Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Heupdysplasie, spreidbroek en nu?


4 oktober 2016


<

“Op de foto zien we dat jullie dochter heupdysplasie heeft, hiervoor moet ze de komende maanden een spreidbroek dragen en mag u direct doorlopen naar de gipskamer en daarna even aan de balie een vervolgafspraak maken. Fijne middag en tot over een 3 maanden.” En toen stonden we alweer op de gang.

Tijdens het huisbezoek van het consultatiebureau werd een hele lijst met welke ziekten, allergieën, etc. voorkwamen in de familie. Op alle vragen konden wij gelukkig “nee” antwoorden, behalve bij de heupafwijkingen. Ikzelf heb als baby 3 maanden lang een spreidbroek gedragen om ervoor te zorgen dat mijn heupkommetje mooi rond te maken.

Consultatiebureau

Als onze kleine ongeveer 2 maanden oud is, zijn we weer terug op het consultatiebureau en worden we ontvangen door de arts. Bij het fysieke onderzoek vindt zij niks bijzonders. Ons meisje groeit goed, heeft sterke spieren en kan met 1,5 maand al omrollen van buik naar rug. Ook in het heupgewricht wordt niks afwijkends gevonden en beide benen zijn even lang. De arts verwacht geen afwijkingen, ondanks het familieverwantschap. Maar voor de zekerheid moeten we toch een afspraak maken op het echocentrum.

Echocentrum & babypoli

Met ons kleine popje naar het babyspreekuur in het echocentrum. De echo duurt lang, wordt besproken met een supervisor, maar doordat ons meisje toch wel een stukje kleiner is dan de gemiddelde baby van 3 maanden, kunnen ze uit deze echo nog geen conclusies trekken en moeten we terugkomen als ze 5 maanden is.

Mama to the max mijn baby heeft heupdysplatie en krijget een spreidbroek klachten

Dus 2 maanden later weer naar de babypoli, inmiddels met een behoorlijk bewegelijker meisje dan bij de vorige echo. Maar als vrij snel wordt er een afwijking gevonden en moeten we door voor een foto op de poli voor orthopedie. Na de foto gaat het snel, diagnose heupdysplasie, aanmeting spreidbroek en naar huis. Pas thuis, toen ik ons kleine meisje in de box legde kwam het besef. Daar lag ze, op haar rug, met haar beentjes omhoog.  Natuurlijk is heupdysplasie niet ernstig en het is gelukkig heel goed te behandelen op deze jonge leeftijd. En natuurlijk heb ik liever dat ze nu een poosje een spreidbroekje moet dragen als we daarmee voorkomen dat hij problemen krijgt met lopen of op jonge leeftijd slijtage heeft aan haar heupgewricht. Maar toch vond ik het wel even slikken. Het ziet er ook zo zielig uit, zo’n klein frummeltje in zo’n spreidbroek. En hij moet  23 uur per dag aan voor ten minste 3 maanden.

 

“De meeste kinderen zijn er naar een paar dagen wel aangewend”

 

De eerste dagen is het wennen, na elke luierwissel, moet die stellage weer aan. Eerst haar linkerbeen, waar de afwijking zit, en dan rechts. Gelukkig went ze er snel aan, de tweede dag rolt ze alweer van haar rug op buik, en heeft ze het eerste onderdeel er al af liggen. Maar de nachten zijn een ramp, ze sliep altijd heerlijk op haar zij, en dat wil nu niet. 6 weken lang zit ik ’s nachts meer op de schommelstoel in de babykamer dan dat ik in bed lig. Op mijn borst wil ze wel slapen.

Ook gaan door het kunststof en het klittenband haar knieholtes stuk. Contact met de poli levert geen concrete tips op, maar gelukkig is er Google! Er is een vereniging afwijkende heupontwikkeling en zijn er besloten groepen op Facebook voor ouders van kinderen met een aangeboren heupafwijking. Ervaringsdeskundigen! Heel fijn om te lezen dat andere ouders tegen dezelfde problemen aanlopen en hiervoor de meest creatieve oplossingen voor hebben gevonden.

Speciale spullen

Door haar kleine formaat hoefden wij geen speciale spullen aanpassen, ze paste met de spreidbroek nog gewoon in de maxi-cosi en in haar wipstoel. Ook paste haar slaapzak nog prima. Ook paste ze met 6 maanden prima in de eetstoel. En een klein voordeeltje was dat het leren zitten vlot ging, de spreidbroek werkte als extra steuntje.

 

heupdysplasie-spreidbroek-01

Spreidbroek stellen

Na 6 weken moeten we even op controle bij de instrumentmaker om de spreidbroek bij te stellen.En na 3 maanden weer voor een controlefoto en gesprek met de orthopeed. Gelukkig blijkt dat de spreidbroek zijn werk goed heeft gedaan, en dat deze af mag. Dolgelukkig zijn we met dit nieuws, onze meid is nooit helemaal gewend aan de broek. Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat dit een milde afwijking was en dat er genoeg kleine kinderen zijn die veel ergere heupafwijkingen hebben, met een veel langer en zwaarder hersteltraject.

heupdysplasie-spreidbroek-02

Ontwikkelingsachterstand

Inmiddels is de kleine meid ruim 14 maanden en stapt dapper door de wereld. De ontwikkelingsachterstand waar we bang voor waren is er nooit geweest. Met de spreidbroek aan duwde ze zich eerst achterwaarts door de kamer en daarna vooruit. Vlak voor de spreidbroek af mocht, lukt het haar ook om haar knieën op te trekken onder haar buik en maakte ze aanstalten tot kruipen. Een dag nadat de spreidbroek uit mocht, zat mevrouw al op haar knietjes en kon ze eindelijk zelf door het raam van de terrasdeur naar buiten kijken.

Eind oktober moeten we weer op controle. Hopelijk hebben haar heupen zichzelf verder goed ontwikkeld na de spreidbroek. En dan kunnen we dit hoofdstuk ook weer afsluiten.

 

 

 

Saskia

Mijn naam is Saskia (oktober 1989) getrouwd en samen zijn wij de trotse ouders van een prachtige dochter (juli 2015). Samen met onze twee poezen, wonen we wij in het noorden van de provincie Groningen. Juf in het basisonderwijs van beroep en daarnaast in opleiding voor orthopedagoog. Ons rustige leventje werd halverwege 2015 op de kop gezet toen er bij mij, tijdens de zwangerschap, lymfeklierkanker werd geconstateerd. In mijn blogs schrijf ik over het moeder worden en moeder zijn met kanker en over mijn belevenissen als juf.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!