Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Help, mijn baby blijft maar huilen


3 maart 2016


mama, huilen, baby, MAMA to the max, liefde
<

Ik ben Dianne, 33 jaar oud en manueel therapeut en kindermanueel therapeut i.o. In deze blog vertel ik jullie vanuit mijn expertise, hoe een kindermanueel therapeut kan helpen bij een baby die maar blijft huilen. 

Via een blogger van MTTM kwam de oproep voorbij voor professionals om te bloggen voor MTTM. Er begon gelijk iets te kriebelen. Want vanuit mijn professie heb ik wel iets te vertellen, maar bloggen? Is dat wel iets voor mij? Toch de stoute schoenen aangetrokken en inmiddels samen met mijn collega Cornelia begonnen met ons blogavontuur! Waarom? Om mijzelf uit te dagen en ik denk dat we de mama’s en papa’s wel iets te vertellen hebben over onze dagelijkse arbeid. In onze praktijk komen dagelijks kinderen met de meest uiteenlopende klachten. Wij beoordelen deze kinderen vanuit een manueeltherapeutisch perspectief om te zien of wij een helpende hand kunnen bieden

Hij blijft maar huilen en wil niet slapen

Zo ook de moeder met de kreet ‘hij blijft maar huilen en wil niet slapen’. Bekende kreten voor ons van veelal verontruste moeders. Voor mij zit een uitgebluste moeder met de maxicosi op de grond. Daarin een lieve baby Milan van 3 maanden. ‘Hij is nu even stil, maar ik weet niet voor hoe lang voor dat hij weer gaat huilen’.

Welkom in onze praktijk voor kindermanuele therapie. De vraag die hierboven staat is voor ons dagelijkse kost. Moeder belt met de vraag of er een oplossing is voor haar onrustige en huilende baby. Deze jongeman huilt sinds 2 weken na de geboorte en lijkt niet getroost te willen worden.

mama, huilen, baby, MAMA to the max, liefde

Hij drinkt goed, al is de linkerborst wat moeilijk voor hem. Ontlasting eens in de 3 dagen, maar de tranen zijn toch wel de belangrijkste beweegreden dat moeder hier is. “Dat kan toch niet, dat er niets aan de hand is maar je kind wel steeds zo overstuur is? Hij blijft maar huilen tenzij ik continu met hem op de arm rondloop. En ’s avonds kan ik hem helemaal niet troosten”. Moeder zucht verdrietig. “Hij moet in mijn armen in slaap vallen en dan kan ik hem kort wegleggen maar helaas wordt hij dan na 1,5 uur weer krijsend wakker en begint het hele verhaal opnieuw. “Gek genoeg slaapt hij ’s nachts soms ineens 8 uur door, en de andere nacht weer helemaal niet”. Het is echt een groot probleem voor het gezin, vader werkt in onregelmatige diensten en er komt ontzettend veel op de moeder aan.

Milan is geboren met de vacuümpomp. “Ja”, zei moeder, “hij wilde er gewoon niet uit. Maar hij kreeg het wel wat benauwd dus het moest gewoon. We waren erg blij toen hij er was maar hij had wel een enorm ei links achter op zijn hoofd en we hebben hem de eerste paar dagen paracetamol gegeven omdat hij hoofdpijn had”.

Na een paar weken viel het op dat Milan niet goed naar rechts kijkt. Moeder vertelt: “Hij ligt het liefst met zijn hoofdje naar links en als we het hoofdje naar rechts draaien als hij slaapt draait hij meteen weer terug naar links”. Moeder is bij consultatiebureau geweest en heeft daar een folder gekregen over tips bij een voorkeurshouding maar ondanks dat ze hier fanatiek mee aan de slag is gegaan is hier nog niets aan veranderd. De huisarts heeft er ook naar gekeken maar er is in ieder geval niets ernstigs gevonden. “Misschien moet u een huilschema aanhouden zodat hij leert door te slapen” heeft de huisarts gesuggereerd. Maar dit kan moeder niet; “ik kan dat niet tegen mijn gevoel in doen. Mijn kind wordt dan zo overstuur dat hij er bijna in blijft … En wat als hij nu toch wel echt ergens last van heeft?“

Nu heeft moeder via een vriendin gehoord over kindermanuele therapie en wil ze graag een check of er misschien iets in de wervelkolom niet prettig beweegt. Dat lijkt haast wel zo omdat hij een voorkeurshouding heeft. “Het is wel superspannend om je baby’tje uit handen te geven maar zo kunnen we in ons gezin toch ook niet blijven doormodderen…”

