door veel te lang in de verkeerde houding te liggen bij zittend of onrustig in slaap vallen. Door te lang in 1 houding scheef te zitten. (bijvoorbeeld bij gamen of huiswerk) Of niet helemaal herstellen na een val of stoeipartij of na een ongelukje op de glijbaan of trampoline.

beweegt, kind, blog, manueel therapeut, MAMA to the max

Waarom heeft je kind daar in eerste instantie dan géén of niet veel pijn of hinder van?

Omdat een kind prima kan compenseren. De stijfheid gaat pas pijnlijk aanvoelen bij langdurig eenzijdig belasten. En/of dan plotseling het gewricht vol te belasten bijvoorbeeld omdat de compensatiemogelijkheid op is.

Vergelijk het maar met dat jij een avondvierdaagse loopt met een kleine irritatie in je schoen.

Het eerste stuk loop je er omheen en gaat het best wel goed. Ja je krijgt wat last in je bil en in je schouder omdat je anders loopt als anders maar het lukt je prima om de irritatie te negeren. Vervolgens lukt het niet meer om te compenseren (je bil wordt te moe) en wordt de irritatie te zwaar belast. Dan krijg je pijn. Zo vervelend dat je stopt om de irritatie uit de schoen te halen.

Bij een stijf gewricht kan dat niet. Als het compenseren op is gaat een kind klagen over vermoeidheid of pijn. Ga maar eens een middag de stad in, een paar uur. Eerste half uur gaat goed. Maar daarna wordt het minder. Je kind gaat overal zitten. Je kind zeurt of hij in de buggy mag als die mee is. Je kind vraagt steeds wanneer jullie weer naar huis gaan. Je kind wordt huilerig en vervelend of zelfs boos en is doodmoe als je thuiskomt. Je neemt hem maar niet weer mee als je daarvoor de kans ziet…

Herken jij jouw kind in dit verhaal?

Twijfel je of er iets aan de hand is waar je kind last van kan hebben? Zie je een asymmetrie waar zij of hij niet afkomt? Aarzel dan niet en maak een afspraak met een Kinder-Manueeltherapeut in de buurt. Een check kost maar 30 minuten en als er niets aan de hand is hoor je dat meteen en kun je weer verder, gerustgesteld en wel. En vinden we wel iets? Dan is de kans groot dat jouw kind zich na een paar behandelingen weer vrij beweegt!

De volgende keer vertel ik meer over wat we precies doen bij de Kinder-Manueeltherapie.




Affiliate-Geuren-336x280

Cornelia

Hoi, Ik ben Cornelia Antonides. Fysiotherapeut en (Kinder)manueel therapeut in Slochteren. Ik behandel ik met ontzettend veel zorg en liefde baby's en kinderen van alle leeftijden.Daarnaast help ik veel moeders met bekkenklachten en het is super zo op meerdere fronten te kunnen bijdragen aan een gezond gezin. I love my job en ik vertel je er graag meer over! Verder word ik dit jaar 40 ;) en ben ik trotse moeder van 3 kinderen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!