Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe vier je de feestdagen in een Boeddhistisch land?


13 december 2015


<

De feestdagen zoals wij ze in Nederland vieren zijn allemaal gebaseerd op christelijke tradities. Door de verhuizing naar een boeddhistisch land veranderen ook alle feestdagen natuurlijk. Het boeddhisme en bijbehorende feestdagen lijken in de verste verte niet op elkaar. Pasen, Pinksteren, Kerst of zelfs Oud & Nieuw zijn totaal onbekende begrippen voor de Thaise. Hoewel met het internet van tegenwoordig en alle westerse invloeden Kerst en Oud & Nieuw toch wel al een beetje ingeburgerd. Alleen het oppervlakkige gedeelte is overgenomen, want geen enkele Thai weet de werkelijke betekenis van Kerst.

Hoe pakken wij dat aan?

Mijn man is Thais dus weet van onze westerse feestdagen natuurlijk maar weinig af. Doordat hij al jarenlang werkt met vrijwilligers uit het westen is hij wel wat meer te weten gekomen over onze feestdagen maar voor hem is het toch allemaal nieuw. Zoals ik al zei kennen de Thaise kerst alleen van de versieringen, cadeautjes en de kerstman. Toen ik in 2009 voor het eerst kerst vierde in Thailand was er sporadisch iets kerstachtigs te koop, maar inmiddels staan de kunstkerstbomen en versieringen in iedere grote winkel. Onze eerste kerst als gezinnetje in ons eigen huis in 2013 moest dan ook wel knus gevierd worden. Met een kunstkerstboom, lichtjes en (plastic) kerstballen voelde het toch wel een beetje als kerst. In de avond hebben we lekker uitgebreid gekookt en we hadden wat kleine cadeautjes gekocht. En toch voelt het totaal anders. Bij kerst denk je aan kou, warme chocolademelk en knus binnen zitten. Bij ons in Thailand is het in december wel een koudere periode maar de temperatuur schommelt toch wel rond de 20 graden dus dat is nog steeds warm als je aan kerst denkt. In de weken voorafgaand aan kerst bouwt het kerstgevoel zich in het westen op. Het is de hele sfeer er omheen wat kerst ook zo speciaal maakt. De mooie etalages, rijk uitgedoste winkels, kerstmuziek en noem het maar op. Soms is het wel wat overdreven maar draagt wel bij aan het kerstgevoel. Voor mij is het de hele sfeer voorafgaand aan kerst die kerst ook zo bijzonder maakt.

Baby kerstmis

Luna’s eerste kerst in 2013

Sinterklaas

Als je emigreert kies je er voor om je in een nieuwe cultuur onder te dompelen. Daar horen nieuwe tradities en feestdagen bij maar soms betekent het ook om je eigen tradities en feestdagen wat te laten varen. Sinterklaas is er daar een van.

Dit jaar is weer anders voor ons omdat we de feestdagen in Nederland doorbrengen in afwachting van onze tweede. Voor het eerst zal Jack alle feestdagen mee gaan maken en ook voor Luna is dit de eerste echte bewuste kerst. Vorig jaar waren Luna en ik met de kerstdagen wel in Nederland maar toen was ze pas 1,5 jaar oud en maakte het dus niet heel bewust mee. En dit is ook het eerste jaar dat ze Sinterklaas kon meemaken maar we hebben er toch voor gekozen om dat dit jaar aan ons voorbij te laten gaan. De kans is namelijk heel klein dat we volgend jaar weer rond deze tijd in Nederland zijn en om haar alleen dit jaar ermee te verwennen en in de toekomst niet meer, vonden wij de moeite niet waard. Wij wonen in een afgelegen deel van Thailand, waar geen expats of andere Nederlanders wonen. Hierdoor zou het voor ons (of eigenlijk alleen voor mij) wel lastig worden om het hele Sinterklaas sprookje op te zetten. Daar bovenop komt dan nog eens waarom Sinterklaas alleen naar ons huis komt en alle andere kindjes in het dorp overslaat, maar wel weer bij haar vriendjes en vriendinnetjes in Nederland komt?! Op school besteden ze er ook geen aandacht aan dus dan is het alleen maar in ons eigen huis. Ik heb er sowieso over getwijfeld of ze niet net iets te klein is. Tweeënhalf jaar is net een leeftijd waarop ze het wel een beetje meekrijgen maar het zit net op de grens. Wellicht hadden we het wel gevierd als we in Nederland woonden, maar het was voor ons nog een extra reden om het toch te laten gaan. We verwachten ook ieder moment onze tweede dus het leek ons iets te veel gedoe om alles te organiseren. Voor hetzelfde geld was de kleine te vroeg gekomen en hadden we er een baby’tje bij. We hebben al wat kleine cadeautjes voor haar in huis die ze, zodra de baby geboren is, krijgt. Zo blijft ze zich toch speciaal voelen en gaat niet alle aandacht naar haar broertje of zusje. Daarbij komt ook dat op 5 december de koning van Thailand jarig is. Dit is een van de belangrijkste feestdagen in Thailand. De kinderen zijn weken aan het voorbereiden voor deze dag, parades, kunstwerkjes en voordrachten. Op deze dag is het tevens Vaderdag waarbij de kinderen hun vader eren en tijd het hem doorbrengen. En om daar bovenop ook nog Sinterklaas te willen vieren, als enige in het dorp, leek ons iets wat te veel van het goede.

