Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Gastouder, kinderopvang of oppasoma?


6 april 2017


H

Hoe heb jij het geregeld met kinderopvang? Kies je bewust voor een gastouder? Gaat je kind naar de kinderopvang? Of springen opa en oma graag bij? Wij konden altijd rekenen op de steun van de oma’s, maar sinds mijn werkdagen veranderd zijn, moesten we op zoek naar andere opvang. 

Sinds augustus sta ik weer drie dagen voor de klas: maandag, dinsdag  en de vrijdag. Beide oma’s stonden te trappelen om op onze kleine spruit te passen. Dat hadden we dus snel geregeld.

Opvang op de boerderij

Maar sinds de voorjaarsvakantie heb ik andere werkdagen. En daarom moesten we voor de donderdag op zoek naar een andere oplossing. Stress… want veel tijd om dit te regelen, hadden we niet. Gelukkig bleek er plek bij een kleinschalige kinderopvang in de buurt. Die plek, waar we een goed gevoel bij hadden. Daarnaast is deze kinderopvang dicht bij mijn werk te vinden. De kindjes spelen hier op een boerderij met veel buitenruimte en dieren.  De kleine meid heeft twee ochtenden meegedraaid om te wennen. Na de eerste keer meedraaien voelde het voor mij goed: een klein groepje met kids van verschillende leeftijden (tot 4 jaar) en een superfijne begeleidster. (Helemaal leuk: ze is mijn kleuterjuf geweest en ook die van mijn man).

Oh nee… dat middagslaapje

Ik maakte me vooral zorgen over het middagslaapje. Zou ze wel willen slapen bij de kinderopvang? Maar wonder boven wonder gaat dit vanaf het eerste moment goed. Ook het afscheid nemen valt mij heel erg mee. Voordat ik op mijn werk ben, krijg ik vaak al een Whatsapp-bericht van de kinderopvang. En dan zie ik een vrolijk spelend meisje.

Verschillen soorten opvang

Tijdens je zwangerschap wil je natuurlijk vooral genieten van het gekriebel in je groeiende buik. Maar als je na je zwangerschapsverlof weer wilt gaan werken, moet je al wel nadenken over de opvang van je kindje. Misschien gaan jij en/of je partner minder werken of kun je net als ons familieleden inzetten. Of kies je (daarnaast) voor een gastouder of kinderopvang (crèche)?

Regel het op tijd!

Wees er op tijd bij! In veel gemeenten is er een wachtlijst bij kinderdagverblijven. Dus schrijf je kindje alvast in. Kies je voor gastouderopvang? Dan is het verstandig om op tijd op zoek te gaan naar een gastouder met wie het klikt.

Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf of crèche vangt kinderen tot 4 jaar op. De leeftijd waarop kinderen voor het eerst naar de crèche mogen varieert. Meestal kan dit al vanaf zes weken. Vraag het voor de zekerheid even na.

 

Verticale en horizontale groep

Bij de meeste kinderdagverblijven heb je keuze uit twee soorten groepen: een verticale en een horizontale groep. Horizontaal betekent dat de groepen zijn ingedeeld op leeftijdscategorie, verticaal dat kinderen van alle leeftijden in één groep zitten. Beide opties hebben voor- en nadelen. Een voordeel van een verticale groep kan zijn dat je kinderen samen in een groep kunnen zitten. Maar als je baby slecht tegen prikkels kan, is een verticale groep misschien wat druk met alle dreumesen en peuters. Het is maar net wat jij prettig vindt voor je kind.

Vergelijken maar!

Op vergelijkdekinderopvang.nl kun je zien welke soorten kinderopvang er in jouw buurt zijn. Je ziet onder andere prijzen per uur en beoordelingen van andere ouders. Ook vind je het inspectierapport van de GGD, waarin staat hoe de organisatie voldoet aan de landelijke kwaliteitseisen.

 

Gastouder

Gastouderopvang is kinderopvang bij een gastouder of bij jou thuis. Deze vorm van opvang is kleinschaliger dan een crèche. Een gastouder mag maximaal zes kinderen tegelijk opvangen, inclusief eventuele eigen kinderen. Een gastouder vind je via een gastouderbureau. Als je in aanmerking wilt komen voor kinderopvangtoeslag moet je gastouder wel geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang.

Waar je ook voor kiest, kies vooral wat goed voelt en wat past binnen jullie manier van opvoeden. En vraag je bij een bezoek aan een gastouder of kinderopvang af:

  • Hoe voelt het aan?
  • Ziet het er schoon en veilig uit?
  • Is er ruimte om veilig buiten te spelen?
  • Hoeveel kinderen zitten er in een groep en past dat binnen jouw wensen?
  • Hoe zijn de begeleiders?
  • Hoe gaan ze om met het ziek worden van je kind? Moet je met lichte koorts meteen naar de opvang komen of mag je kind nog even blijven?
  • Wat is er allemaal bij de prijs inbegrepen? De ene opvang rekent namelijk een apart bedrag voor eten, drinken en luiers, bij de ander is het inclusief.
  • Hoe gaan ze om met jouw vakanties? Betaal je gewoon door tijdens een weekje weg of niet?

Hoe heb jij de opvang voor je kinderen geregeld? 


Bulk Alert

NEW Babycadeaus 336x280

Saskia

Mijn naam is Saskia (oktober 1989) getrouwd en samen zijn wij de trotse ouders van een prachtige dochter (juli 2015). Samen met onze twee poezen, wonen we wij in het noorden van de provincie Groningen. Juf in het basisonderwijs van beroep en daarnaast in opleiding voor orthopedagoog. Ons rustige leventje werd halverwege 2015 op de kop gezet toen er bij mij, tijdens de zwangerschap, lymfeklierkanker werd geconstateerd. In mijn blogs schrijf ik over het moeder worden en moeder zijn met kanker en over mijn belevenissen als juf.

Reactie op “
Gastouder, kinderopvang of oppasoma?

  1. Ik werk zelf als oppas (gastouder aan huis dus). Jammer dat hier eigenlijk niks (nauwelijks iets) over gezegd wordt. Ook dit kent namelijk grote voordelen! En natuurlijk ook wat nadelen. Verder leuk artikel!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!