Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Gentle sectio of natuurlijke keizersnede, wat houdt dat in?


30 november 2015


3

34 weken… “Je kindje ligt nog steeds in stuit.” Dat gevoel had ik zelf ook al (helaas) en ook de ‘versie’ poging in het ziekenhuis kon er niet voor zorgen dat dit dametje in de gewenste houding ging liggen. “Dan gaan we toch voor een keizersnede.” Nee! Dat wilde ik niet horen… Maar toen mij verteld werd wat er allemaal mogelijk is met een geplande ‘gentle sectio’ was dit nog niet zo’n vervelend alternatief…

“Dan gaan we toch voor een keizersnede.” Dat wilde ik natuurlijk absoluut niet horen. Als ik terug kijk naar mijn eerste bevalling dan was dat (hoe gek het ook mag klinken, buiten het feit dat ons kindje niet meer leefde) een bijzondere en mooie ervaring. Ik had zelf mijn kindje op de wereld mogen zetten en dat wilde ik nu weer. Daarnaast had ik door middel van de ‘Hypnobirthing’ methode een prachtige manier gevonden om dit kleine meisje de beste start van haar leventje te geven en nu ‘wordt dat voor mij gedaan’.

Er zijn wel situaties waarbij een natuurlijke ‘stuit-bevalling’ mogelijk is maar in mijn situatie durfden de gynaecologen dit niet aan. Uiteraard was de keuze om dit advies te negeren en haar toch via de natuurlijke weg ter wereld te laten komen, mét daarbij het risico op een spoed keizersnede, aan mij en mijn partner. Je hoort van iedereen: “wat maakt het uit, als je uiteindelijk je kind in je armen hebt doet de rest er niet meer toe” of “de gezondheid van je kind is toch het allerbelangrijkst” en dat is natuurlijk allemaal waar. Maar dat oer-gevoel van het ‘zelf willen doen’ is zo ontzettend sterk dat ik mijn hoofd toch even de tijd moest geven om te resetten om dat idee te kunnen laten varen. Thuis hebben we alle voor’s en tegen’s goed tegen elkaar afgewogen en ieder eerlijk onze wensen en angsten op tafel gelegd. Uiteindelijk hebben we toch redelijk snel besloten om met het advies mee te gaan, geen extra risico te nemen en de keizersnede te plannen.

Keizersnede

In het ziekenhuis vertelde de gynaecoloog ons over, de zoals zij het noemen, de ‘familiegerichte keizersnede’. Deze methode is nog redelijk nieuw in Nederland en heeft vele namen. Noem het een ‘familiegerichte keizersnede’, ‘gentle sectio’ of natuurlijke keizersnede’ het feit blijft dat deze methode de ervaring van een geboorte via een keizersnede een heel stuk aangenamer maakt voor zowel moeder als kind.

Bij een natuurlijke bevalling zijn er legio mogelijkheden om individuele wensen voor de bevalling kenbaar te maken. Bij een keizersnede ligt dit vaak anders. De eerste dingen die in mijn hoofd schoten bij het horen van het woord ‘keizersnede’ waren “koud, klinisch, snel, ik zie niets van de geboorte, mijn armen liggen vast dus ik kan mijn kind niet vast houden, mijn kindje en partner gaan daarna gelijk weg” kortom het tegenovergestelde van de door mij zo gewenste ervaring.

In ons geval gaat het om een geplande keizersnede en dan kan deze ervaring (mits er toch onverwachts sprake is van medische noodzaak) met relatief eenvoudige middelen een stuk ‘vriendelijker’ worden gemaakt. Het ‘vriendelijke’ aspect levert ook nog eens vele positieve voordelen op voor zowel de moeder als de baby en maakt deze unieke gebeurtenis tot een bijzonder en fijn moment dat je voor altijd bij zal blijven.

Wat houdt een ‘gentle sectio’ precies in? 

Onze gynaecoloog vroeg mij een nieuw geboorteplan te maken en te kijken naar wat deze ervaring voor ons nog fijner en persoonlijker zou kunnen maken. Hierna zouden we bespreken wat hiervan ook praktisch mogelijk gemaakt zou kunnen worden. Uiteraard ben ik na dit gesprek direct het internet op gedoken om informatie en mogelijkheden te onderzoeken. Op Youtube zijn best veel filmpjes te vinden waarop te zien is wat deze methode anders maakt dan de normale keizersnede. Na wat Googlen kwam ik al snel terecht op de Nederlandse website www.gentlesectio.com.
Op deze site las ik dat in Nederland ongeveer 16% van de baby’s ter wereld komt via een keizersnede; deels via een geplande keizersnede (primaire sectio) en deels via een niet-geplande keizersnede (secundaire sectio). “Voor de moeder is dit een zware buikoperatie met allerlei negatieve aspecten.” Helaas waren de eerste dingen die in mij hoofd opkwam toen ik het woord ‘keizersnede’ hoorde dus allemaal waar. Ik zou hierdoor veel van de eerste echte intieme momentjes met mijn pasgeboren kindje moet missen wat ik erg jammer, of nou zeg maar gerust, verschrikkelijk zou vinden.