Slaapt als een roosje

Bij onderzoek blijkt inderdaad sprake van een voorkeurshouding en van een verstoring hoog in de nekwervels, iets wat wij een Hoog Cervicale Functie Stoornis noemen. Milan word behandeld en na 1 behandeling ziet moeder al resultaat. Bij het volgende bezoek zien we een tevreden moeder. “ Het gaat al een stuk beter met slapen, ik wist niet wat ik meemaakte, Milan heeft 6 uur geslapen na je behandeling. Ik ben gewoon een paar keer bij zijn bedje gaan kijken of er niet iets met hem was, maar hij sliep gewoon als een roosje. Erna heeft hij nog wel huilbuien gehad maar niet zo erg dat ik niet meer wist wat ik moest doen. Hij kan nu ook rustig 15 min in de box liggen kletsen en ik kan hem wegleggen in zijn eigen bedje als hij nog wakker is, al huilt hij dan wel 5 minuutjes voordat hij in slaap valt. Maar hij huilt dan niet meer zo doordringend en sukkelt dan langzaam weg. De voorkeur is er nog maar veel minder erg. En hij is veel meer ontspannen, zijn lijfje voelt veel soepeler.

blog, mama, huilen, baby, MAMA to the max, liefde

Ook van de kinderfysio heb ik veel geleerd en het helpt me dat ik nu weet waarop ik moet letten om het nekje echt goed te ondersteunen en te voorkomen dat Milan ineens een verkeerde beweging maakt met zijn nekje. Ik vond het fijn dat ik haar alles kon vragen en dat ze heel veel voordeed. De oefeningen helpen ook heel goed voor buikkrampjes. Hoewel Milan nog 3 x wakker is ’s nachts wordt hij niet meer krijsend wakker. Ik ben blij dat ik hieraan begonnen ben….

Zomaar een verhaal uit de praktijk, dit is wat wij doen.

Na onze opleiding Fysiotherapie en daarna post HBO manuele therapie hebben we ons gespecialiseerd in kindermanuele therapie. In onze praktijk werkt Meinie van der Stoel daar al 20 jaar mee en zij leidt ons op om op dezelfde manier te gaan werken. Het is een zachte methode waarbij we vanuit 2 verschillende invalshoeken werken ; de kindermanuele therapeut kijkt of een kindje belemmerd wordt in de normale bewegingen en maakt als dat inderdaad het geval is de gewrichtjes met zachte schommelende bewegingen (GEEN kraken) los. De kinderfysiotherapeut vult dit op maat aan met houdings- en hanteringsadviezen en gerichte oefeningen. De kinderfysiotherapeut kijkt ook mee naar eventuele grotere problematiek waarin wij weer niet specifiek zijn opgeleid. We werken dus met een kinderteam om het betreffende baby’tje de meest optimale zorg te geven.

Voor ons inmiddels dagelijkse kost, voor veel mensen een onbekend terrein. Via de blog willen wij een kijkje geven in onze keuken en jullie meer vertellen over onze professie en voorbeelden delen uit de praktijk, want we herkennen toch allemaal wel een mama met een onrustige, huilende baby uit je eigen omgeving!

 

 

Dianne

Hoi, ik ben Dianne, 33 jaar oud en manueel therapeut en kindermanueel therapeut i.o. In onze praktijk behandelen wij dagelijks kinderen met de meest uiteenlopende klachten. Ik ga samen met Cornelia artikelen schrijven over uiteenlopende onderwerpen, zoals huilbaby’s maar ook over pubers met pijnklachten. Ik ben al jaren actief als fysiotherapeut en ben mij nu aan het specialiseren tot kindermanuele therapeut.

2 Reacties op “
Help, mijn baby blijft maar huilen

  1. Wat een super leuk verhaal! Super toevoeging aan blog team. Persoonlijk hou ik ervan om dingen met therapieën op te lossen ipv medicatie indien mogelijk. Kijk nu al uit naar de volgende blog.

  2. Hallo Dianne en Cornella

    Wat mooi geschreven,en heel herkenbaar.
    Voor ons was een manueel therapeut ook de oplossing voor onze zoon. Toen hij nog maar een baby was.
    Hoe fijn na een aantal behandelingen een ander kind te hebben. Die lekker kon slapen en eten en kon gaan genieten van het leven alleen maar huilen en voedingen weer uit spuugde, waardoor wij ouders wat rust ervaarden.
    En we konden gaan genieten van ons mooie mannetje. Nu onderhand 9 jaar.
    Gr anja Koopman.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!