Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe wordt het weer gezellig aan tafel?


9 juni 2016


tafel
D

Deze keer een blog naar aanleiding van een vraag die ik kreeg van een moeder. Ze schetste voor mij een typische maaltijd bij haar thuis aan tafel.

 

Een typische maaltijd aan tafel

De tafel is gedekt en de kinderen zijn nog steeds ruzie aan het maken om een stoel. Ieder kind heeft zijn eigen plek, maar M. vindt het leuk om R. te pesten. Dit resulteert in gilpartij 1. Iedereen heeft inmiddels zijn bord voor zich en zit (inclusief ikzelf). 5 sec later; dochter heeft het drinken al op en eist nieuw, ik sta op en haal het. Ik zit net weer 5 sec; R. gooit de vork op de grond, als het even kan het liefst met eten erop “per ongeluk” uiteraard… Ik raap het op. M. neemt een slok drinken en spuugt het fontein-gewijs richting T. De andere kinderen vinden dat een goed idee en doen het na. Ik mopper, pak het drinken af, veeg de tafel af en de kinderen droog. Ik mopper tussendoor nog meer. T. is boos want haar drinken is op (ik heb nu zelf nog niks gegeten) ik zit net weer 5 sec, en nu is bij minimaal één kind de mayo/appelmoes/saus op en natuurlijk willen ze meer (de saus staat bij ons niet op tafel om smeerboel te voorkomen) dus ik sta op, vraag wie nog meer wil, niemand verder, en zet de saus weer weg.

 

Na de afwas wil iedereen chips, want ze hebben honger.

 

Ik zit en ineens wil iedereen toch saus. Uiteraard! “Nee, nu wil ik eten jammer dan”. Gilpartij 2, 3 en 4 volgen. Ik pak nu toch de saus en zowaar is iedereen even stil. Ik eet 2 happen en de kinderen zijn ‘klaar’ (niet met eten, want alleen de saus is op) en gaan spelen. Pfieuw, ik kan eindelijk eten! Gilpartij 5 start, want R. heeft T. geknepen terwijl M. met blokken gooit. Ik probeer diplomatieke oplossingen aan te dragen, terwijl ik ook nog wat eet.

Ik ga met buikpijn (hoofdzakelijk lucht door het snelle eten) afwassen en de kinderen eten hier en daar nog wat van de tafel af tussen het spelen door. Na de afwas wil iedereen chips, want ze hebben honger. Ze krijgen overigens niks dan. Maar toch…
Ik weet dat ik een heeeeeeel groot deel van bovenstaand ritueel aan mezelf te danken heb, maar hoe pak ik het nu het beste aan? Waar begin ik mee?

 

Angry family

Tips & trucs

Voor veel ouders zal dit in minder of meerdere mate een herkenbaar tafereel zijn; kinderen die om aandacht vragen tijdens het eten. En dan niet door interessante vragen te stellen of honderduit te vertellen over wat ze op school hebben beleefd. Nee; door bekers drinken om te gooien, speelgoed mee aan tafel te nemen terwijl dat niet de afspraak is, te kliederen met eten, ruzie te maken met hun broers/zussen etc. etc. etc. Wil jij ook dat het weer “gewoon” gezellig wordt aan tafel? Ga dan eens aan de slag met de volgende tips en trucs.

 

Wanneer je kids veel om aandacht vragen tijdens het eten, dan kan dat te maken hebben met verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Teveel haast rondom het eten, waardoor de kinderen onrustig worden en dat laten zien door negatief gedrag te vertonen. Zij worden onrustig en gestrest van jouw onrust en stress en dat laten ze vaak zien door zich wat irritant te gedragen.
  •  Te weinig aandacht gedurende de dag, waardoor ze er tijdens het eten om gaan zeuren. En ja, negatieve aandacht is ook aandacht en negatief gedrag krijgt vaak eerder aandacht dan positief gedrag, dus is het voor kinderen heel belonend om te zeuren…

 

Voorkomen is beter dan genezen.

 

Hoe kun je deze situaties nu voorkomen? Zorg er allereerst voor dat de randvoorwaarden goed zijn.

 

Tijdgebrek

Is tijdgebrek rondom het eten bij jullie die belangrijkste veroorzaker van een onrustige sfeer aan tafel? Begin dan eens met de volgende punten:

  • Kook op de rustigere avonden voor twee dagen of kook in het weekend vooruit. Dan kun je op de drukkere avonden sneller aan tafel en is de tijdsdruk minder groot.
  • Dek ’s ochtends alvast de tafel voor ’s avonds. Dat scheelt je een handeling, zorgt ervoor dat je zelf minder gestrest bent en dat heeft ook zijn uitwerking op de kinderen.
  • Zorg dat er al iets te eten klaar is voor de kinderen, zodat jij de tijd hebt om te koken zonder jengelende (lees vaak ook hongerige) kinderen om je heen. Denk aan wat snackgroenten, wat fruit of een cracker met kaas. Kinderen die “uitgehongerd” aan tafel gaan, zijn vaak stukken minder gezellig dan kinderen van wie de ergste trek al weg is.

 

Gebrek aan aandacht

Zit het probleem bij jullie meer in gebrek aan aandacht voor de kinderen voor het eten? Probeer dan deze tips eens uit:

  • Besteed even een kwartiertje echt aandacht aan de kinderen voordat je begint met koken. Doe een spelletje met ze, lees ze een kort verhaaltje voor of ga nog even met ze naar buiten. Daardoor ga je misschien iets later aan tafel, maar is het wel een stuk gezelliger!
  • Laat de kinderen helpen met koken, snijden, groenten schoonwassen of de tafel dekken en klets in die tijd lekker met ze. Vraag alvast naar hoe hun dag is geweest of waar ze straks aan tafel met je over willen praten.