Keizersnede

Hierna zag ik een meer geruststellende opsomming van de procedure van een ‘gentle sectio’. Ik kan nu wel uit mijn eigen ervaring met de vervolg gesprekken zeggen dat de procedure wel verschilt per ziekenhuis en dat overleg met je gynaecoloog over de ‘echte’ mogelijkheden essentieel is. Als jij er niet om vraagt, zal de standaard, meest praktische procedure gewoon worden uitgevoerd. Zo gaat een ‘gentle sectio’ (in theorie) in zijn werk:

  • Het betreft een geplande keizersnede: de datum van de keizersnede is van tevoren vastgelegd.
  • Op de operatiekamer wordt een comfortabele temperatuur ingesteld (normaal ca. 18 graden, bij een gentle sectio ca. 22 graden of hoger) zodat de baby niet onderkoeld raakt.
  • Als verdoving wordt gekozen voor een ruggenprik in plaats van een algehele narcose, zodat de moeder de geboorte bewust kan meemaken.
  • De ECG-plaatjes worden op de schouder van de moeder geplaatst, zodat de borst vrij is en huid-op-huid contact met de baby direct mogelijk is.
  • Het licht wordt gedimd op het moment waarop de baby met het hoofdje uit de buik komt, dit om de baby zo min mogelijk stress te laten ervaren.
  • Er is zo min mogelijk geluid behalve de stemmen van de vader en moeder of evt. muziek die de ouders kunnen uitzoeken. Dit leidt tot een vertrouwde omgeving voor de baby.
  • Zodra de baby met het hoofdje uit de buik komt, worden de (operatie)doeken naar beneden gebracht of wordt er een doorzichtig doek gebruikt, zodat moeder (en vader) kunnen meekijken met de geboorte.
  • De baby wordt langzaam uit de buik gehaald, waarbij het tempo van een vaginale bevalling wordt aangehouden. Dit heet ‘walking the baby out’.
  • De baby wordt in zijn geheel uit de buik gehaald, op de blote borst van de moeder gelegd (huid-op-huid contact) en toegedekt met een warme doek. Hierdoor stabiliseren de hartslag en temperatuur van de baby sneller. Ook komt dit ten goede aan een goede start van de borstvoeding.
  • De navelstreng kan worden doorgeknipt door de arts nadat de baby uit de buik is gehaald of nadat de baby enkele minuten bij de moeder op de borst heeft gelegen. Soms mag de vader later symbolisch nog een deel van de navelstreng doorknippen. De navelstreng heeft zolang mogelijk kunnen doorkloppen, wat ervoor zorgt dat er voor de baby een optimale hoeveelheid circulerend bloed is, waardoor het een betere start kan maken. Indien de baby eerst gecontroleerd wordt, gaat het daarna zo snel mogelijk weer terug naar de moeder, waar de baby zo lang mogelijk blijft.
  • Moeder, kind en de vader worden niet gescheiden (hooguit voor controle van de baby door de arts).
  • Het wassen van de baby, het toedienen van vitamine K en het aankleden komen pas later aan de orde.
    Bron: Nataal

Voordelen van een ‘gentle sectio’ 

Hoewel het een operatie blijft, zijn er veel voordelen van deze methode te vinden. Het voordeel dat ik het belangrijkst vind is de binding tussen mij en mijn kindje door het directe huid op huid contact. Door dit contact is de ervaring voor mijn kindje minder stressvol, kan ze haar temperatuur zelf beter reguleren en komt de ademhaling beter op gang. Als mama zijnde kan ik mijn kindje vrijwel direct zien, knuffelen, aanraken, ruiken, kennis maken met ons kleine meisje. Het schijnt ook zo te zijn dat er voor mij minder pijnbestrijding nodig is bij het hechten en daarbij zou ik mij minder misselijk voelen na de operatie omdat ik alleen maar oog voor ons kindje zal hebbe.  Een ander voordeel is dat de borstvoeding sneller en minder pijnlijk op gang zou kunnen komen mede doordat de baby al in een vroeg stadium zal worden aangelegd. En misschien wel het allerfijnst: moeder, vader en kind worden niet gescheiden en blijven bij elkaar gedurende de gehele procedure.

Keizersnede

Sta jij ook voor deze situatie en wil je meer informatie lezen of beelden zien? Dan zijn dit mijn aanraders:
Video (let op: in ieder ziekenhuis is de procedure weer iets anders)
Vimeo: https://vimeo.com/129895832 
Youtube: https://www.youtube.com/watch?time_continue=150&v=m5RIcaK98Yg 
gentlesectio.com: http://www.gentlesectio.com/videos-links/
(filmpjes van verschillende ziekenhuizen in Nederland)

meer informatie  

Artikel (AD.nl 19-9-’15)
http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/4145668/2015/09/19/Direct-na-de-keizersnede-ligt-Ella-op-mama-s-buik.dhtml
website: www.gentlesectio.com

 

In december kunnen jullie ‘vers van de pers’ lezen over mijn ervaring met een bevalling/geboorte door middel van de ‘gentle sectio’ methode. Wij staan te springen om kennis te maken met ons kleine meisje 🙂

 

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

Reactie op “
Gentle sectio of natuurlijke keizersnede, wat houdt dat in?

  1. Afgelopen april ben ik bevallen van een mooie dochter die volledig in stuit lag. Natuurlijk wil je als vrouw graag natuurlijk bevallen echter na zoveel weken in stuit wist ik dat ze waarschijnlijk niet natuurlijk zou komen. Tijdens de wateryoga vertelde iemand mij over gentle c section! Meteen op internet gezocht en razend enthousiast als het moest dan maar op deze manier!Ik vond het een ontzettend bijzondere ervaring. Het was super mooi om de geboorte op deze manier mee te maken. Voor mij was het de ideale bevalling! Geen pijn, mijn dochter direct na de geboorte bij me. Door de snelheid maarmee ze geboren is ,in totaal 8 minuten ,heb ik wel een week gedaan me te realiseren dat dit echt mijn dochter was. Dit gebeurde tijdens een douche moment samen heel speciaal. Voor iedereen die nog een keizersnede moet plannen, ga voor de gentle setio!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!