Thaise tradities

Gelukkig krijgen we er ook weer een hoop leuke en nieuwe feestdagen bij. Zo vieren we in november Loy Krathong, waarbij we de slechte en negatieve dingen uit het verleden laten wegdrijven en wegvliegen en dat achter ons laten. Dit is een van mijn favoriete Thaise feestdagen. Het is een ingetogen en intieme feestdag. Mensen laten zelfgemaakte krathong (kleine bootjes gemaakt van bananenbladeren en bloemen) los op rivieren en meren. Ze bidden om het ‘bad luck’ weg te laten varen en het achter zich te laten. Ook laten ze wensballonen op waarmee ze wensen voor de toekomst de lucht in sturen. Families vieren deze feestdag intiem en samen bidden en praten ze rustig aan de waterkant.

wensballonWensballonnen tijdens Loy Krathong

In april, tijdens Songkran, vieren we het Thaise nieuwjaar dat gepaard gaat met heel veel watergooien. Dan is het ook 40+ graden dus een plens water is dan wel lekker. Vanuit het hele land reizen de Thaise terug naar hun geboortestad om deze feestdagen door te brengen met familie. Officieel is Songkran maar 1 dag maar de Thaise zijn er heel goed in om dit uit te rekken tot een hele week feesten. Hele families trekken dagen uit om samen te zijn en (drinkend) tijd met elkaar door te brengen.

 

OLYMPUSWatergooien op de Boeddha’s en monniken tijdens Songkran

Verder zijn er nog heel erg veel kleine feestdagen, parades en gebeurtenissen. Ze vieren dingen totaal anders maar het is wel leuk om te zien hoe tijdens die feestdagen de traditionele kledij en gebruiken weer tevoorschijn komen. Voor mij staan ze los van alle Nederlandse feestdagen, maar het geeft toch ook weer iets heel speciaals om die dagen van zo dichtbij mee te maken. Het geeft je een kijkje in de cultuur.

buitenlandEen van de vele parades

Kerst in Nederland

Dit jaar zijn we dus lekker in Nederland met de feestdagen en hoewel ik de feestdagen niet echt gemist heb, vind ik het toch wel erg leuk om ze weer te vieren. Hopelijk viert onze kleine de kerst mee want het zou nog zomaar kunnen dat hij of zij pas na kerst komt. Het wordt dan meteen een vol huis bij mijn ouders want mijn schoonzus en broer zijn een klein maandje geleden voor het eerst ouders geworden en wij met z’n drieën of hopelijk natuurlijk met z’n vieren. Dat is voor mijn ouders natuurlijk ook erg speciaal, want normaal gesproken zijn wij er helemaal niet bij.

KerstfeestSamen met de kerstboom optuigen

Vaak krijg ik de vraag of ik met zulke dagen Nederland niet heel erg mis, maar mijn antwoord is nee. Het zou moeilijker zijn in een land waar je over de kerstversieringen struikelt. We vieren kerst op onze manier, alleen die twee dagen. De kerstboom staat wel al iets eerder maar een aanloop naar de kerstdagen hebben we niet en dat is misschien maar goed ook. Hierdoor heb je ook geen tijd om het kerstgevoel in Nederland te missen. Ik heb er natuurlijk ook zelf voor gekozen om te verhuizen en daarbij bewust de keuze gemaakt om te integreren in de Thaise cultuur. Daarbij laat je wat dingen achter, maar ik krijg er ook heel veel voor terug. Het allerbelangrijkste wat ik aan mijn kinderen wil doorgeven is dat het belangrijk is om met de kerstdagen de rust nemen om samen tijd door te brengen. Samen koken, samen eten, spelletjes spelen en gewoon van elkaars gezelschap genieten. Dat is waar kerst voor ons om draait.

Ik wil iedereen hele fijne dagen toewensen. Geniet van alle momenten samen en koester alle kleine dingen.

 

Liefs,

Patricia

 

 

Patricia

Mijn naam is Patricia (30) en samen met mijn man Jack (35) en onze dochter Luna (3) en zoon (5 maanden) woon ik in Thailand. In 2009 ging ik nietsvermoedend backpacken door Zuidoost Azië. Totaal onverwachts werd ik tot over mijn oren verliefd. Begin 2012 ben ik definitief naar Thailand verhuisd. Samen runnen wij nu de vrijwilligerswerkorganisatie voor Engelse lessen op lokale scholen (www.isan-survivor.org). Daarnaast ben ik vorig jaar mijn eigen webshop begonnen waar ik gehaakte babykamer accessoires verkoop van 100% Thais katoen (nurtureplaylove.etsy.com).

Reactie op “
Hoe vier je de feestdagen in een Boeddhistisch land?

  1. Wat een interessante post. Ik was ook echt benieuwd hoe dat in Boeddhistische landen gaat met de feestdagen. Bedankt voor het delen.

    Ik ga de post delen op de facebookpagina van Expat Mama’s!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!