Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Blij met borstvoeding door de lactatiedeskundige


12 april 2017


W

Wie zegt dat borstvoeding leuk en makkelijk is? Ik vond het in het begin heel moeilijk. Ik wilde zelfs stoppen. Maar door de hulp van een lactatiedeskundige, kon ik toch doorgaan met het geven van borstvoeding.

Nadat we bij de osteopaat waren geweest, ging het door de tips en adviezen, stukken beter met ons kleine mannetje! Tuur was 4 weken oud en ik ging voor het eerst naar het consultatiebureau. Dat hij goed groeide, wist ik al. Tijdens de kraamperiode werd hij vaak gewogen. Ik was trots als een pauw: hij groeide door mijn borstvoeding! Dus ik dacht: laat dat consult maar komen!

Tuur groeide inderdaad goed. De arts vond het een goed initiatief dat we al bij een osteopaat waren geweest en ik werd gecomplimenteerd met het feit dat ik borstvoeding gaf.

Stoppen met borstvoeding?

Nadat de arts Tuur ‘gezien’ had, vroeg ze hoe het met ons ging. ‘Goed’, zei ik vrolijk. ‘Maar ik denk er wel over om te stoppen met de borstvoeding.’ Of ik even wilde uitleggen waarom? Nou, omdat ik een tepelkloof had die bloedde en waar pus uit kwam (al een maand lang). En… ik voelde me letterlijk met een ketting aan Tuur verbonden. Het voeden in het openbaar was niets voor mij. Want ik kon alleen borstvoeding geven met 10 kussens ondersteuning. Rick vulde aan: ‘Ik denk ook dat dáár het probleem zit’. Probleem!? Ik schoot meteen vol. Ik gaf toch nog borstvoeding… Tuur groeide toch goed? Blijkbaar wilde ik in mijn hart helemaal niet stoppen met de borstvoeding. Ondanks de pijn en moeilijkheden. De arts adviseerde me om contact op te nemen met een lactatiekundige.

 Lactatiedeskundige

Ik moet zeggen dat ik niet meteen dolenthousiast was. Wat moet zo’n vrouw me nou leren? De kraamhulp had al zo veel uitgelegd. En ik had ook al heel veel gelezen én de informatieavond van het ziekenhuis bijgewoond. Ik vond mezelf eigenlijk… best deskundig op het gebied van borstvoeding! Ik was een beetje bang voor zo’n ‘geitenwollensokken-type’ aan mijn bed. Maar thuis werd het er niet beter op. Ik zag op tegen elke voeding. Toch maar bellen…? Ik hakte de knoop door toen Tuur lag te slapen. Ik merkte dat ik niet kon stoppen én dat ik het niet langer vol kon houden. Geen handige combinatie, toch? Ik moest een vragenlijst invullen en de afspraak werd gemaakt.

Strak tongriempje

Lonneke de lactatiedeskundige bleek een superfijn en warm mens. Ze keek naar Tuur’s mondje, keek hoe hij dronk en constateerde: een strakker tongriepje. Dat drinkt blijkbaar niet makkelijk. Zo’n riempje kun je laten doorknippen (klieven). Dat kan bij de KNO-arts in het ziekenhuis of bij een gespecialiseerde verloskundige. Het klonk wel een beetje heftig… Nog even over nadenken dus. Lonneke hielp me met een andere aanlegmethode (zodat de kloof kon genezen). Ze liet me zien hoe ik relaxed kon zitten. Zo kon ik Tuur ook zónder dat kussen voeden. Heel fijn!

Knippen op de keukentafel

Als je kind een strak tongriempje heeft, is borstvoeding geven lastig. Je kindje kan dan niet zo goed aanhappen. Ook op latere leeftijd kan zo’n strak tongriempje problemen opleveren. Denk aan spraakproblemen. Dus besloot ik dat het echt tijd was voor het knippen. De verloskundige kon dit aan huis doen, wel zo’n fijn gevoel! Het knippen gebeurde letterlijk op de keukentafel. Het viel eigenlijk heel erg mee, al was Tuur wel even overstuur.

Het knippen

Blij met borstvoeding

Ik ben superblij dat de lactatiedeskundige het borstvoeden voor mij relaxter heeft kunnen maken. Ik kan er nu écht van genieten.

Heb jij wel eens de hulp van een lactatiedeskundige ingeroepen? Hoe ervaar jij het geven van borstvoeding? Ik ben benieuwd naar je reactie. 



 

Anke

Hoi, ik ben Anke, 34 jaar en al 5 jaar avonturen aan het beleven met mijn lief Rick. Sinds augustus 2016 ben ik mama van Tuur. Ik werk als kunstdocent in het voortgezet onderwijs en mijn passies zijn design, interieur en diy. Ook maak ik met artbelly.nl mama's to be blij met gipsbuiken en geboorteschalen. Meer over mij en bezigheden kun je vinden op instagram: artbelly.nl

Reactie op “
Blij met borstvoeding door de lactatiedeskundige

  1. De tranen springen letterlijk in m’n ogen bij het lezen dat het tongriempje wordt doorgeknipt. Hoe heb je dat als moeder ervaren?
    Ik heb zelf ook erg last gehad van tepelkloven. Door middel van tepelhoedjes is dat over gegaan en na 4 weken kon ik de hoedjes afbouwen (bij beide kinderen is het ongeveer hetzelfde gegaan). Nu is voeden een eitje. Een goede techniek ontwikkelen hoe je je borst ontbloot in het openbaar en jij zit straks op het parkbankje je kind te voeden.
    Ik heb nooit gebruik gemaakt van een lactatiekundige. Ik moet wel zeggen dat ik bij een eventuele 3e kindje dit wel wil doen. Die kloven zijn zo enorm pijnlijk en het maakt het voeden in het begin zo’n gedoe.
    Rachel onlangs geplaatst…10 tips voor de eerste hapjesMy Profile

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!