 

Een combinatie van bovenstaande tips, werkt uiteraard ook goed. Het is immers makkelijker om aandacht aan de kinderen te besteden voordat je aan tafel gaat, als de tafel al gedekt is en het eten al in de oven staat op te warmen.

Maar wat als de sfeer aan tafel inmiddels al zo is geëscaleerd dat deze tips en trucs niet meer afdoende zijn? Wat als voorkomen geen optie meer is en het toch genezen moet worden?

Om kinderen negatief gedrag af te leren zijn er verschillende mogelijkheden. Voor het ene kind werkt de ene methode beter, terwijl voor het andere kind de andere optie echt effectiever blijkt. Hierbij een aantal wetenschappelijk bewezen effectieve methodes.

 

Happy family having roast chicken dinner at table

 

Belonen van het gewenste gedrag.

Wil je graag dat ze rustig zijn aan tafel? Dan is dat het gewenste gedrag. Wil je graag gezellig met ze kletsen tijdens het eten? Dan is dat het gewenste gedrag. Het gewenste gedrag moet uiteraard wel duidelijk zijn voor je kinderen. Een belangrijke randvoorwaarde is dan ook, dat je aan de kinderen uitlegt dat het vanaf nu anders gaat aan tafel en dat je de volgende verwachtingen (vul zelf in wat je precies van ze verwacht) van ze hebt. Afhankelijk van hun leeftijd, kun je ook aan ze vragen wat hun verwachtingen van jullie zijn. Daar komen vaak hele leuke gesprekken uit voort! Het is echt heel belangrijk om duidelijke regels omtrent het eten te hebben en dat de kinderen deze regels weten en begrijpen. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kun je bijvoorbeeld regels opstellen over de volgende onderwerpen:

  • Wel of geen vaste plaatsen aan tafel.
  • Wel of geen speelgoed/mobiele telefoons mee aan tafel.
  • Wel of niet naar de wc mogen tijden het eten.
  • Wel of niet zelf eten opscheppen
  • Wel of niet op moeten eten wat je hebt opgeschept.
  • Wel of niet aan tafel moeten blijven zitten tot iedereen klaar is.
  • Wel of niet een 2e beker drinken.
  • Wel of niet door elkaar heen praten.
  • Wel of niet aan elkaar mogen zitten tijdens het eten.
  • Etc….

Samen stel je dus vast wat het gewenste gedrag is. Maar hoe beloon je dat gewenste gedrag dan? Nou bijvoorbeeld op de volgende manieren, maar de mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos:

  • Geef complimentjes voor het gewenste gedrag. Benadruk de dingen die ze goed doen. En meen het ook echt…
  • Laat de kinderen stickers plakken voor elke maaltijd waarop ze zich goed hebben gedragen. Bij 7 stickers krijgen ze een kleinigheidje.
  • Laat diegene die zich het beste gedragen heeft, kiezen wat er de volgende dag gegeten wordt. Wil je graag gezonde maaltijden op tafel, laat je kind dan kiezen uit 3 gezonde opties. Anders is de kans groot dat je elke week meerdere keren patat, pizza of pannenkoeken op het menu hebt staan J
  • Als iedereen zich aan de regels houdt, is er na het eten tijd voor een spelletje of voor iets anders wat de kinderen graag samen met jullie, of als kinderen samen willen doen. Elk kind heeft wel iets dat hij graag samen met zijn broers/zussen of zijn papa/mama wil doen, maar waar vaak geen tijd voor is. Aandacht is een van de beste manieren van belonen, dus geef die positieve aandacht!
  • Als het een week goed is gegaan, mogen de kinderen kiezen wat er wordt gegeten en nu hoeft het niet iets gezonds te zijn.

 

gezinnig-7-dagen-bord

 

Negeren van het ongewenste gedrag.

Een andere minstens zo effectieve methode is het negeren van het ongewenste gedrag. Dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan, want wees eerlijk hoe kun je nou geen aandacht besteden aan knoeiende, schreeuwende en klierende kinderen? Het advies is dan ook om de aandacht af te bouwen. Je mag dus best 1 keer zeggen dat het niet oké is om mayonaise in het haar van je zusje te smeren, maar dat is het dan ook. Je zegt het op een rustige toon, ruimt eventueel de ontstane rotzooi op en besteed er verder geen aandacht meer aan. Zodra je kind daarna iets goed of netjes doet, besteed je daar juist wel oprecht aandacht aan. Dat is echt niet altijd even makkelijk, als je eigenlijk nog boos of geïrriteerd bent over wat er daarvoor gebeurde, maar het werkt wel! Wanneer je negatief gedrag geen aandacht meer geeft en positief gedrag juist wel, wordt het voor kinderen veel aantrekkelijker om zich goed te gedragen dan zich te misdragen. Dus geef het een kans!

En zoals bij zoveel dingen, geldt ook hierbij; geef zelf het goede voorbeeld. Neem zelf dus ook je mobiel niet mee aan tafel, ga zelf ook niet naar de wc tijdens de maaltijd, praat niet door je kinderen heen en smeer geen mayonaise in het haar van je partner 😉

 

Succes!

 

 

Diana

Als Voedingspsycholoog en Kinder-eetcoach begeleid ik kinderen, jongeren en volwassenen die kampen met gewichtsproblemen en/of eetproblematiek. In mijn begeleiding staat de psychologie achter eten altijd centraal, aangezien eten zoveel meer is dan alleen het nuttigen van voedingsstoffen. Wat je eet is belangrijk, maar waarom je eet is dat ook!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!