Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

5 x Eerste Hulp aan kinderen


9 juni 2017


<

Wat een gezellig etentje in een Pannenkoekhuis had moeten zijn, eindigde in een gitzwarte dag voor de ouders van een anderhalf-jarige peuter. Ze overleed aan de gevolgen van langere tijd zuurstoftekort nadat ze zich verslikte in een stukje pannenkoek.

Wij kunnen ons niet voorstellen hoe machteloos je als ouder voelt en alles probeert om je kind te kunnen redden. Sta ik stijf van angst of pas ik gelijk EHBO toe? Weet jij wat je zou moeten doen in zo’n geval? Het Rode Kruis geeft vijf tips om juist te handelen in vaak voorkomende ongelukken bij kinderen.

AARZEL NIET EN BEL 112!

Het is vooral belangrijk dat ouders weten dat eerste hulp écht niet moeilijk is en dat je vooral niet moet aarzelen om 112 te bellen. “Veel mensen lijken dat niet te weten. Er hoeft echt niet meteen een ambulance of helikopter aan te pas te komen, telefonische instructies zijn soms ook voldoende.”

1. VERSLIKKEN

Laat het kind eerst goed hoesten! “Het belangrijkste om te weten als een kind zich verslikt is zodra het kind hoest, je niets hoeft te doen.” Het is hartstikke goed om te hoesten, het maakt namelijk hetgeen dat in de weg zit los.

Wanneer het kind niet meer kan hoesten, dan mag je maximaal vijf keer tussen de schouderbladen op de rug slaan. “Dat moet met ferme kracht, wat ouders soms wat eng vinden. Maar meestal is dat voldoende. Voor een baby geldt hetzelfde. Die leg je met de buik op je arm terwijl je de klappen geeft, met het hoofdje goed vast.”

Let op! Schud een baby nooit! Schudden is schade.

 

2. BEWUSTELOOS 

De bekende Heimlich-methode kan toegepast worde wanneer het slaan op de rug niet werkt: “Je gaat achter het kind staan en trekt met je vuisten de buik naar binnen. Maar dat doen we liever niet bij baby’s, ga dan liever borstcompressies geven, met twee vingers op het borstbeen, stevig en stootsgewijs, om de druk op te voeren.” Het rode kruis raadt wel aan als zelfs dit niet werkt, dan gelijk 112 te bellen.

 

“Alles levert een kans op overleven”

 

3. REANIMEREN

Wanneer een kind ter water is geraakt en daardoor bewusteloos is, is het belangrijk een reanimatie uit te voeren. Er zit verschil in het aantal borstcompressies per leeftijd dat je moet geven. “Bij jonge kinderen kunnen vijftien borstcompressies afgewisseld worden met twee beademingen, bij oudere kinderen kan je compressies verdubbelen.”

Ouders hoeven niet bang te zijn om dingen verkeerd te doen. “Want eigenlijk kan je maar weinig echt verkeerd doen, alles levert een kans op overleven. Zo’n situatie is daarbij al erg genoeg. Het wordt echt niet beter als ouders dingen gaan laten uit angst.”

 

4. BRANDWONDEN


Het komt helaas vaak genoeg voor dat kinderen ongezien een kopje hete thee omgooien en daarbij brandwonden oplopen. Zorg dat je de wond lang koelt met comfortabel water. “Laat het lauwe water rustig over de wond stromen, zeker tien minuten lang,”

Tip! IJskoud water voelt afschuwelijk en is echt niet nodig

 

5. VERGIFTIGING

Vaak denken ouders bij een ongelukje met gevaarlijke vloeibare spullen, dat je het kind moet laten braken of water moet laten drinken. “Sommige stoffen kan je inderdaad laten uitbraken, maar dat is lang niet bij alle stoffen zo. Sommige zijn bijtend, als die weer omhoog komen krijg je een dubbele verwonding en is het beter om het te verdunnen door te drinken.”

In deze gevallen is het belangrijk een expert (ziekenhuis of huisarts) in te lichten. Zij treden in contact met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Daar werken professionelen hulpverleners die op de hoogte zijn van de gezondheidseffecten en behandelingsmogelijkheden bij vergiftiging.

Hebben jullie wel eens iets vergelijkbaars met jullie kind meegemaakt? Hoe heb je toen in die situatie gehandeld?

Bron: Linda & Rode Kruis

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Reactie op “
5 x Eerste Hulp aan kinderen

  1. Ik voeg graag nog wat toe als je het niet erg vindt. Als EHBO met geldig
    Diploma. Bel bij vergiftiging gelijk 112. Samen bepalen welke actie je moet ondernemen nav de ingeslikte stof.

    Bij verslikking en niet hoesten ook gelijk 112 bellen niet eerst proberen. Zij zetten tegenwoordig gelijk een ambulance in en dat bespaart dus echt tijd. Beter afschalen als heimlich of kloppen op de rug werkt.

    Beste tip tegenwoordig. Bel 112, zet op luidspreker en ga ondertussen handelen. Dat doen wij met de EHBO ook in veel gevallen. Een ambulance heeft nu eenmaal een lange aanrijdtijd

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!